Dječji forumi Opatije i Lovrana sudjeluju na 18. susretu Dječjih foruma Hrvatske @ Zagreb

susret_djecjih_foruma_zagreb_2015

Na 18. susret DF-a Hrvatske odlaze Glorija Basan, Jan Austin Galić, Emili Grubić, Petra Deranja i Nina Žunić te voditeljice Sanja Škorić, Anja Turkalj i Sandra Turkalj.

Opatija, Lovran – Savez društava Naša djeca Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizira 18. susret Dječjih foruma Hrvatske od 5. do 7. srpnja u Zagrebu. Cilj susreta je godišnja prezentaciju uzornih radionica DF-a iz gradova i općina s ciljem prenošenja znanja i aktivnosti usvojenih aktivnim sudjelovanjem u Dječjim forumima.

Tijekom susreta forumaši će predstaviti odraslima svoj rad u borbi za dječja prava tijekom jubilarne 10. sjednice djece predstavnika Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima u Saboru RH. Forumaši se posebno raduju interaktivnoj šetnji-igri ”U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava“ gdje će djeca šetajući Zagrebom pronaći i upoznati se s radom Kuće Europe, Saveza DND Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Gradske skupštinu grada Zagreba, Kule Lotrščak i Ureda pravobraniteljice.

Na susret su pozvani predstavnici najaktivnijih Dječjih foruma iz cijele Hrvatske, a već tradicionalno Društvo ”Naša djeca“ Opatija predstavljaju Dječji forumi iz Opatije i Lovrana. Teme predstavljanja Dječjih foruma naše udruge ove će godine biti vezane uz pružanje usluge besplatne pomoći u učenju pri DND Opatija, provedeno istraživanje ”Dječji stavovi o tome kako vlada troši novac” i obilježavanje Svjetskog tjedna novca.

Dječji forum Lovran izložit će problem potrebe dodatne pomoći u učenju koju roditelji ne mogu platiti, u okruženju gdje sve više roditelja, zbog gospodarske krize, djeci ne mogu osigurati ni zadovoljenje osnovnih životnih potreba. Zato u Društvu „Naša djeca“ Opatija postoji besplatna pomoć u učenju i savladavanju gradiva kako bi se omogućile jednake mogućnosti za svu djecu jer je obrazovanje jedan od načina prevladavanja siromaštva i socijalne isključenosti.

Forumaši iz DF Opatija predstavit će sudjelovanje djece iz DGV Opatija te DF-a Opatija i Lovran u međunarodnom istraživanju kako bi prenijeli mišljenja djece o tome kako vlade troše novac da bi ostvarile obećanja dana djeci, a čiji su rezultati poslani Odboru za ljudska prava i Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda te su uključeni u preporuke vladama diljem svijeta. Djeca će govoriti i o svojem sudjelovanju u obilježavanju Svjetskog tjedna novca kojeg je pokrenula organizacija Child and Youth Finance International, a sudjelovalo je 3 milijuna djece i mladih iz cijeloga svijeta.

Na 18. susret DF-a Hrvatske odlaze Glorija Basan, Jan Austin Galić, Emili Grubić, Petra Deranja i Nina Žunić te voditeljice Sanja Škorić, Anja Turkalj i Sandra Turkalj.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!