Devet bisera opatijskih kruna: FESTETICS

Devet bisera opatijskih kruna

Devet bisera opatijskih kruna

Za Liburnija.net piše: Jan Bernd Urban
Franjo Josip I je u svom dugom vladarskom stažu brojne obične smrtnike za njihove vojničke, radne, umjetničke, dobrotvorne ili neke druge zasluge uzdigao u plemićki stalež. Uglavnom su to bili novopečeni vitezovi ili baruni kojima bi vladar već pri odlaganju svog pera kojim bi potpisao ukaz zaboravljao ime.
Uzdizanje u rang grofova svakako nije bila svakodnevna pojava, a sve više od toga bila je prvorazredna vijest za čitavu Carevinu, pa i za prostore van njenih granica. Jedan od takovih događaja je bio 1911.g. kada je Taszilo Festetics iz ruku ostarjelog cara primio u Beču povelju kojom mu je dodijeljen kneževski naslov.
Za sva dobra koja je učinio svom narodu, kruni i caru osobno.
Gotovo stotinu godina kasnije, 2009.g nije odavno više bilo ni cara ni Carevine, ali je jedan drugi Festetics, u istom gradu iz ruku prvog čovjeka sadašnje Republike Austrije primio odlikovanje na koje su članovi velike obitelji Festetics bili jednako ponosni – Austrijski Križ časti I reda. Primio ga je Antal Festetics za svoj rad na naučnom polju, kao vrstan zoolog i veliki borac za zaštitu okoliša i njegovih stanovnika.
Isticanjem samo kneza Taszila (1850.-1933.) i naučnika Antala (*1937.) svakako bi bila učinjena velika nepravda jednom trećem članu obitelji: György, grof Festetics (1755.-1819.) premda bez kneževske titule i bez naučnih titula u današnjem smislu, zasigurno zaslužuje puno poštovanje i pri spominjanju navedenih odličnika. Vojnik, poljoprivrednik, brodograditelj(!), mecena, veliki mađarski patriota. Definirajući konačan izgled velebnog obiteljskog dvorca u Keszthely-u, osnivanjem Helikon festivala umjetnosti i osnivanjem prve prave više poljoprivredne obrazovne ustanove, po njemu prozvane Georgikon, ovaj veliki čovjek osigurao si je neprolaznu slavu.
Liburnija.net: Grb obitelji Festetics

Liburnija.net: Grb obitelji Festetics


Na spomenutu trojicu članova obitelji Festetics, ponosni smo i mi u Hrvatskoj obzirom da je njihova iskonska domovina Hrvatska i njeno Turopolje. Danas članova te velike obitelji ima, ili ih je nekad bilo, u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj i Belgiji, ali korijeni su svakom stablu ipak najbitniji dio.
Za razliku od brojnih drugih plemićkih obitelji, jedan ogranak i danas živi u Hrvatskoj.
U novijoj povijesti Hrvatske, grofovi Festetics se pojavljuju kao veleposjednici u Međimurju koje su gotovo u cijelosti držali prvo kao feudalni gospodari, a kasnije veleposjednici preko 130 godina. Ako je Keszthely na Balatonu grad Festeticsa, onda je to svakako u Hrvatskoj dugi niz godina bio Čakovec. Dvorac Festetics u Pribislavecu nedaleko Čakovca i danas je biser naše građevinske baštine. Novi dvori u Zaprešiću, Bajnski dvori u Hrvatskom Zagorju i značajni posjedi u Virovitici, svjedoče o prisutnosti grofovske obitelji Festetics (Festetić) u Hrvatskoj.
Nas dakako u ovoj seriji koja govori o grofovskim obiteljima koji su bili našim sugrađanima prvenstveno zanimaju Opatijci. U vili Elemer na adresi: Domavići 143 živjela je i umrla Georgina, grofica Festetics de Tolna, udana Kinsky. Ta vrla Opatijka prabaka je sadašnjeg suverena od Liechtensteina, kneza Johann -Adama II.
Ova serija napisa o grofovskim obiteljima koje su bile sugrađanima naših djedova i baka namijenjena je našoj elektroničkoj generaciji. Da nešto više saznaju o povijesti grada u kome žive i vremenu u kome se još ris skitao šumama našeg prelijepog Gorskog kotara zalazeći i na prostore Učke i Ćićarije.
Nakon obitelji Kinsky, vila sa slike postala je dom obitelji Festetics!

Nakon obitelji Kinsky, vila sa slike postala je dom obitelji Festetics!


Risove smo istrijebili, a grofovi su nas napustili. Onda se sjetismo da risove treba vratiti. Uz puno truda vratili smo ih. Kao dokaz da je naš prirodni okoliš ponovo uravnotežen. U Austriji su ih također vratili. Iz istog razloga!
Grof Antal Festetics je bio u prvim redovima boraca za povratak istrijebljenog risa u Austriji. U Austrijski turizam vraćeni su i grofovi. Kao dokaz vrhunske kvalitete i dosega njihovog turizma. U naseljavanju risova bili smo brži od Austrijanaca.
Pomogli su nam Švicarci.
Ovo s grofovima moramo sami odraditi. Švicarska je turistička zemlja. Ne treba joj konkurencija.
Jan Bernd Urban – vezane vijesti:
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH
Devet bisera opatijskih kruna: SERMAGE
Devet bisera opatijskih kruna: KINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: CHORINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: MIEROSZEWSKI
Devet bisera opatijskih kruna: STOCKAU
Devet bisera opatijskih kruna: APPONYI
Devet bisera opatijskih kruna: WORACZICZKY
Devet bisera opatijskih kruna: Del MESTRI
Devet bisera opatijskih kruna: AUERSPERG
Devet bisera opatijskih kruna: SZECHENYI
Devet bisera opatijskih kruna – KAROLYI
Devet bisera opatijskih kruna: TRAUTTMANSDORFF

error: Content is protected !!