Do proljeća u sedam koraka: Predstavljana nova kazališna sezona Festivala Opatija @ Ljetna pozornica

tiskovna_kazalisna_sezona_proljece_2016

Četiri događanja za djecu te tri predstave za odrasle tijekom veljače i ožujka biti odličan uvod u jubilarni, 5. Festival neovisnih kazališta koji počinje u utorak nakon Uskrsa, odnosno 29. ožujka.

Opatija – Nova kazališna sezona u Opatiji, nazvana ”Do proljeća u sedam koraka” predstavljena je jučer u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici, gdje je istaknuto kako će četiri događanja za djecu te tri predstave za odrasle tijekom veljače i ožujka biti odličan uvod u jubilarni, 5. Festival neovisnih kazališta koji počinje u utorak nakon Uskrsa, odnosno 29. ožujka.

– Imamo točno sedam događanja, a posljednje od njih održat će se 20. ožujka, na posljednji dan zime, stoga smo odlučili ovoj sezoni dati ime ”Do proljeća u sedam koraka”. Svaki korak jedno je događanje, što nam je omogućilo i da mu dajemo određeni naslov koji nosi dilemu, poruku ili pouku, vezanu uz temu predstave, objasnio je Aleksandar Monar.

Prva predstava, odnosno prvi korak pod nazivom ”Što kad izgubimo uspomene?” održat će se 19. veljače u 20 sati u hotelu Imperial u Opatiji, kada će gledatelji imati priliku pogledati predstavu ”Prvi put kad sam ti vidjela lice” redateljice Olje Lozica kojom se zagrebački Teatar &TD vraća na opatijske ”kazališne” daske.

– Ovo je vrlo hrabra predstava jer je na scenu iznijela borbu s jednom degenerativnom bolešću – Alzheimerom. Predastava je rađena za manji broj ljudi u publici, a od praizvedbe 9. prosinca prošče godine svaka je izvedba rasprodana. Izniman odnos legendarne riječke glumice Olivere Baljak i osječkog glumca Gorana Guksića proteže se od nježne zaljubljenosti, pritajene tuge do profinjene sjete. Predstava na diskretan način otvara spoznaju da je put prema drugoj osobi lakše prijeći ako naučimo slušati ono što osjeća, a ne ono što osoba govori, kazao je Marin Sušanj, dodavši da cijena ulaznice iznosi 80 kuna.

Na drugom koraku, nazvanom ”Zajedno smo jači”, 27. veljače u 11 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer mališane očekuje novo izdanje pričaonice Teatra Poco Loco.

– Suradnja se nastavlja i sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco čije su prepoznatljive pričaonice, kroz interakciju, glazbu i ilustracije uživo, gotovo uvijek rasprodane. Ovog puta, Pokolokovci će ispričati ekološku priču ”Djed i repa”, o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u zemlju koja nam zauzvrat daje hranu i život. Veseloj atmosferi sigurno će pridonijeti i zvuk ukulelea koje će svirati glumice iz predstave, kazala je Petra Borovac, dodavši da cijena ulaznice za pričaonicu iznosi 10 kuna.

U petak, 4. ožujka u 20 sati u opatijskom hotelu Adriatic gledatelje očekuje glazbeno-scensko-tragično-komični ”spektakluk” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Predstava ”Spektakluk”, čiji nastavak -luk pridaje negativan, ironičan predznak, poznata je hit predstava uigranog glumačkog dvojca, Tarika Filipovića i Renea Bitorajca, pojačanog redateljem i kolumnistom Zoranom Lazićem.

plakat_kazalisna_sezona_proljece_2016

– Brze, gotovo svakodnevne i intenzivne društvene promjene, koje su unazad dvadesetak godina još uočljivije, inspiracija su za parodiju i duhovito promišljanje o svakodnevici kojom danas dominira društvo spektakla, a otuda i naziv trećeg koraka prema proljeću: ”Kruha i spektakluka!”, kazao je Sušanj, naglasivši kako cijena ulaznice iznosi 90 kuna.

Sljedeća dva koraka rezervirana su za pričaonice s najmlađima. U subotu, 5. ožujka, u 11 sati u UP Juraj Šporer, glumci Teatra Poco Loco, uz pratnju Tajane Vukelić na harfi, ispričat će priču ”Janko i čarobni grah”. Razigrani i pomalo naivni mladić Janko u pustolovini s divom i čarobnom stabljikom graha naučit će da ”novcem možeš kupiti kuću, ali ne i dom” i tako zajedno s publikom zakoračiti prema proljeću četvrti put. U subotu, 12. ožujka na istom mjestu, u isto vrijeme, priču o tome kako je teško biti drugačiji, ispričat će i otpjevati glumice Dunja Fajdić, Zrinka Kušević i Maja Katić, uz pratnju glazbenice Davorke Horvat na harmonici. Poznata priča ”Ružno pača” na petom koraku, uz pouku ”Bitno je očima nevidljivo”, posljednja je pričaonica u sezoni.

Na šestom koraku, u petak, 18. ožujka u 20 sati, jedini hrvatski kazališni bend Chishche Lishche zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh gostuje u opatijskom hotelu Imperial s ”dnevno svježim političkim cabaretom”. Inspirirana Rat Packom, Monty Pythonima i kafanskom pijankom, predstava Ivana Đuričića „(B)luzeri narodnjaci“ sigurno će nasmijati mnogobrojnu publiku, a cijena ulaznice iznosi 80 kuna.

– Posljednji korak poseban je i svojim imenom ”Kazalište za tvoje dobro” uokviruje čitavu sezonu. A poseban je zato što se događa na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade koji se obilježava 20. ožujka. Tom prigodom u opatijskom hotelu Adriatic u 12 sati gostuje pulski Teatar Naranča s predstavom ”Snjeguljica i sedam patuljaka”. Maštovita scenografija, šareni kostimi, vlastita koreografija i songovi uvijek iznova izazivaju ushite mlađe publike. Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, Festival Opatija nagradit će najvjernije mališane koji su ”prehodali” četiri ”koraka prema proljeću”, odnosno bili na sve četiri predstave za djecu u kazališnoj sezoni. Time će se na duhoviti način opravdati naziv sedmog koraka, ”Kazalište za tvoje dobro” te najaviti peto izdanje Festivala neovisnih kazališta Republike Hrvatske – FEN, zaključio je Monar.

Prigodna cijena ulaznice za predstavu ”Snjeguljica i sedam patuljaka” iznosi 25 kuna.

– Ovo bi trebao biti posljednji FEN u ”gostujućim prostorima” jer vjerujemo da ćemo do idućeg izdanja useliti u naš novi dom kulture, odnosno Kulturno-umjetnički centar. Ipak, situacija u kojoj smo se za organizaciju događanja morali snalaziti i ”izmišljati” nove prostore, omogućila nam je da kazalištu pristupamo s više kreativnosti i unesemo ga u neke možda i neočekivane prostore. U svemu tome pomogli su nam naši partneri iz hotelskih kuća – Grand hotel Adriatic s kojim dugo surađujemo, hotel Bristol te osobito hotel Imperial na čelu s direktoricom Sandrom Marcel Tomašić koja je imala sluha za naše potrebe. Tako će se hotel i otvoriti samo za ova dva događanja, a publiku molim također za razumijevanje zbog činjenice da to kako će izgledati scena ova dva specifična kazališna događanja nećemo znati sve do dana u kojem će se održati, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!