Dante Alighieri u fokusu – Najavljen bogat kulturni vikend u Lovranu

Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe, posjetioci će u prostoru Gradske kule u Lovranu imati priliku degustirati nekoliko pripremljenih jela iz doba života Dantea Alighierija.

Lovran – Povodom obilježavanja 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija (1265.-1321.) članovi Zajednice Talijana Lovran pripremili su za subotu 4. i nedjelju 5. rujna raznovrstan program događanja koji će na najbolji način oslikati život i rad ovog talijanskog i svjetskog velikana književnosti. U subotu 4. rujna u lovranskoj galeriji “Laurus” u 19 sati otvara se izložba reprodukcija slika u tehnici crtanja olovkom na temu “Božanstvene komedije” Dantea Alighierija, poznatog talijanskog slikara Federica Zuccarija iz 16. stoljeća. U uvodnom dijelu otvaranja izložbe bit će govora o životu i radu ovog poznatog talijanskog književnika. Hvale vrijednu pomoć i suradnju u postavljanju ove izložbe iskazao je Muzej umjetnosti Le Gallerie degli Uffici iz Firence koji je ustupio reprodukcije slika vezanih uz “Božanstvenu komediju” . Program izložbe svojim nastupom upotpunit će mladi gitarist, student Muzičke akademije iz Ljubljane, Riječanin Natko Štiglić koji će izvesti skladbe iz vremena kasnog srednjeg vijeka. Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe, posjetioci će u prostoru Gradske kule u Lovranu imati priliku degustirati nekoliko pripremljenih jela iz doba života Dantea Alighierija.

Za nedjelju 5.rujna planirani je u lovranskom Starom gradu na trgu Sv. Ivana koncert s početkom u 19 sati na kojem će najprije nastupiti pjevački zbor KUD “Lovor” Lovran. Nakon njih nastupit će Mandolinistički orkestar Zajednice Talijana Rijeka pod vodstvom Arianne Bossi. U slučaju kiše ovaj koncert će se održati u galeriji “Laurus”. Ovaj sadržajno kvalitetan dvodnevni program u Lovranu su svestrano pomogli i podržali Talijanska Unija Rijeka, Muzej umjetnosti Le Galleria degli Uffici iz Firence, Primorsko goranska županija i Općina Lovran.