Darjan Buković: Krenimo od sebe i pokušajmo proračunsku krizu riješiti odgovorno @ Matulji

Bojan Kurelić, Darjan Buković i Vjekoslav Rubeša

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji članovi Akcije mladih predvođeni predsjednikom matuljskog Vijeća Darjanom Bukovićem staknuli su kako su svojim prijedlogom proračuna SDP i načelnik Mario Ćiković htjeli povećati komunalnu naknadu, uvesti maksimalni prirez od 10 posto i povećati cijenu vrtića. Dodali su kako je izglasani proračun bio suprotan zakonu samo zato što je nezakonit bio i načelnikov prijedlog, a vijećnici su išli „počistiti nered“ s ciljem zaštite građana.

Matulji – Vladajuća garnitura dovela je Matulje na koljena. Jednu od prostorno najvećih općina s najvećim geostrateškim položajem, 11.500 stanovnika, 12 radnih zona, izrađenom prometnom infrastrukturom doveli su na rub propasti. Kako je uopće moguće da Općina Matulji ima manji proračun od recimo susjedne Općine Lovran koja ima tri puta manje stanovnika, nema radnih zona i poduzetnika i praktički je ograničena u nekoliko kvadratnih kilometara? Možda se odgovor krije u činjenici da u Općini Lovran rade samo i isključivo u interesu građana i općine i nije na vlasti SDP već Akcija mladih, poručili su članovi Akcije mladih predvođeni predsjednikom matuljskog ogranka i predsjednikom Općinskog vijeća Darjanom Bukovićem na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su, kako su kazali, željeli „odgovoriti na provokacije SDPove garniture koja i dalje obnaša izvršnu vlast u Općini Matulji“.

Na tiskovnoj konferenciji na kojoj su uz Bukovića sudjelovali i predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša te tajnik stranke Bojan Kurelić, istaknuto je kako su svojim prijedlogom proračuna SDP i načelnik Mario Ćiković htjeli povećati komunalnu naknadu, uvesti maksimalni prirez od 10 posto i povećati cijenu vrtića.

– Općinsko vijeće na čelu s Akcijom mladih i Darjanom Bukovićem zaštitilo je građane, mlade obitelji i poduzetnike i te prijedloge odbilo. Umjesto da spašavaju općinu na teret građana poslali smo jasnu poruku SDP-u i Ćikoviću da moraju pronaći druge izvore prihoda, da moraju poticati poduzetništvo za što smo se i izborili amandmanima na proračun, da moraju povlačiti novce iz EU fondova proaktivno i uz suradnju s okolnim općinama i županijom, da moraju staviti u funkciju radne zone, da Matulji moraju postati dio aglomeracije. Milijune kuna i potencijalne projekte izgubili smo jer nismo dio aglomeracije. To je sramota dosadašnje vlasti, kazali su „akcijaši“.

Prema njihovim riječima, sporni amandmani koji su predani na prijedlog proračuna načelnika Ćikovića nisu bili u skladu sa Zakonom jer i sam prijedlog proračuna nije bio u skladu sa Zakonom, nakon što je na vijeću odbijeno uvođenje maksimalnog prireza, povećanja komunalne naknade i veće cijene vrtića. Greška vijećnika, kako su kazali, nalazi se u činjenici da su išli raditi prljavi posao smanjenja proračuna koji je da je bilo odgovornosti trebao odraditi sam načelnik jer je znao da nećemo dozvoliti uvođenje prireza, povećanja cijena vrtića i povećanje komunalne naknade.

– Sada krećemo odgovorno dalje, već za iduću sjednicu pripremili smo smanjenje naknade za općinske vijećnike i načelnika u iznosu od 15 posto. Krenimo od sebe i pokušajmo ovu proračunsku krizu naše općine izvući odgovorno i radom a ne špekulacijama i vrijeđanjem. Mi od prvog dana nudimo ruku suradnje svima u vijeću i želimo isključivo bolje za općinu i naše sumještane. Ako netko drugi ima neke druge planove, nek skine maske i jasno to kaže, zaključio je Buković.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!