Dešković na Vijeću tvrdio kako je „odabrao Aidu“ iako je ta opera najavljena godinu dana prije njegova imenovanja @ Opatija

ARHIVA

Rasprava o Festivalu Opatija na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća bila je duga i zanimljiva, a tijekom nje vijećnici su nekoliko puta ravnatelja Deškovića ulovili „u raskoraku“ između njegovih izjava i istine. Primjerice, iako je Dešković tvrdio da je on sam odabrao Aidu za proslavu 60 godina Ljetne pozornice te da je realizirana isključivo njegovim trudom i zalaganjem, zapravo je izvedbu ove opere godinu dana ranije najavila bivša ravnateljica Rajna Miloš, a uvrštena je i u proračun za 2017. godinu, usvojen mjesecima prije nego što je Dešković imenovan ravnateljem.

Opatija – Rasprava o izvješću o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, koja se odigrala na sjednici Gradskog vijeća Opatije početkom tjedna, gotovo u potpunosti bila je posvećena jednom proračunskom korisniku – Festivalu Opatija koji je, nakon izostanka s prošle sjednice, ovog puta predstavljao ravnatelj Ernie Gigante Dešković.

Vijećnici, uglavnom oni koji pripadaju većini sastavljenoj od SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera, fokusirali su se na niz troškova ostvarenih u prethodnom razdoblju, u kojem je tek manji dio ustanovom upravljao Dešković, ali i na program te promotivne aktivnosti ustanove. Dešković je nekoliko puta uhvaćen „na krivoj nozi“, točnije u situaciji u kojoj nije govorio istinu, a optužen je i za djelovanje izvan zakonskih okvira zbog samostalne odluke o izrađivaču promotivnog filma za Centar Gervais. Ispostavilo se, naime, da je tvrtka koja je radila taj film – čija se sudbina i stanje još uvijek ne zna – iz gradskog proračuna tijekom kampanje dobila i dodatna sredstva, primjerice za snimanje otvorenja Kulturno-turističkog centra, ali i da je surađivala za kampanju Ive Dujmića izrađujući mu promotivne video-spotove.

Pitanja o promotivnom filmu, koji možete pogledati i u nastavku teksta, ali i na službenom YouTube profilu Festivala Opatija postavljao je vijećnik SDP-a Fernando Kirigin kojeg je zanimala cijena filma, ali i je li za njegovu izradu proveden makar pozivni natječaj.

– Promotivni film je rađen, nije proveden javni natječaj, to je napravljeno u sklopu plana opće prezentacije centra Gervais koja je važna jer se usmjerava na ciljanu publiku prema najmu tog prostora. To je samo jedan od mnogih materijala koji će biti usmjereni za najam tih prostora prema potencijalnim klijentima. Smatramo da taj prostor ima dovoljno potencijala da se ti prostori komercijalno iskorišten, odgovorio je Dešković.

Kirigin je ponovio pitanje o cijeni filma te upitao je li Dešković po osobnom nahođenju izabrao izvođače, tvrtku Starmedia?

– Apsolutno ništa se ne radi mimo konzultacija s pravnim službama. Tako je i ta stvar rađena u razgovoru s pravnicima da budemo sigurni da je to moguće. Promo-materijal još nije gotov, tu se ne radi samo o video-prilogu, imat ćemo letke, brošure i druge materijale. Jedan prostor kao što je Centar Gervais, koji je zamišljen da ima velike potencijale prema iznajmljivanju i prihode od iznajmljivanja, ne može očekivati da klijenti sami dođu. Promo-materijal se radi u suradnji s turističkom zajednicom, kazao je Dešković.

Kirigin je ustvrdio kako taj promotivni film nije osobito dobar, ali i kako uopće ne opravdava svoju ulogu jer se u njemu vrte kadrovi vezani uz Bevandu, Royal, Navis, „a tek kasnije ima malo Gervaisa“. Kad je SDP-ov vijećnik i treći put zatražio točnu cijenu filma, dobio je od Deškovića odgovor da je cijena oko 68 tisuća kuna, ali i protupitanje – „Tko ste vi da možete procjenjivati kvalitetu tog filma“?

