Devet bisera opatijskih kruna: AUERSPERG

madonina_devetZa Liburnija.net piše : Jan-Bernd Urban
Heraldika je zanimljiva naučna disciplina, čiji hrvatski naziv: grboslovlje i manje upućenima pojašnjuje da su u pitanju grbovi. Grb kao prvotni znak pripadnosti istoj formaciji imao je u metežu srednjovjekovnih bitaka vrlo značajnu ulogu prepoznavanja saveznika od neprijatelja i time spasio mnogo koju glavu od udarca mačem, pogotka strijelom ili probadanja kopljem od strane vlastitih suboraca.

Grb obitelji Auersperg

Grb obitelji Auersperg


Kasnije su grbovi postupno postali prepoznatljivi znakovi pojedinih, prvenstveno plemićkih obitelji, ali i država, gradova, raznih udruga…
U grafičkom smislu prvobitni grbovi su bili jednostavne, na daljinu lako prepoznatljive oznake, koje su postupno preuzimajući prvenstveno dekorativnu funkciju postajale vrlo često prava mala umjetnička djela. Heraldika se kao ozbiljna naučna disciplina drži strogo propisanih pravila, koja jasno definiraju sadržaj, boje i izgled nekog grba.
U želji da se posebno istaknu, pojedine obitelji su u povijesti znale odabrati za sadržaj svojih grbova i izmišljene, dakle nepostojeće životinje, pa su na grbovima prikazivani bazilisci, dvoglavi orlovi grifoni, zmajevi ili primjerice galeb s kandžama kao u primjeru naše dične Opatije, koji i dalje opstaje zaštićen birokratskom komocijom, (vidi službeni opis grba grada Opatije op.a.).
Pripadnici obitelji Auersperg su u odabiru svoje heraldičke životinje bili neuporedivo manji birokrate od naših suvremenika. Trebala im je životinja koja je stvarna, snažna i neustrašiva. Kako je u pitanju obitelj čiji korijeni su dokazivo iz vremena koje pismenim tragovima neupitno potvrđuje njihovo postojanje pod istim imenom, (u pravilu XIII st.;), Auerspergovi su odabrali životinju koju su dobro poznavali iz lova. Ur ili Tur, za učene ljude Bos primogenus, predak je našeg domaćeg goveda. Posljednji, u prirodi živući primjerci nestali su 1627.god., a u to doba obitelj Auersperg je već aktivno ispisivala stranice europske povijesti.
Auersperg je suvremena varijanta srednjovjekovnog njemačkog izraza Auersperch, odnosno Turovo brdo, što ima svoje uporište u riječi Auerochse, njemački naziv za Tur. Slovenska varijanta Auerspergovih kao Turjaški grofje svakako je razumljivija našem uhu od germanske varijante.
Auersperg ili Turjaški su obitelj koja je ostavila neizbrisive tragove u europskoj, ali i posebno našoj povijesti. Ako Evropljane već impresionira čitava plejada političara, državnika, vojskovođa i crkvenih velikodostojnika iz obitelji Auersperg, namjera našeg portala je opatijskoj mladeži bar donekle pojasniti veze takovih obitelji s našim gradom i mogućnostima turističkog valoriziranja tih spoznaja.
Stoga je dobro znati da je primjerice Herbard VIII, ( 1528-1575.) bio zapovjednikom kule Nehaj, slavnog bastiona protuturskim navalama u naš zavičaj. Našim hrabrim senjskim Uskocima komandirao je jedan Auersperg. Taj isti Herbard je svoj boravak u Senju, odnosno u Nehaj-kuli obilježio svojim, i danas postojećim grbom u unutarnjem dvorištu tvrđave. Braneći svoju i našu domovinu Herbard VIII je izgubio glavu u bitki s Turcima na riječci Radonji.
Glavu su mu Turci odnijeli sultanu u sjajni Stambol, da bi ju obitelj Auersperg otkupila za 30.000 dukata, kako bi velikom ratniku mogla prirediti častan pokop. Ferhat paša, iz značajne porodice Sokolović, pobjednik nad Auerspergom, dao je za dobiveni iznos otkupnine izgraditi u Banja Luci 1579. po njemu nazvanu Ferhadiju, džamiju koja je svojom arhitekturom zadivila svijet. Džamija je ušla u Unesco – spisak svjetske materijalne baštine, i njeno rušenje 1993. od strane srpskih nacionalista, nije razveselilo čak ni i danas živuće članove velike obitelji grofova i knezova Auersperg.
Dobro je znati, da je tek nekoliko godina kasnije, Andreas Auersperg ( 1557.-1594.) u velikoj bitki kod Siska, 1593. kao zapovjednik četa u kojima su bili brojni Hrvati, nanio veliki poraz turskim snagama i tako osvetio svog slavnog rođaka.
Nije na odmet znati da su Auerspergovi bili vlasnicima i upraviteljima Pazinske Knežije, ostavljajući dokazom svoje prisutnosti jedan od najvećih heraldičkih uradaka na zidu pazinskog kaštela. Veliki dvostruki grb spomen je na bračnu vezu Auersperg Ferdinanda 1655.-1708.) i Herbertstein Ane (1660.-1726.).
Auerspergovi su bili vlasnicima mnogih posjeda u Istri, od kojih su Belaj držali do 1945.Naše današnje susjede Slovence, nekad podanike iste državne tvorevine, pri čemu mislim na nekadašnju Vojvodinu Kranjsku, a ne nacionalnim teretom opterećenu Yu tvorevinu, vjerojatno mnogo više impresioniraju činjenice o vlasništvu Auerspergovih nad Bledom, Postojnom, Mokricama, Kočevjem, bliskom Samoboru, a time smo tek na početku spiska njihovih imanja.
Konačno i Turjaški grad je velika kulturna baština naših susjeda. Nedavno obavljena kupoprodaja bečke palače Auersperg, s diskretno najavljenom cijenom od nekoliko desetaka milijuna eura, tek je jedan od dokaza velike moći obitelji knezova i grofova Auersperg. Njemci vrlo rado pokazuju znatiželjnicima palaču iz koje je nastala gimnazija Auersperg u blizini grada Passaua, Česi su vrlo ponosni na bajkoviti dvorac Žleby, također jedan od brojnih Auerspergovih domova.
U simpatičnim dobrosusjedskim prepiranjima oko kvalitete trešanja, naši Lovranci su u nedostižnoj prednosti, kod maruna Poljanci i Veprinčani dozvoljavaju raspravu, da su poljanski pomidori najbolji to zna svaka placarica, a u tim ″grofovskim štorijama″ nama iz Opatije, Lovran ″ne stori ni gricoli″. Pa ipak je naš simpatični dr. Dušan Peršić na korice svog izuzetnog doprinosa lovranskoj povijesti koji je nedavno izašao iz tiska, stavio veliki grb obitelji Auersperg. Da se zna da su u Lovranu obitavali grofovi Auersperg, što je svakom pametnom turističkom vodiču dovoljna baza za priče, koje turizmu daju onu posebnost nesvakidašnjice.
Liburnija.net: Vila Schanzer @ Opatija

