ERSTE AD

DND Opatija kreće s provođenjem projekta ”Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima korisnici će povećati građanske i digitalne kompetencije, senzibilizirat ćemo djecu i odrasle za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja od lokalne do EU razine. Projektom ćemo doprinijeti umrežavanju članova NEF-a i vijećnika dječjih vijeća iz raznih dijelova Hrvatske.

Opatija – Na Javni poziv AD-HOC akcijske projekte 2020. godine kojeg je objavila Zaklada Slagalica ispred konzorcija koji upravlja Fondom za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP i Norveških financijskih mehanizama Društvo „Naša djeca“ Opatija prijavilo je projekt pod nazivom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske kojim se želi omogućiti obrazovanje za dječja prava, demokratsko i digitalno građanstvo djeci članovima NEF-a, vijećnicima DV-a i mentorima kroz neformalni oblik obrazovanja.

– Za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno da djeca samo poznaju ljudska prava, političke koncepte i procese, već im je potrebno omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice. Predviđene aktivnosti su Edukativne interaktivne online radionice “Pucam od znanja”; Online kampanja “Dječja prava na prvom mjestu”; Online susret članova NEF-a s donosiocima odluka na lokalnom, nacionalnom nivou i EU parlamentarcima iz Hrvatske.  Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima korisnici će povećati građanske i digitalne kompetencije, senzibilizirat ćemo djecu i odrasle za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja od lokalne do EU razine. Projektom ćemo doprinijeti umrežavanju članova NEF-a i vijećnika dječjih vijeća iz raznih dijelova Hrvatske. “Projekt “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske” je podržan sa 4.455 Eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.” U okviru projekta danas i sutra će mentorica Antonia Katić i Petra Deranja vijećnica Dječjeg vijeća Eurochild organizacije i NEF-a Hrvatske sudjelovati na on line Generalnoj skupštini Eurochild organizacije. Petra Deranja će imati online sastanak s gospođom Dubravkom Šuicom, EU parlamentarkom, potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju koju će upoznati s radom NEF-a Hrvatske, projektom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici”, poručili su iz DND-a Opatija.

Podsjetimo, Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda, koji djeluje u Estoniji, Hrvatskoj, Malti, Rumunjskoj i Ukrajini, omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava: prava na izražavanje vlastitog mišljenja o svim stvarima koje se na njih odnose te pravo uvažavanja njihovog mišljenja od strane osoba koje odlučuju o pitanjima vezanim za život djece i mladih na lokalnom, nacionalnom i Europskom nivou.

– Razvoj kulture sudjelovanja predstavlja snažan oblik vježbanja demokracije za odrasle i za djecu. Sudjelovanje predstavlja temeljno načelo ljudskih prava. U prosincu 2019. godine u Opatiji je održan konstituirajući susret Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochild Hrvatske. Sudionici susreta donijeli su zaključke u kojima su izražene potrebe djece koje predstavljaju smjernice za provedbu projekta participacije. Sudionici navode da je sudjelovanje djece ključ poštivanja dječjih prava, da je potrebna edukacija odraslih kako komunicirati s djecom, susreti djece i odraslih gdje će odrasli osvijestiti probleme djece, partnerstvo odraslih i djece, zalaganje da dječja participacija bude novi poticaj europskoj demokraciji, kako treba poticati digitalno građanstvo kod djece. Više o NEF-u možete saznati na web stranicama www.dnd-opatija.hr u kategoriji Info kutić o dječjim pravima, dodali su iz DND-a Opatija.

error: Content is protected !!