– Mogu isto i ja vas upitati – tko ste vi da odlučujete o kvaliteti tog filma i odabirete, bez natječaja i po vlastitom nahođenju, tvrtku koja to radi i još za tako velik iznos. Iz gradonačelnikove rezerve je ta tvrtka dobila još 10 tisuća kuna za snimanje otvorenja Gervaisa. A odite kod gradonačelnika u financijski izvještaj predizborne kampanje, pa ćete vidjeti da mu je ta tvrtka radila video-priloge. Zbog svega toga pitam ponovo – što je presudilo da izaberete upravo tu firmu, pitao je Kirigin, da bi od Deškovića dobio tek neodređen odgovor kako se „u političke stvari ne miješa“.

Zanimljivu raspravu Dešković je vodio i sa svojim bivšim stranačkim kolegom Nevenom Varljenom (IDS), koji ga je ispitivao o putu zbog kojeg se nije pojavio na prošloj sjednici Vijeća na kojoj se usvajao rebalans, a na kojoj je jedna od glavnih tema bio upravo Festival Opatija. Varljen je pitao Deškovića je li na putu u Engleskoj i Španjolskoj boravio privatno ili službeno, kao i što je točno dogovorio na tom putovanju?

– Bio sam službeno. Pravovremeno će biti objavljeno sve što je dogovoreno, a to je eksplicitno vezano uz 2018. godinu, odgovorio je Dešković.

No, Varljen nije bio zadovoljan odgovorom te je tražio detaljnije objašnjenje puta, poručivši Deškoviću – „dok su se drugi ravnatelji ovdje s nama kod rebalansa znojili, vi ste poslali predsjednicu Upravnog vijeća Lorenu Bašan koja vas je opravdala putovanjem“.

– Putovanje je Grad i Festival koštao nula kuna. Cijeli put sam platio privatno. Prvi razlog je zato što si to mogu priuštiti. Druga je da se nisam htio dovesti u situaciju da me netko proizva da nakon mjesec-dva kao ravnatelj idem na službeni put koji može ili ne mora uroditi plodom. Htio sam ostvariti kontakte kako bismo mogli organizirati koncerte velikih glazbenih imena. Čim sam postao ravnatelj krenuo sam u kontakt s izrazito renomiranim europskim pa i svjetskim izvođačima da dođu u Opatiju. Nakon telefonskih razgovora, mailova – moramo biti svjesni da je jedna Hrvatska i Opatija mala u njihovim očima – trebalo je sjesti u auto, ići u avion i ići tamo. Imamo u planu 2-3 jaka imena koja mogu biti u Opatiji iduće godine, ali izlaze iz mogućnosti Festivala Opatija. Moja je zadaća da u to uključim hotelijere, turističku zajednicu da to podrže, a ako ne uspijem, imat ćemo neke izvođače na europskoj razini, ne tako zvučne, ali ipak poznate, kazao je Dešković.

Varljen je nakon tog odgovora pomalo sarkastično odgovorio kako ima dugu povijest odnosa s ravnateljem Deškovićem i često je bio u prilici slušati njegove govore.

– Kad ga ovako slušam, onda ostanem bez riječi i sve što mogu reći jest – „Bravo, jedva čekam iduće ljeto da to sve vidim uživo“. Ne želim biti zloban, jer uspjeh Festivala Opatije je naš uspjeh i doista se nadam da će biti tako kako najavljuje. Ali pitao sam neke vaše prijatelje zašto niste došli na Gradsko vijeće, pa su rekli da ste na godišnjem. Njima vjerujem više nego vama, pa zato i smatram da je tako i bilo, da ste iskoristili privatni put da usput pokušate napraviti neki posao. Nažalost, imam loša iskustva s time da vrlo često govorite neistine, i zato ću inzistirati na tome da uvijek detaljno podnesete račune za sve, onda kad se udostojite pojaviti pred ovim Vijećem, poručio je Deškoviću Varljen.