Liburnija.net: Vila Schanzer @ Opatija


Premda, ovaj, naš portal nije opterećen lokalnim granicama i podjednako se raduje svakom lovranskom uspjehu kao i domaćem opatijskom, iz lokal patriotske kože iskočiti se ne može.
I zato više zbog njih nego zbog nas, koji ionako neznamo što bi s tom našom povijesnom ostavštinom pametnog započeli podatak za kraj: U Opatiji je 1920. rođena Aghata, Maria, Anna, Josef, Franziska grofica Auersperg, (jedna grofica a krsnih imena ″kot črešanj va Lovrane″), kčer Erwina, grofa Auersperga ( 1887.-1972.). U nekadašnjoj vili Schanzer, provela je prve godine svog djetinjstva s mlađom sestrom Marie-Henriette Ignazia, Josef, Elisabeth, Franziskom.
Kako sam ovime na kraju uspio opravdati uvrštenje Auerspergovih u opatijske povijesne crtice, ostaje mi tek da razmišljam o tome što bi neki drugi turistički radnici uradili od tog obilja zanimljivosti. No kao i u drugim situacijama i tu važi ona o pravdi: ″jednima znanje, drugima imanje″.
Oboje istovremeno, bilo bi i za Opatiju previše!
Jan Bernd Urban – vezane vijesti:
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH
Devet bisera opatijskih kruna: SERMAGE
Devet bisera opatijskih kruna: KINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: CHORINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: MIEROSZEWSKI
Devet bisera opatijskih kruna: STOCKAU
Devet bisera opatijskih kruna: APPONYI
Devet bisera opatijskih kruna: WORACZICZKY
Devet bisera opatijskih kruna: Del MESTRI

error: Content is protected !!