Dječji ručak DND-a s važnom porukom – Stop siromaštvu u mojoj lokalnoj zajednici

Vijećnici Jan, Hana, Vedrana, Matea i Romina govorili su o dječjim pravima u svijetu. Istaknuli su da čak 168 milijuna djece radi i ne može pohađati školu, između 500 milijuna i 1,5 milijarde trpi nasilje, a mnogi su u riziku od kršenja temeljnih ljudskih prava na preživljavanje, zaštitu i slobodu.

Opatija – Povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja najvažnijeg svjetskog dokumenta za djecu Konvencije UN-a o pravima djeteta Društvo „Naša djeca“ Opatija svakog će mjeseca tijekom godine organizirati neku aktivnost kojom će ukazati odraslima u lokalnoj zajednici na jedno od dječjih prava. Danas je tema bila siromaštvo i pravo djece na život bez siromaštva, a članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća pripremili su simboličan dječji ručak pod motom „Stop siromaštvu u mojoj lokalnoj zajednici“. Što im djeca imaju reći o siromaštvu pozorno su slušali zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Opatije Vlatka Marjanović – Petanjek, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija mr. sc Đana Pahori, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije mr. sc. Zlata Torbarina i zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić.

Predstavnicima odraslih koji se bave socijalnim pitanjima u našem kraju na dolasku je zahvalila tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, koja je istaknula kako je rad opatijskih malih vijećnika i forumaša prepoznat i van granica naše zemlje te najavila odlazak predstavnika DND-a i DGV-a u Bruxelles gdje će imati izlaganje u EU Parlamentu te na Europski summit u Rumunjsku.

Članica DGV-a Lucija prezentirala je rezultate istraživanja UNICEF-a i Eurochilda „Kakvu Europu djeca žele“ u kojem je sudjelovalo 13 tisuća djece, a koje će iznijeti sljedeći tjedan i u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Vijećnici Jan, Hana, Vedrana, Matea i Romina govorili su o dječjim pravima u svijetu. Istaknuli su da čak 168 milijuna djece radi i ne može pohađati školu, između 500 milijuna i 1,5 milijarde trpi nasilje, a mnogi su u riziku od kršenja temeljnih ljudskih prava na preživljavanje, zaštitu i slobodu.

Kazali su kako je siromaštvo globalni problem te da Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je trećina svijeta uhranjena, trećina pothranjena, a trećina gladuje.

– Danas oko 830 milijuna ljudi živi u konstantnoj gladi i do kraja dana od gladi će umrijeti oko 25 tisuća ljudi. Oko 183 milijuna djece u svijetu ima manju težinu od normalne, a higijensko-prehrambene potrepštine cijelog svijeta koštale bi koliko Europljani i stanovnici SAD-a godišnje potroše na parfeme. Za cijenu raketne bombe nahranilo bi se 1.500 djece svakog dana u razdoblju od pet godina. Poštovani odrasli, za vrijeme dok ste gledali ovu prezentaciju, u svijetu je od gladi umrlo barem 180 ljudi! Istaknuli su mali vijećnici.

Nakon prezentacije djeca su uputila nekoliko pitanja odraslima. Zanimalo ih je kako se Grad Opatija i Općina Lovran bore protiv siromaštva.

Predstavnik Grada Opatije istaknuo je kako Opatija izdvaja mnogo za svoje najmlađe stanovnike. Objasnio je kako u Gradu djeluje Socijalno vijeće koje pomaže baš onima najugroženijima te istaknuo kako se puno izdvaja za stipendije učenika i studenata, ali i pomoć umirovljenicima, a također se ulaže u infrastrukturu za djecu i mlade.

Toni Družeta kazao je da je u našem kraju standard viši i nema velikih problema u domeni dječjeg siromaštva i siromaštva uopće, a s kojima se susreću gradovi i općine u unutrašnjosti, npr. u Slavoniji. Zlata Torbarina naglasila je kako se broj osoba kojima je pomoć potrebna u Gradu Opatiji smanjuje te kazala kako tu treba imati na umu da je isticati nekog, a naročito dijete kao siromašno, vrlo osjetljivo pitanje zbog čega se neke vrste pomoći teško provode u praksi. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marjanović – Petanjek istaknula je kako je na području Opatije registrirano šezdesetak obitelji koje živi u siromaštvu, a u kojima je dvadesetak djece. Ravnateljica GDCK Pahor pohvalila je dječju participaciju i uključivanje djece i mladih na Liburniji u društveni život, a što je dobar zalog za budućnost. Pohvalila je i sve sugrađane, kao i jedinice lokalne samouprave što redovito „pune“ Socijalnu samoposlugu.

Nakon rasprave djeca su uručila ravnateljici GDCK Pahor paket s namirnicama koje su sakupili za Socijalnu samoposlugu, a druženje je nastavljeno uz simbolični ručak – zobenu kašu i voće, koje je odabrano kako bi se pokazalo kako se hrane djeca u siromašnim zemljama.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net