Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić slavi sedamdeset godina postojanja @ Lovran

Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić @ Lovran

Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić @ Lovran

Veliki je jubilej svečano obilježen danas u suradnji sa OŠ Viktora Cara Emina kreativnim i sportskim radionicama s djecom iz lokalne zajednice.

Lovran – Dječji dom ”Ivana Brlić Mažuranić” ove godine slavi sedamdeset godina postojanja i skrbi za djecu bez roditelja i djecu čiji roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske obaveze, a taj je jubilej svečano obilježen jučer u suradnji s OŠ Viktora Cara Emina kreativnim i sportskim radionicama s djecom iz lokalne zajednice.

Dječji dom u Lovranu je započeo s radom 12. kolovoza 1945. godine kada su u njega smještena djeca žrtava Drugog svjetskog rata i to udomljenjem grupe od 12 djece školskog i predškolskog uzrasta. U zgradi Ville Elsa, na adresi Omladinska 1, djeluje od 1977. do danas i skrbi o djeci u dobi od 3 do 18 godina, kroz stalni smještaj ili poludnevni boravak. Ova ustanova Ministarstva socijalne politike i mladih trenutno skrbi o 47 djece i mladih, od čega 26 u stalnom i 21 dijete u poludnevnom boravku. Dom djeluje na tri lokacije. Sjedište Doma je u Lovranu gdje su smještena ili borave djeca školske dobi, do 18. godine života. Podružnica Doma nalazi se u Rijeci gdje su smještena ili borave djeca predškolske dobi te maloljetne trudnice u visokoj trudnoći i majke sa svojom djecom. U Rijeci je smještena i Stambena zajednica koju čine četiri stana koja je Grad Rijeka ustupio Domu na korištenje, a koje koriste korisnici u dobi od 18. – 21. godine života, odnosno mlađe punoljetne osobe koje se uz pomoć odgajatelja i stručnog tima Doma, stjecanjem određenih znanja i vještina osposobljavaju za racionalno i samostalno vođenje domaćinstva kao prijelaznoj fazi, na putu potpunog osamostaljivanja.

Ravnateljica Doma Suzana Mravinac na tiskovnoj konferenciji kojom je najavljena proslava velike obljetnice naglasila je kako daljnji razvoj Doma ide u smjeru deinstitucionalizacije, odnosno smanjenja institucionalne skrbi te jačanja prevencije i mjera izdvajanja djece iz bioloških obitelji, kao i razvijanja alternativnih oblika zbrinjavanja. Dom je u proteklom razdoblju, uz klasični institucionalni oblik stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu, razvio i organizirani oblik stanovanja uz povremenu podršku za mlađe punoljetne osobe, poludnevni boravak u koji su uključena djeca školske dobi iz Lovrana i Matulja te cjelodnevni boravak u koji su uključena djeca predškolske dobi socijalno ugroženih obitelji iz područja grada Rijeke. Također Dom provodi i program stručne pripreme za posvojitelje, program podrške posvojiteljima i posvojenoj djeci kao i programe rada s volonterima.

Usmjerenost na prevenciju zauzima važno mjesto u djelatnosti Doma kroz promociju udomiteljstva u lokalnoj zajednici, program podrške roditeljima predškolske djece u lokalnoj zajednici ”Škola za roditelje” i program poticanja ranog psihomotornog razvoja djece ”Baby fitness” u suradnji s Udrugom Portić iz Rijeke. Cilj ove ustanove je, u skladu sa suvremenim smjernicama razvoja socijalne skrbi , socijalnim planom županije, suradničkim odnosima sa lokalnom samoupravom i suradnim ustanovama razviti se u Centar za pružanje socijalnih usluga u Primorsko – goranskoj županiji.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!