Dešković je, međutim, nastavio tvrditi da je put službeni, te da će se rezultati doista i vidjeti, što je isprovociralo reakciju predsjednika Vijeća Roberta Kurelića.

– Vi svojim nastupom dajete materijal ljudima da vas napadaju. Vi ste mene osobno nazvali i rekli da nećete biti na Vijeću jer idete na privatni put, koji je ranije planiran, a da ćete usput pokušati nešto i obaviti. Sada kažete da je poslovni, poručio mu je Kurelić, na što je Dešković odgovorio kako ga je predsjednik Vijeća očito pogrešno razumio.

Kirigin je istaknuo kako je Vijeće Festivalu Opatija u rebalansu dalo gotovo milijun kuna više za program ove godine, nakon što je „iskočio“ iz proračunskih okvira i u prvoj polovici godine potrošio sredstva koja nisu bila planirana. Međutim, do kraja godine je još par mjeseci, poručio je Kirigin Deškoviću, a vi niste ništa najavili čime biste opravdali tih milijun kuna koje ste tražili.

– Moj način objavljivanja programa je da ima glavu i rep, oni se objavljuju sezonski, i tako će biti za iduće razdoblje. Novcem se barata odgovorno i dobro. Naveli ste da se iskočilo iz planiranog proračuna. Kažete da ste dali neki novac? Mislite na dodatak kod otvaranja centra Gervais? Nažalost, nisam osobno imao priliku raditi prijedlog proračuna za Festival Opatija za 2017. godinu, ja sam ga naslijedio. Nije točno da nije bilo tih sredstava. Nije postojala stavka na kojoj je postojala stavka na kojoj je postojao “otvaranje centra Gervais”, nego sredstva za program u KTC-u općenito, a iz tih sredstava podmireni su troškovi otvaranja. Opravdanost drugog koncerta je moje diskreciono pravo. To je bilo izrazito velika stvar, prvo otvorenje jednog teatra u Hrvatskoj zadnjih 20-30 godina. Građani su bili uskraćeni da mogu doći na otvaranje jer je bilo posvećeno protokolu. Kad postoje protokolarne stvari, izrazito je nefer kad dio protokola ne dođe i pusti prazna mjesta. Bilo je izrazito puno upita građana da bi htjeli doći i odlučili smo ponoviti koncert, odgovorio je Dešković.

Vijećnik Akcije mladih Igor Puž upitao je zašto je tražio rebalans ako je imao sredstva i što bi se dogodilo da dodatna sredstva nisu osigurana rebalansom, odnosno bi li Festival ostao bez programa u drugoj polovici godine. Dešković mu je nonšalantno odgovorio kako su sredstva postojala i kako se ništa ne bi dogodilo da rebalans nije prihvaćen.

Dugačka i filozofska polemika povela se oko toga koliko je događanja bilo u organizaciji Festivala, a koliko u „vanjskoj produkciji“, pri čemu je Dešković objašnjavao kako „produkcija znači režiju, a organizacija postavljanje bine“ te kako Festival Opatija organizacijski sudjeluje u svim događanjima na Ljetnoj pozornici i centru Gervais. Međutim, na opetovana pitanja da definira kod kojih je događanja Festival bio isključivi organizator, a ne samo „ispomoć“ u tehničkim pitanjima, konkretan odgovor nije stigao.

Međutim, razglabajući o programu, Dešković se prilično zapleo tvrdeći da je on i isključivo on zaslužan za organizaciju opere Aida kojom je proslavljeno 60 godina Ljetne pozornice. Naime, radi se o koprodukciji s kazalištem Ivana pl. Zajca koja je bila dogovorena i prije nego što je Dešković stupio na dužnost. No, ravnatelj Festivala nije se dao uvjeriti.

