David Burburan nakon povratka iz Budve: Imamo kompaktnu skupinu igrača

– Stvaramo jedan lijepi identitet koji je u Budvi bio i prepoznat, što su mnogi bili prepoznali, rekli nam i čestitali na tomu, rezimirao ja Burburan i dodao da uskoro startaju pripreme za Europsko prvenstvo koje počinje 4. srpnja.

Rijeka – Hrvatska muška kadetska vrsta, igrači do 15 godina, vratila se iz Budve s vrlo jakog međudržavnog turnira “Montenegro kup”. Mladi Hrvati ondje su odigrali pet utakmica, ostvarivši dvije pobjede (Italija i Srbija), dva remija (Crna Gora i Njemačka), te jedan poraz (Mađarska). U konačnici, u konkurenciji šest momčadi, četvrto mjesto. Bodovno izjednačeni s domaćinom Crnom Gorom, ali zbog bolje gol-razlike, južni su susjedi ostali ispred naših mladića. U biti, da nije bilo kiksa u zadnjem kolu i tek remija s Njemačkom (12:12), Hrvatskoj bi pripalo ‘srebro’, a ovako konačan poredak izgleda – Mađarska 12, Srbija 9, Crna Gora 8 (+8), Hrvatska 8 (+2), Italija 2 i Njemačka 2 boda.

Tako to izgleda kroz onu osnovnu igru brojki koja ipak ne mora uvijek, ne nužno ocrtavati stvarnu sliku, kvalitetu odigranog. Stoga nas zanima ocjena odigranog kroz prizmu onih koji je ove naše mladiće odabrao i vodio, trenera reprezentacije do 15 godina, Davida Burburana.

– Kada bi ovoj skupini momčadi koja je nastupala u Budvi, pridodali još Španjolsku i Grčku, to bi bilo de facto Europsko prvenstvo u malom – za početak će o jačini turnira hrvatski trener Burburan za službeni protal Hrvatskog vaterpolo saveza.

– Tražili smo neke odgovore na ovom turniru i mogu reći da sam jako zadovoljan s onim što sam dobio tijekom turnira, osim zadnje utakmice protiv Njemačke. Tu smo izašli izvan okvira nekih dogovora, te smo si tu dopustili opuštanje koje nam se ne smije događati na Europskom prvenstvu za koje se spremamo. Međutim, dečki su sada svjesni svoje kvalitete. Svjesni da smo u vrhu i da se možemo ‘nositi’ sa svakim, ali smo isto tako svjesni i ako ne uđemo maksimalno spremno, te ako ne ‘držimo’ četiri četvrtine u istom ritmu, tada možemo ući u problem – za hvs.hr će po povratku iz Crne Gore trener David Burburan.

Promatrajući spomenuti turnir, ono što je prvo ‘upadalo u oko’ u nekim utakmicama jest baš taj očito pad u drugom dijelu utakmice. Tako je bilo protiv Njemačke (vodstvo 5:3 u prvoj, pa 7:4 u drugoj dionici, a onda u trećoj suparnik napravi niz 5:2), zatim protiv Mađarske (vodstvo 4:1 u prvoj četvrtini, a na koncu poraz od 3 razlike), pa sučelice Crne Gore (vodstvo 7:2 sredinom druge dionice, a završilo je 11:11). Što je tomu uzrok?

– Istina. To je pokazatelj prvo jako dobre pripreme utakmice, fizički i psihološki. Možda najvažniji dijelovi utakmice su početak i kraj, jasno. Tada trebaš biti ‘top’. Ulazak je jako važan i tu sam dobio dobar impuls, pratimo sve zadatke i fizički smo spremni. E sada, razlog pada je u više čimbenika. Prvi je definitivno pad koncentracije. Drugi razlog je što možda neke igrače treba malo više odmoriti, ali s obzirom na taktičke zahtjeve, netko mi je ipak više i dulje potreban zbog svoje kvalitete u bazenu. Jasno, to je sada na meni kao treneru koji to treba izbalansirati. Treći razlog je možda i neki fizički dio. Mislim, mi radimo dobro, dečki su spremni i mi jesmo na ovaj turnir došli spremni, ali vrhunac spreme ipak planiramo za dva tjedna, za samo Europsko prvenstvo, dodao je Burburan i apostrofirao dvije vrlo važne stvari.

– ‘Snimili’ smo suparnike i shvatili smo svoju kvalitetu i svoju snagu. Druga stvar je da smo vidjeli svoje nedostatke. ‘Otkrili’ smo se u stresnim situacijama, gdje ‘padamo’, gdje ‘pušta’. a, i sada imamo dovoljno vremena, još sedam dana cijeli stožer i svi igrači, na zajedničkim pripremama u Zagrebu sve ‘izbrusiti’. Moram svakako naglasiti da stvaramo, da imamo jednu jaku čvrstu, kompaktnu skupinu igrača koji su svjesni svoje snage, ali i nedostataka koje moraju ispraviti u kratko vrijeme koje je pred nama. Stvaramo jedan lijepi identitet koji je u Budvi bio i prepoznat, što su mnogi bili prepoznali, rekli nam i čestitali na tomu, rezimirao ja Burburan i dodao da uskoro startaju pripreme za Europsko prvenstvo koje počinje 4. srpnja