Devet bisera opatijskih kruna

urban1Umjesto uvoda…
Ne poznavati vlastitu prošlost, jednako je neodgovorno kao ne brinuti o vlastitoj budućnosti. Imati privilegiju ili prokletstvo življenja u turističkoj destinaciji blistave prošlosti, kao što je ova naša opatijska, suočavati se s izazovima globalno prisutne turističke konkurencije, biti pri tome svjestan naše turističke isključivosti i ne zagrabiti u riznicu raspoloživih turističkih priča gotovo da predstavlja kažnjivo djelo.
To se dakako prije svega odnosi na one koji su plaćeni da osmišljavaju našu turističku konkurentnost, kreiraju sadržaje njene ponude i time daju i svoj obol izdizanju naše Opatije iz sivila prosječnosti u koje ona svim negiranjima uprkos, gotovo nezadrživo tone.
Liburnija.net je prvenstveno portal mladih, suvremenih likova e-generacije. Upravo za njih vaditi prašnjave, naftalinom i sličnim zaštitama zasićene priče, iz ogromne opatijske povijesne škrinje, otrgnuti ih zaboravu i učiniti ih dostupnim za korištenje u kreiranju boljega sutra, bio je izazov kojemu nisam mogao odoljeti. Moj odabir su nekadašnji Opatijci. Ne gosti Opatije, nego ljudi čije je ″opatijstvo″ uredno potvrđeno na stranicama naših gradskih zemljišnih knjiga. Oni koji su dolazeći u Opatiju dolazili kući, odlazili iz nje i zaključavali ili dali zaključati vrata u vlastitu domu. Njih je bilo mnogo, bilo ih je svakakvih pa je valjalo učiniti nekakav prihvatljiv odabir. On je sažet u naslovu.
Devet bisera je heraldička kategorija kojom su vrijeme rađanja turističke Opatije bile ukrašavane grofovske krune. One s manjim brojem bisera, zbog odviše velikog broja pojavnosti i nisu odviše uzbuđivale tadašnjeg gradonačelnika Štangera, a kao Narodnjaku likovi bez ikakovih bisera bili su mu srcu ionako bliži. Konačno gradonačelnici koji uvijek mnogo rade i još više brinu o svojim građanima, ne mogu baš za svakoga i njegove probleme, naći slobodna vremena. Bilo je to tako nekada, tako je to i danas. Za razliku od mnogih koji su ga na opatijskom gradonačelničkom tronu naslijedili, Štanger je dobro znao da i među Opatijcima drugačijih političkih pogleda od njegovih, ima dobronamjernih, pametnih građana koji svojim znanjem, društvenim ugledom i nadasve velikom ljubavi prema našoj Opatiji mogu biti od svestrane koristi.
To ga je učinilo ne samo gradonačelnikom najduljeg mandata u opatijskoj povijesti, neupitno najpopularnijim, već i što je za građane i najvažnije; – najučinkovitijim.
Srdačno Vaš, Jan Bernd Urban

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net