Darijo Vasilić: Mladima je dosta populizma i prigodničarskih riječi, izgubili su vjeru u politiku i institucije @ Opatija

— Mladi su u Hrvatskoj izgubili vjeru u politiku i institucije, a Darijo Vasilić najbolji je primjer da promjene ne samo da su moguće već da postoje uvjeti za stvaranje kvalitetnog života. Grad Krk s njim na čelu trebao bi biti uzor svima koji žele dobro svojoj zemlji i mladima koji u njoj žive, rekla je Sušanj.

Opatija – Za sam kraj kampanje PGS i Darijo Vasilić svjesno i namjerno ostavili su najvažnije pitanje o kojemu i ovisi budućnost i opstojnost hrvatskog društva – javne politike za mlade – o kojima je govorio na konferenciji za novinare u Opatiji.

— Nažalost, na kraju ove izborne trke moram zaključiti da mladi, njihovi problemi i, uopće, politike za mlade ni u ovoj kampanji nisu bili prioritet kandidatima za Hrvatski sabor. Mladi i brojna pitanja vezana uz njihov život očito su u drugom planu, a na kraju balade opet će se mnogi žaliti kako hrvatska mladost ne izlazi na izbore i ne participiraju u demokratskim procesima. Istina je, vidimo, ponešto drukčija- politika se ne bavi njima niti ih postavlja na ona mjesta na društvenim ljestvicama koja im pripadaju, rekao je uvodno Vasilić pa potom i konkretizirao javne politike za mlade što ih on i PGS stavljaju na listu prioriteta.

— To je u prvom redu nacionalni program za mlade. 2017. godine završio je trogodišnji Nacionalni program i, dakle, od tada u Hrvatskoj on ne postoji. Onaj bivši, pak, realiziran je tek 36 posto u odnosu na planirane ciljeve i projekte što ocjenjujem sramotnim. Zatim, reforma obrazovanja! Ono što upravo doživljavamo nikako ne možemo nazvati kvalitetnom, naprednom i poželjnom reformom, upravo suprotno, a, kao njezin uži i nužni dio, naprosto moramo nametnuti uvođenje građanskog odgoja. On je, između ostaloga, i jedan od mehanizama aktivnog uvođenja mladih u demokratske procese. Ali i stvaranje zdravog društva uopće, rekao je Vasilić.

Postojeća zakonska regulativa, nastavio je kandidat PGS-a u „RESTART“ koaliciji, propisuje formiranje savjeta mladih, ali je riječ o vrlo uopćenoj formi što mladima niti ne dopušta aktivnu participaciju u demokratskim procesima niti na lokalnim, a kamoli na nacionalnoj razini. Stoga Vasilić inzistira na donošenju novog zakona o savjetima mladih koji bi definirao niz mjera što bi mladima omogućili aktivno uključenje u demokratski život društva kroz učenička i studentska vijeća, civilne udruge, redovite natječaje za ozbiljne i konkretne društvene programe.

— Politika za mlade ne smije biti prigodničarskog, a još manje populističkog karaktera već se o životu i problemima mladih mora progovarati svakodnevno i sustavno. Time ću se u Saboru kontinuirano baviti, inicirati saborske rasprave i kvalitetna zakonska rješenja, zaključio je Vasilić, a njegove riječi osnažila Sara Sušanj koja i jest jedna od autorica PGS-ovog programa za mlade.

Ona je istaknula kako se u kampanji i progovori ponešto o mladima, ali da s mladima ozbiljno ne razgovara baš nitko. Mlade treba najprije saslušati, čuti s čime se sve suočavaju živeći u Hrvatskoj, a onda na temelju svih saznanja stvoriti posve nove javne politike. Novi nacionalni program za mlade naprosto je nužnost kroz koju ćemo jasno definirati ciljeve i zadatke što ih mladi žele ostvarivati kroz dulje vremensko razdoblje.

— Mladi su u Hrvatskoj izgubili vjeru u politiku i institucije, a Darijo Vasilić najbolji je primjer da promjene ne samo da su moguće već da postoje uvjeti za stvaranje kvalitetnog života. Grad Krk s njim na čelu trebao bi biti uzor svima koji žele dobro svojoj zemlji i mladima koji u njoj žive, rekla je Sušanj.

Vasilić je na kraju konferencije za novinare istaknuo i da Primorsko-goranski savez, njegova ekipa i on sam s boljom energijom no ikada, s odličnom reakcijom građanki i građana i njihovom očitom željom za promjenama u društvu čekaju nedjelju i dobar rezultat čitave „RESTART“ koalicije u 8. izbornoj jedinici te, dakako, saborski mandat PGS-a.

error: Content is protected !!