Dječji vrtić Matulji obilježava jubilarnu vrtićku godinu zanimljivom izložbom fotografija i svečanošću „Vrtić u srcu“

Dječji vrtić Matulji obilježava jubilarnu vrtićku godinu zanimljivom izložbom fotografija i svečanošću „Vrtić u srcu“

Svečanost „Vrtićki vremeplov“

Na svečanosti „Vrtić u srcu“ promovirat će se CD istog naziva na kojem se nalaze skladbe odgojiteljice Marize Kralj koje su nastale tijekom njezinog rada u vrtiću.

Matulji – Ove godine obilježavaju se značajni jubileji Dječjeg vrtića Matulji. Tom prilikom pripremljena je izložba fotografija koja se može pogledati danas od 17 do 19 sati te sutra i prekosutra u dva termina od 9 do 11 sati i od 17 do 19 sati u galerijskom prostoru u ”Poneštrica“ u centru Matulja

Naime, u 2018. godini Dječji vrtić Matulji proslavio je značajne jubileje. 40 godina rada vrtića u novootvorenoj zgradi u Matuljima koja je izgrađena sredstvima samodoprinosa građana, SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja društvene brige o djeci predškolskog uzrasta i Osnovne škole Matulji 1978. god., kada su otvorene i prve jaslice na području cijele Liburnije. Cijela zgrada zamišljena je kao mjesto boravka djeteta od prve godine života do drugog razreda osnovne škole, u prizemlju i na prvom katu smještene su tri jasličke skupine, tri skupine cjelodnevnog programa vrtića i dvije skupine poludnevnog programa vrtića, a na drugom katu prvi razredi osnovne škole. Također, 45. godina rada vrtića u Rukavcu, Munama, Brgudu i Brešcima te 50. godina rada vrtića u Jušićima i Rupi-Lipi.

Također, osvrnuli su se na događanja tijekom godine kojima su obilježeni i kojima će obilježiti značajne jubileje.

– Foto zapisi maškaranih povorki u kojima je sudjelovao Dječji vrtić Matulji od 1996. godine, zatim 17. olimpijski festival dječjih vrtića PGŽ, 4. Mići domaći festival, završna svečanost „Vrtićki vremeplov“ održani su tijekom ove godine, dok će se u narednom periodu održati otvorenje izložbe te svečanost „Vrtić u srcu“ na kojoj ćemo promovirati CD istog naziva na kojem se nalaze skladbe naše odgojiteljice Marize Kralj koje su nastale tijekom njezinog rada u vrtiću. Svečanost će se održati 18. prosinca u 18:30 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Matuljima, najavila je Jelena Stepić, ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji te istaknula još nekoliko crtica iz prebogate povijesti Dječjeg vrtića Matulji nakon 1995. godine kada Dječji vrtić Matulji postaje samostalna ustanova.

Olimpijada dječjih vrtića

– 1996. godine svjetlo dana je ugledao 1. broj vrtićkog glasila „Škatulica“, od tada do danas jedanput godišnje tiskamo po jedan broj glasila, od 1996. godine redoviti smo sudionici maškaranih povorki, „Breški orepci“ i „Matujski gardelini“ čuvari su čakvske besede i aktivni sudionici mnogih događanja u vrtiću i izvan njega, 1997. god. započeli smo sa samoposluživanjem prilikom svih obroka u vrtiću, tijekom svih godina glumačke družine odgojitelja ili odgojitelja i djece obradovali su nas s nizom zapaženih predstava. Također, redoviti smo posjetitelji predstava u GKL u Rijeci, a rado ugostimo glumačke družine u vrtiću, a svake godine organiziramo druženja i zajedničke aktivnosti s roditeljima, volimo putovati i upoznati nove prijatelje. Imamo izvrsne sportaše i sudionici smo na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića PGŽ od 2004. god, kao i na CUP–u Opatije, 2005. god. dobili smo nagradu PGŽ za najuspješniju odgojno-obrazovnu ustanovu, a 2006. god. odgojiteljica Esmina Skopljak bila je među prve tri dobitnice ISSA certifikata izvrsnosti u Hrvatskoj dok smo 2007. godine dobili nagradu Općine Matulji. Od 2010. godine vrtić uključen u međunarodni program Eko-škola, a 2017. god. dobivamo brončani status, u projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u očuvanju oralnog zdravlja djece uključeni smo 2015. godine, a od iste godine organizatori smo „Mićeg domaćeg festivala“. Tijekom proteklih godina izdali smo četiri slikovnice na čakavštini i dva kalendara te kontinuirano svih godina radimo na stručnom usavršavanju svih djelatnika vrtića i stvaranju kvalitetne predškolske ustanove.

4. Mići domaći festival

U vrtiću, tijekom svih ovih godina bilo je puno događanja, lijepih i manje lijepih, ali u svojim sjećanjima čuvamo samo one lijepe uspomene i sjećanja na ljude koji su tijekom svih ovih godina radili u vrtići i ugradili dio sebe u stvaranje prepoznatljive ustanove. Od osamostaljenja ustanove, uz potporu osnivača Općine Matulji radimo na obnovi svih naših objekata tako da se svake godine nešto ruši, gradi, obnavlja, poručila je Stepić, te istaknula misiju i viziju vrtića koja najbolje opisuje njihov rad i težnje.

– Želimo graditi vrtić kao dječju kuću u kojoj će svako dijete pronaći svoje mjesto. Kroz provedbu različitih programa utemeljenih na humanističko-razvojnom pristupu poticati razvoj svakog djeteta u skladu s njegovim mogućnostima i potrebama. Svojim djelovanjem pružiti podršku obitelji i doprinijeti razvoju društvene zajednice, naša je misija. A vrtić kao mjesto zajedničkog učenja u kojem se poštuje različitost te potiče rast i razvoj svakog pojedinca, naša je vizija, zaključila je Stepić.

error: Content is protected !!