DND Opatija: Obilježen Međunarodni dan djevojčica

dnd_opatija_medunarodni_dan_djevojcica (1)

Ispred opatijske tržnice, DND Opatija i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma obilježili su Međunarodni dan djevojčica prigodnim programom. Osim dijeljenja edukativnih letaka, osmislili su razne radionice koje su za cilj imale osvješćivanje građana o problemima s kojima se susreću djevojčice diljem svijeta.

Opatija – Društvo “Naša djeca“ Opatija i ove je godine obilježilo Međunarodni dan djevojčica čije je tema bila “Osnaživanje adolescentica: Prekidanje kruga nasilja“.

dnd_opatija_medunarodni_dan_djevojcica (2)

Ispred opatijske tržnice, DND Opatija i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma obilježili su Međunarodni dan djevojčica prigodnim programom. Osim dijeljenja edukativnih letaka, osmislili su razne radionice koje su za cilj imale osvješćivanje građana o problemima s kojima se susreću djevojčice diljem svijeta. Tom prigodom građani su nosili kantu vode od 5 litara kakve nose npr. djevojčice u Africi, na plave dlanove upisivali su poruke podrške te time podržali globalnu akciju “Digni ruku za djevojčice“ i slično.

dnd_opatija_medunarodni_dan_djevojcica (3)

Generalna skupština UN-a je 19. Prosinca usvojila Rezoluciju 66/170 s kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Međunarodni dan djevojčica proglašen je kako bi se naglasili jedinstveni izazovi i problemi s kojima se suočavaju djevojčice u mnogim zemljama u razvoju te kako bi se prepoznala jednaka prava djevojčica. Diljem svijeta istraživanja su pokazala da djevojčice idu manje u školu, imaju manje pristupa zdravstvenoj zaštiti i češće pate od loše ishrane, doživljavaju više zlostavljanja (seksualnog i fizičkog) i češće se prisiljavaju na prerani brak, prodaju se kao seksualno roblje ili su češće žrtve HIV-a.

Inače, obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica bilo je ujedno i završno događanje Dječjeg tjedna u Opatiji i Lovranu.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!