Održana primopredaja – Digitalni mamograf najviše klase od danas u funkciji @ KBC RIjeka

Radiolozi u ovoj godini planiraju obaviti oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Rijeka – U Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka danas je upriličena svečana primopredaja novog mamografskog uređaja. Riječ je o suvremenom digitalnom uređaju najviše klase s funkcijom tomosinteze i stereotaksije koji će značajno pridonijeti kvaliteti dijagnostičkih mamografskih pregleda. Sredstva za nabavku uređaja u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske iz sredstava EU fondova.

– Novi uređaj američke marke Hologic koja proizvodi isključivo mamografe, omogućava dobivanje digitalne mamografske slike izravnom pretvorbom rendgenskog zračenja u digitalnu informaciju. Sada je moguće proučavanje detalja slika njihovo uvećanje, isječci ili usporedba s ranijim nalazima. Digitalna mamografija znači i smanjenu dozu zračenja, a postala je nezamjenjiva kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih bolesnika, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining mamografije.

Na Kliničkom zavodu za radiologiju provode se aktivnosti kojima se osiguravaju uvjeti za kvalitetan rad i edukaciju radiologa, a novi uređaj visokog operativnog kapaciteta osigurat će daljnje stabilno funkcioniranje radiološke dijagnostike u KBC-u Rijeka. Riječki bolnički radiolozi u ovoj godini planiraju obaviti oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Značajnu nabavku novog mamografa operativno je realiziralo Ministarstvo zdravstva iz sredstava EU fondova (85% vrijednosti uređaja) i državnog proračuna RH, a primopredaji je nazočio prim. dr. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva. U prošloj godini Ministarstvo je riječkoj bolnici osiguralo nove uređaje i medicinsku opremu u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!