David Danijel predstavlja dvostruki album – Koncertna promocija albuma ”Quando l’amore diventa poesia“ ove nedjelje u Circolu

David Danijel

David Danijel u nedjelju 17. prosinca u prostorijama Zajednice Talijana Grada Rijeke s početkom u 18 sati promovira svoj dvostruki CD

Ičići – Nakon niza koncerata, novogodišnjih proslava, TV gostovanja, nastupa na otvorenjima izložbi, predstavljanjima knjiga i raznim drugim kulturnim događanjima, a posebno nakon posljednja četiri solistička koncerta na kojima je David Danijel tijekom proteklih godina izvodio pjesme iz bogate pjesmarice talijanske zabavne glazbe, odlučio je one njemu najdraže snimiti i objaviti na nosaču zvuka.

Na dvostrukom CD-u koji izlazi u izdanju Vijeća talijanske manjine Primorsko-goranske županije svoje su mjesto našle 33 talijanske canzone koje predstavljaju presjek repertoara koji je David Danijel izvodio tijekom posljednjih godina, a koncert u riječkom Circolu je njegov peti solistički koncert u nizu.

Kako je nastala ideja o snimanju ovakvog glazbenog materijala?
Ideja se nekako rodila sama po sebi, kao logičan slijed svega onoga što sam radio posljednjih godina. Oni koji prate moj rad znaju da sam veliki fan talijanske canzone i da je to repertoar koji najčešće izvodim i koji mi najviše interpretativno odgovara. Iza mene su mnogi nastupi za razne Zajednice Talijana diljem Kvarnera i Istre, a posebno bih naglasio moja posljednja 4 solistička koncerta koji su se isključivo bazirali na tom repertoaru. Govoreći o tim koncertima koji su održani u Opatiji, Puli, Rijeci i Lovranu, moram reći da je svaki od njih poseban na svoj način, svaki je za mene bio jedan korak naprijed i pokazivao moje sazrijevanje, kako u samom nastupu, tako i u interpretaciji. Talijanska glazba omogućila mi je da najbolje izrazim svoje glasovne i interpretativne mogućnosti i zato sam odlučio ovjekovječiti sve pjesme koje sam tijekom godina pjevam. Snimljene su 33 pjesme koje su podijeljene na 2 CD-a, a sve su posebne i zanimljive na svoj način, te su one nepresušan izvor ovakvim projektima.

Kako je nastala ljubav prema talijanskoj canzoni?
Glazba je oduvijek sastavni dio moga života. Moram iskreno reći da talijanska zabavna glazba nije dopirala do mene do negdje 3. razreda gimnazije kada „otkrio“ snimke i pjesme velike Mine Mazzini. Od tad postoji interes za tu glazbu. Kako do tada nisam pričao talijanski, nisam razumio o čemu pjeva, ali sam toliko bio zadivljen glasom, izvedbom, glazbom i aranžmanima da mi je sve zvučalo shvatljivo. Pomalo sam otkrivao svijet talijanske zabavne glazbe. Moram svakako spomenuti da je moj prvi ozbiljniji pjevački nastup, ne računajući one u zboru kroz osnovnu i srednju školu, bio na Božićnom mjuziklu koji je osmislila i realizirala moja prof. Marijana Trinajstić s kojom sam tada u duetu pjevao „Tu soltanto tu“ i „Felicita“ iz repertoara Al Bana i Romine te pjesmu „Come vorrei“ poznate grupe Ricchi e Poveri koja se također našla na CD-ima.

Što nam možete reći o pjesmama na CD-ima?
Glazbeni materijal je vrlo zanimljiv. Uglavnom je riječ o baladama, one mi najviše leže, njih najradije izvodim, ali svoje mjesto su našle i neke poznate napoletanske canzone starijeg datume koje smo predstavili u modernijim latino aranžmanima. Uglavnom smo se držali originalnih aranžmana, minimalno osuvremenjenim, a i kada je to bio slučaj, pokušali smo se ne previše udaljiti od originala. Na CD-u je također i jedna snimka uživo, nastala na mom prošlom koncertu u Rijeci, a riječ je o pjesmi „Pazza idea“. Što se tiče pjesama, one su iz raznih perioda talijanska zabavne glazbe, od 50o-ih godina do nekih novijih, iako je naglasaka na 60-im i 70-im godinama. Teško bi bilo izdvojiti sve izvođače čije sam skladbe uvrstio na ove CD-e ali spomenimo samo neke kao što su : Patty Pravo, Orietta Berti, Ornella Vanoni, Bobby Solo, Lucio Battisti i drugi.

Tko su suradnici na CD-u?
Kompletan glazbeni materijal je snimljen kod mojeg stalnog suradnika Davida Trkulje u „Music atelieru David“ u Rijeci. Od prije spomenutog Božićnog mjuzikla traje i moja suradnja s Marijanom Trinajstić koja je tijekom svih ovih godina moj stalni suradnik, prijatelj i podrška u svim projektima, pa tako i u ovome. Od naslovne fotografije CD-a, pomoći oko dizajna popratne knjižice, odabiru pjesama i savjetima oko interpretacije. Tu je i prof. Melita Sciucca koja je također moja velika podrška u svim prije spomenutim koncertima. Zahvaljujući njoj, ovi CD-i izlaze u nakladi Vijeća talijanske manjine Primorsko-goranske županije na što sam izuzetno ponosan.

Tko je omogućio realizaciju CD-a ?
Vijeće talijanske manjine Primorsko-goranske županije na čelu s gospođom Melitom Sciucca, Generalni konzulat Republike Italije na čelu s gospodinom konzulom Paolom Palminterijem, Grad Opatija i tiskara Impress.

Ovo izdanje prati i bogato opremljena popratna knjižica. Što se sve može naći u njoj?
Osim detaljnih podataka o pjesmama, njezinim autorima, originalnim izvođačima, godinama kada su nastale i festivalima na kojima su pojedine od njih bile izvedene, tu su i dva predivna uvodna teksta koja potpisuju Melita Sciucca i konzul Paolo Palminteri, jedna meni posebno draga recenzija novinarke Kristine Blecich, fotografije s velikanima talijanske zabavne glazbe koje sam imao prilike upoznati tijekom godina, te razne fotografije mojih koncerata i festivalskih nastupa s talijanskim repertoarom na festivalu šansone u Šibeniku i festivalu „Ricordando Sanremo“ u Momjanu na kojem sam 2 puta osvojio prvu nagradu publike.

Što će publika imati prilike čuti na koncertu, odnosno promociji?
Nemoguće je izvesti sve pjesme CD-a, ali sam izabrao one najbolje, složio program po nekim tematskim cjelinama i kao dosada razvio jednu priču oko samih pjesama, tako da sam uvjeren da će publika uživati sa mnom u glazbi. Moj prošli nastup u riječkom Circolu mi je jedan od najdražih ikada, pa ako budem uspio makar mali dio atmosfere stvoriti kakva je bila posljednji put, biti će divno! Ulaz je slobodan pa pozivam sve one koje vole talijansku canzonu da nam se pridruže i uživaju u poznatim evergreenima, prisjete se nekih pjesama koje nisu dugo čuli, a možda i otkriju neke koje do sada nisu čuli.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!