Disonantni tonovi skalinade @ GV Opatija

skalini_txt_1…najzanimljiviju raspravu s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća donosimo u izdvojenom tekstu…
…nakon dugotrajnog prepucavanja gradonačelnika i oporbe, Dujmić je najavio privatnu tužbu za klevetu protiv Nikice Pažina, ali i između redaka poručio kako namjerava rušiti stepenice na njegovu zemljištu…

Opatija – ”Skalinadu” ičićianskim škalinama ”otpjevali” su zajedničkim snagama na jučerašnjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća članovi oporbe s jedne strane, a gradonačelnik Ivo Dujmić s druge strane, ali nikako se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog teksta. Drugim riječima, dok je oporba išla u ”kope”, Dujmića su brinule ”špade” i obratno.
– Još 2001. godine utvrđeno je neslaganje katastarskih planova, jer je ista površina prikazana na dva različita katastarska plana, uz navedene različite vlasnike – na jednom je kao vlasnik upisan Ivo Dujmić, a na drugom država. Iste godine napravljena je parcelacija zemljišta Ive Dujmića i ugovor s braćom Žigante, uz uvjet za sklapanje ugovora da kolni prilaz preuzme ulogu stepeništa, uz suglasnost Grada. Dakle, Veprinački put nije presječen, što funkcionira već 10 godina, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je inzistirao da se informacija o privatnom vlasništvu građanina Ive Dujmića iz Ičića iznosi u trećem, a ne u prvom ili drugom licu jednine.
Dodao je gradonačelnik i da je dio pogreške u katastarskim planovima ispravljen još 2003. godine, dok dio još uvijek nije riješen.
– Taj dio Grad je obećao riješiti kroz novu katastarsku izmjeru i UPU Ičića koji je donesen 2009. godine. Ponovnu gradnju stepenica, na prijedlog Mjesnog odbora Ičići, provela su nadležna gradska tijela, a to je provedeno prema staroj trasi, bez dovoljnih provjera. Zanemarno je da je po postojećem UPU Ičići trasa stepeništa premještena na izgrađenu cestu. Gradonačelnik nije morao znati za zahvat jer on nije posebno naveden u proračunu i financiran je iz stavke pojačanog održavanja, kazao je Dujmić.
Njegov stav o govorenju o vlasništvu građanina Dujmića prihvatio je i ”najglasniji” oporbeni vijećnik Nikica Pažin, koji je raspravu pokušao preusmjeriti na druge teme.
– Svojim izlaganjem niste pogodili srž. Govorili ste o privatnom vlasništvu Ive Dujmića, koje nikad nije bilo sporno. Činjenica je da je ovaj put strmiji od 6 posto, bez nogostupa i nikako ne može biti pješački put. Prema Prostornom planu Opatije, koji je plan višeg reda u odnosu na UPU Ičića, javne i pješačke staze te stubišta dio su pješačkih puteva, a među njima se navodi i ovaj Veprinački put, te se moraju obnoviti i osloboditi od kolnih puteva gdje je to moguće. U drugom stavku stoji i da je on zaštićen kao kulturno dobro, poručio je Nikica Pažin. Odgovorio mu je pročelnik za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac, koji je kazao kako je ključna formulacija iz Prostornog plana – ”tamo gdje je to moguće”, te da na ovom području valjda nije bilo moguće sanirati stepenice kad nisu uvrštene u UPU Ičića. Dodao je i kako se, kad se govori o zaštićenom kulturnom dobru, ”ne radi o Veprinačkom putu u Ičićima, nego onom u Opatiji, koji je pod zaštitom”.
Zanimljiv je bio i odgovor pročelnika za komunalni sustav Miljenka Ujčića na pitanje vijećnika Akcije mladih Igora Puža zbog čega se stubište na parceli u vlasništvu Ive Dujmića najprije zagradilo ogradom, da bi ona kasnije bila prepiljena.
– Očito su se izvođači zaigrali, a kad smo vidjeli njihovu grešku, ispravili smo je, odgovorio mu je Ujčić. No, Puž je kazao kako je neprihvatljivo da se potroši 80 tisuća kuna na izgradnju stepenica, koja je – prema onome što tvrdi gradonačelnik Dujmić – bila nepotrebna i pogrešna, a da nitko ne snosi odgovornost. Zanimalo ga je i hoće li se stepenice rušiti.
– Katastarska izmjera potvrdit će sve što sam govorio dosad, a normalno je da ću poduzeti sve da zaštitim svoje vlasništvo, zaključio je Dujmić u prvom licu jednine.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga