Dešković reagira: Oporba samo njurga

miamiOpatija – Zamjenik opatijskog gradonačelnika Ernie Gigante Dešković reagirao je na izjave članova Akcije mladih i Nezavisne liste Nikice Pažina na nedavnoj konferenciji za novinare, vezane uz odlazak gradonačelnika Dujmića u Miami. Reagiranje prenosimo u cijelosti.
Odavno sam naučio da je neozbiljne izjave najpametnije ignorirat i da konkretan rad govori više od stotinu riječi, ali kad se zaluta u kritiziranje zbog kritiziranja, kao što je slučaj s vijećnikom Nikicom Pažinom i Igorom Pužom, neminovno dođemo do poplave medijskog svaštarenja. Nema tu konstruktivnih prijedloga ili borbe za interes građana već samo – njurganje.
Tako su 18. ožujka održali tiskovnu konferenciju gdje su se iznova nešto ljutili i ovoga puta im nije po volji odlazak gradonačelnika na sajam crusera i potrebe njihova dolaska u Opatiju. Neću komentirat ozbiljnost tih izjava, jer nam svima u turističkoj Opatiji može biti poražavajuće što još postoje oni koji svoju potrebu da kritiziraju stavljaju ispred napora da Opatija uđe u visokoprofitabilno turističko područje, da dobiva besplatnu reklamu putem cruserske ponude i tzv. reklamu osobnog dojma (što je usto najvrjednija od svih reklama), da se osiguraju izravne dobiti prema lokalnom gospodarstvu i ugostiteljstvu, itd. – da ne nabrajam dalje. U ime ”manje turističke“ Rijeke je na isti sajam otišao njen gradonačelnik i riječkoj oporbi nije palo na pamet davat slične izjave. Ali dobro, neka svatko odluči sam da li je za Opatiju bolje da se bori za svoje mjesto u turizmu ili da stoji skršenih ruku.
No ipak, ono što je razlog ove reakcije jest da je na toj istoj tiskovnoj oporbenih vijećnika izjavljeno kako se troškove gradonačelnikova puta moglo ”pametnije“ iskoristit u obliku 500 kn za prinove opatijskih obitelji. Grad Opatija već ima program po kojemu se za obitelj svake prinove izdvaja 3.000 kn, te dodatnih 7.000 kn za prvu u kalendarskoj godini. Sve je to dio sustava kojeg još čine brojni socijalni, zdravstveni, obrazovni i poticajni programi (a dio njih se upravo može pročitat u zadnjem broju gradskog lista „Opatija“) što nas svrstava među one gradove koji imaju jedan od najboljih oblika pomoći građanima. Ukratko, veći postotak građana Opatije može koristit pomoć nego li je to kod većine ostalih gradova i općina, opatijska je pomoć veća nego kod većine ostalih gradova i općina, itd. Ne zaboravimo da se sve to radi u vrijeme recesije gdje ostali gradovi i općine uglavnom smanjuju oblike pomoći, dok je Opatija vjerojatno jedini primjer gdje se ona povećava: povećani socijalni cenzusi, uvedena davanja za prvu bebu u kalendarskoj godini, usmjeravanje pomoći i njege u kući prema najpotrebnijima, besplatni i sufinancirani udžbenici, povećano sufinanciranje vrtića, besplatni preventivni pregledi za kardiovaskularne bolesti, prostatu, itd.
Ovo su suviše ozbiljne teme da se njima politizira kao što to čini dio oporbe i žao mi je što naši lokalni mediji gotovo nikad ne govore o takvim neozbiljnim izjavama (a dosad su ih imali popriličan broj), jer vjerujem da bi tada i oporbeni vijećnici odgovornije djelovali što bi bilo u interesu svih – kaže Ernie Gigante Dešković.

error: Content is protected !!