Devet bisera opatijskih kruna: SZECHENYI

madonina_devetZa Liburnija.net piše: Jan Bernd Urban
U Mađarskoj je teško naći osobu koja ne zna za Kossuth Lajosa (1802.-1894.). Pravnik, političar, poslanik, zatvorenik, ministar, bjegunac i prije svega revolucionar. Otac mađarske revolucije protiv Habsburga za mnoge je Mađare najveće lice njihove povijesti. Kossutha je većina mađarske nacije slušala s oduševljenjem i pažnjom, a kad je upravo on, burne 1848. svog političkog protivnika Szechenyi grofa Istvana (1791.- 1860.) nazvao – Najveći Mađar, i mnogi su se s njime složili.

Liburnija.net: Grb obitelji Szechenyi

Liburnija.net: Grb obitelji Szechenyi


Obitelj grofova Szechenyi je zasigurno jedna od onih obitelji bez koje bi mađarska nacija bila osjetno siromašnija. Grof Istvan je tek najpoznatiji izdanak te velike obitelji.
Patriota, čija se ljubav prema domovini mogla uspoređivati s onom Kossutha, smatrao je da će Mađarska biti slobodna i samostalna, ne odvajanjem od Austrije i Habsburga, već gospodarskim i kulturološkim izjednačavanjem s, u njegovo vrijeme, mnogo naprednijim dijelom države.
U vrijeme svojih brojnih studijskih putovanja, Szechenyi grof Istvan je dobro uočio da se razvijenost zapadne Evrope u odnosu na Mađarsku oslanja prije svega na razvijenost prometne infrastrukture. Promet je bio i ostao njegova glavna preokupacija koja je okrunjena njegovim postavljanjem na čelo ministarstva prometa tadašnje Mađarske.
Velebni, za mnoge najljepši most preko Dunava u Budimpešti nosi ime inicijatora njegove izgradnje.
Premda su mu, po duhovitosti i zajedljivosti poznati građani mađarske metropole odmah prišili da je pravi razlog povezivanja Bude s Peštom činjenica da ga Dunav razdvaja od njegove ljubavi, grofice Seilern, kasnije zaslužno imenovanje tog mosta njegovim imenom ni najveći zajedljivci nisu osporavali.
Glavni grad Mađarske ponosi se među nizom arhitektonskih bisera evropske vrijednosti velebnim termalnim kupalištem. 15 bazena uz sve ostale sadržaje neophodne za pružanje suvremene kupališno – lječilišne ponude smješteno je u kompleksu kupališnih zgrada koje svojom monumentalnošću traže sebi ravna u čitavom svijetu. Nije slučajnost da taj jedinstveni kupališni kompleks nosi ime Szechenyi.
Szechenyi pruga, Szechenyi lokomotiva, Szechenyi sveučilište u Györu, Szechenyi novčanice, Szechenyi muzej samo pokazuju da Mađari ne zaboravljaju svoje velike sinove.
Velikom ugledu obitelji grofova Szechenyi u Mađarskoj doprinijele su i činjenice da se otac grofa Istvana, grof Ferenz ( 1754.-1820.) smatra osnivačem mađarske Nacionalne knjižnice i Nacionalnog muzeja, da je njegov sin Ödön (1839.-1922.) jedan od osnivača vatrogasne službe u Mađarskoj, da mu je drugi sin Bela (1837.-1908.) bio poznati istraživač nedovoljno poznatih prostora Afrike, Južnih mora i istočnih dijelova Azije.
Opatija i Szechenyi?
Aristokratska Opatija i aristokratska obitelj naprosto su se morali sresti! Brojni su članovi te obitelji bili u Opatiji gostima. Svaka posjeta nekog Szechenyia izazivala je komešanja u tadašnjim društvenim kronikama. Posjete Opatiji su bile sve češće i sve dulje, pa su neki od članova obitelji i svoj najsretniji dan u životu (on je to uvijek, ako su žena ili punica u blizini!), dočekali u Opatiji. Tako je u Opatiji u bračne vode odlučio uploviti grof Gyula Szechenyi 1908., idući stopama svoje starije sestre koja je svoj jednako najsretniji dan dočekala u Opatiji šesnaest godina ranije, 1892.
U međuvremenu je iz sasvim drugih pobuda grofica Paula Szechenyi smatrala Opatiju najboljim odabirom. Ona je poput mnogih drugih iz njenih društvenih krugova za svoje zadnje putovanje željela imati bar odličnu polaznu stanicu. Umrla je u Opatiji 1901.g.
Kako grofovske titule, vjenčanja i smrti u Opatiji nisu dostatna za uvrštavanje u ovaj grofovski serijal na Liburnija.net-u, već je to rezervirano samo za one grofovske obitelji koje su bile našim sugrađanima, za završetak i ta formalnost:
Vila Kesselstatt, Opatijcima najpoznatija pod imenom Monti (Monti – Penkala) zvala se od 1905. do prvih godina talijanske ere vila – Mano. Vlasnikom joj je bio Emanuel (Mano) grof Szechenyi (1858.-1926.).
Kad je autoru ovih redaka u prijateljskom nam mađarskom gradu Balatonfüredu, njihov gradonačelnik ispred spomenika grofu Istvan Szechenyiu s neskrivenim ponosom rekao: ″Veliki grof Szechenyi kupao se u našem lijepom moru u Balatonfüredu″ (mnogi Mađari jezero Balaton od milja nazivaju morem ), zatekao ga je potpuno neočekivano odgovor: ″U našoj Opatiji se kupao isto grof Szechenyi; naš grof je bio istini za volju manji od vašeg, ali što se mora tiče…..″
Jan Bernd Urban – vezane vijesti:
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH
Devet bisera opatijskih kruna: SERMAGE
Devet bisera opatijskih kruna: KINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: CHORINSKY
Devet bisera opatijskih kruna: MIEROSZEWSKI
Devet bisera opatijskih kruna: STOCKAU
Devet bisera opatijskih kruna: APPONYI
Devet bisera opatijskih kruna: WORACZICZKY
Devet bisera opatijskih kruna: Del MESTRI
Devet bisera opatijskih kruna: AUERSPERG