– O Aidi nije bilo dogovoreno apsolutno ništa. Ja sam odabrao Aidu. Odabrao sam one s kojima se to može napraviti kvalitetno, apsolutno ništa, ništa, ništa nije napravljeno za Aidu bez mene, kazao je Dešković.

No, Aidu je u društvu intendanta riječkog kazališta Marina Blaževića najavila još bivša ravnateljica Festivala Opatije Rajna Miloš na tiskovnoj konferenciji u ljeto 2016. godine, gotovo godinu dana prije nego što ju je na tom mjestu zamijenio Dešković. Osim toga, navedena je i u proračunu za 2017. godinu, kao jedan od programa u sklopu obilježavanja 60 godina Ljetne pozornice, za koji su osigurana i sredstva. Inače, u to vrijeme – krajem studenog prošle godine – i sam je Dešković bio gradski vijećnik te je sudjelovao u usvajanju proračuna. Tako da je Aida najavljena i finacijski osigurana mjesecima prije nego što je Dešković zasjeo u ravnateljsku fotelju, a na tu su ga činjenicu podsjetili predsjednik Vijeća Robert Kurelić i vijećnica SDP-a Ana Puž Kukuljan.

– Ne znam što je bilo lani najavljeno, ni ne znam ako je bila u financijskom planu, ali ja sam sve odradio operativno, poručio je Dešković, kojem su u pomoć priskočili vijećnici s nezavisne liste Ive Dujmića i HDZ-a, poručivši da se na ravnatelja radi neviđen pritisak, kako je program ljeta bio dobar i kako mu treba dati „da dođe do zraka“ i još malo vremena da pokaže što može.

– Ono što mene iritira je da gospodin Dešković govori da je imao novce u proračunu, a mi smo ovdje ovce koje su mu izglasale dodatnih 350 tisuća kuna za glazbeno-scenski program. Mene to vrijeđa, ne znam za vas. Kad kaže da ima 80 posto vlastite produkcije, on očito ne zna što je vlastita, a što vanjska produkcija. Kad to posložite onda je jasno da vrlo malo radite. Imate milijun kuna do kraja godine za potrošiti u tri mjeseca, a vi govorite da imate program u glavi. Pa to ste govorili i u šestom mjesecu. Osigurali smo vam sredstva za video nazdor pa i dalje imate securityja koji čami cijelu noć. Ovo što ste ranije rekli, to je za krivičnu prijavu. Uzeli ste nekoga za 70 tisuća kuna bez natječaja, bez ponude… Zašto ste šankove tek sad raspisali natječaj? Normalno je da će vas druga strana braniti, ali ja se bojim vaših postupaka, bojim se toga što ćete napraviti na čelu tako važne ustanove, poručio je Fernando Kirigin.

Dešković nije odgovorio, no Marko Ćorić (HDZ) kazao je kako nikad nije doživio da je „ovako rešetan netko iz gradske ustanove“ i zatražio od predsjednika Vijeća Kurelića da prekine raspravu. Kurelić je, međutim, Ćoriću poručio kako ga Dešković ne treba za odvjetnika, već je i sam vješt retoričar te da će rasprava trajati sve dok ima neodgovorenih pitanja.

– Čudi me manjak kritičnosti vašeg dijela vijećnice. Zašto uopće imamo ove izvještaje, ako ne smijemo postavljati pitanja nego kao ovce valjda pljeskati i reći ajmo mu dati još šest mjeseci. Valjda bismo trebali doći ovdje na petnaest minuta, izglasati sve što želite da možete bez puno stresa uzeti naknadu, poručio je svojim kolegama vijećnik IDS-a Andrej Pošćić, da bi zaključujući raspravu Varljen poručio kako je ona dokaz da Festival Opatija zaslužuje biti svoja tema.

– Bit će vremena da ravnatelj ocijeni svoju godinu. To je institucija od velikog interesa javnosti i vijećnika, a ubuduće bi trebalo biti normalno da ravnatelj pred kraj godine podnosi svoj izvještaj o radu, zaključio je Varljen.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!