Dirljiva priča o humanosti: Učenik Ugostiteljske škole organizirao humanitarnu akciju za bolesnog mladog sportaša @ Opatija

matej_mataija_katalinic_matija_kosarka_humanitarno

S ovom pričom se već tri dana budim i liježem i nikako da je napišem. Čini mi se kao da to nije dovoljno i kao da neću imati prave riječi kako bih izrazila ono što je ovo dobro djelo mog učenika probudilo u meni. Danas gledam Mateja u prvoj klupi kako mi se blago osmjehuje i osjećam : ”Sada mi je dobro i srce mi je veliko”, piše profesorica Dajana Ljubičić o hvalevrijednoj inicijativi učenika Ugostiteljske škole.

Opatija – Sada sam dobro i srce mi je veliko – kazao je Matej Mataija, učenik Ugostiteljske škole Opatija, nakon završetka lijepe, humanitarne priče koju je sam pokrenuo. Mataija je organizirao košarkaški turnir u sportskoj dvorani Kastav, gdje su se učenici Ugostiteljske škole, uz sportsko natjecanje, pokazali i kao humanitarci, donirajući učešće od po 20 kuna za bolesnog šesnaestogodišnjaka Matiju Katalinića, učenika Medicinske škole u Rijeci i vrsnog košarkaša.

I da facebook nije tako loša stvar kao što govore stariji naraštaji, dokazao je Matej kojemu je ovo bila samo polazna točka da učini svoje veliko i plemenito djelo. Naime, ”surfajući” mrežom naišao je na pismo Matije Katalinića, koji se naglo nakon košarkaške utakmice suočio s okrutnom istinom da je teško obolio, odnosno da ima osteosarom desnog koljena. Pročitavši sve što je Matija tijekom tri mjeseca svoje bolesti prošao: operacije, bolno bolničko liječenje u Centru za maligne bolesti u Zagrebu, kemoterapiju i nenadanu smrt oca , osupnut ovom životnom pričom odlučio je da pomogne mladom senioru košarkaškog kluba Kastav.

Pronašavši u sebi dovoljno samopouzdanja, suosjećanja, dobrote, a rekla bih i hrabrosti uputio se je u Kastav kako bi objasnio svoju nakanu da organizira dobrotvorni košarkaški turnir za Matiju Katalinića i bez problema, naišavši na dobre ljude dobio na upotrebu sportsku dvoranu Kastav te ugovorio termin.

Kao bivša rukometašica, naša je ravnateljica nakon Matejeve zamolbe oduševljeno pristala da učenici sudjeluju u dobrotvornoj akciji i u ime škole donirala novac za nogometnu momčad 3.d razreda (koja je na Dan škole pobijedila na nogometnom turniru u našoj školi) te potaknula profesore da podrže svojim prisustvovanjem ovu hvalevrijednu akciju.

Za bolesnog Matiju održao se je turnir i donacija je sakupljena. Rekli bismo s ponosom: ”Odlično Matej!”, ali tu još nije kraj.

Jednostavan i samozatajan a vedar u svom nastupu, krenuo je dalje zamolivši bivšu Matijinu razrednicu iz osnovne škole profesoricu Milenu da ga preveze do Zagreba, kako bi s njom i nastavnicom Tjelesnog odgoja posjetio i upoznao Matiju Katalinića. Utrpao im se u automobil.

– Tata je dao džeparac a ja sam si našao besplatno prenočišće u Zagrebu, s lakoćom mi je rekao Matej. Začuđena s kojom priprostošću mi pripovijeda o svemu, pomislila sam kako sve moram dobro provjeriti jer prvi tren nisam mogla vjerovati kako je sve to odista istina.

Želja mu se ostvarila i upoznao je Matiju Katalinića a sa žaljenjem mi je rekao kako se kratko zadržao s njim, jer su u klinici za tumore posjete kratke.

Što reći? S ovom pričom se već tri dana budim i liježem i nikako da je napišem. Čini mi se kao da to nije dovoljno i kao da neću imati prave riječi kako bih izrazila ono što je ovo dobro djelo mog učenika probudilo u meni. Danas gledam Mateja u prvoj klupi kako mi se blago osmjehuje i osjećam : ”Sada mi je dobro i srce mi je veliko”.

Nevjerojatno i dostojno čovjeka.

Dajana Ljubičić / Ugostiteljska škola Opatija / PodUčkun.net

error: Content is protected !!