Dobar tek, carice Sisi – Izložba unikatnog porculanskog posuđa carske obitelji u Švicarskoj vili

Na izložbi u Opatiji postavljeno je porculansko posuđe specijalno proizvedeni za kraljevsku obitelj Habsburg koja je Herend porculan koristila u kraljevskim palačama u Budimu i Gödöllőu.

Opatija – – U povodu Dana grada Opatije 24. srpnja  u 20 sati održat će se svečano otvorenje izložbe „Dobar tek carice Sisi“ u Švicarskoj vili. Izložba će za javnost biti otvorena od 25. srpnja do 30. rujna 2020. godine.

Izložba „Dobar tek, carice Sisi“ rezultat je nastavka suradnje Opatije i mađarskog grada Gödöllő, suradnje koja je produbljena i ojačana nakon prve izložbe postavljene 2019. godine u Opatiji pod nazivom „Modni ormar carice Sisi“. Na izložbi je predstavljeno unikatno porculansko posuđe carske obitelji iz carske palače Gödöllő.

Stoljećima su trgovci s Dalekog istoka snabdijevali europsko tržište porculanom čija je vrijednost bila jednaka vrijednosti zlata pa su ga nazivali i „bijelim zlatom“. Početkom 18. stoljeća napokon je otkrivena formula i postupak izrade porculana te je osnovana prva europska tvornica porculana u Meissenu (Njemačka). Proizvodnja porculana u Mađarskoj počinje tek u prvoj polovici 19. stoljeća otvaranjem tvornice Herend 1826. godine u istoimenom gradu, u blizini Veszpréma. Specijalizirani za izradu dragocjenog, ručno oslikanog i pozlaćenog porculana, snabdijevali su aristokrate diljem Europe, a mnogi njihovi bezvremenski uzorci još uvijek se koriste u proizvodnji.

Ugled i popularnost su stekli na Prvoj svjetskoj izložbi u Londonu 1851. gdje je njihov porculanski set za večeru naručila britanska kraljica Viktorija za dvorac Windsor. Ovaj, zlatnom medaljom ovjenčan uzorak s leptirima i cvjetnim granama živahnih boja u kineskom stilu njoj u čast nazvan je „Viktória“ te je do danas ostao jedan od najpoznatijih Herendovih uzoraka.

Na izložbi u Opatiji postavljeno je porculansko posuđe specijalno proizvedeni za kraljevsku obitelj Habsburg koja je Herend porculan koristila u kraljevskim palačama u Budimu i Gödöllőu. Franjo Josip I. naručio je prvi porculanski set 1871. godine. Službeni kraljevski porculan bio je bijele boje sa zlatnim ukrasima, te monogramom FJ povrh mađarske krune. Osim ovog, posjedovali su i jednostavne porculanske setove u ružičastoj i ljubičastoj, omiljenim bojama carice Sisi.Posebno dizajnirani set posuđa službenog naziva „Siang Rouge“ preimenovan je u „Gödöllő“ nakon što ga je Franjo Josip I. poklonio carici Sisi. Ona ga je često koristila u privatnim i ceremonijalnim prilikama za vrijeme boravka u carskoj palači Gödöllő.

error: Content is protected !!