Dodijeljena Zlatna kuna i nagrade menadžerima – Provjerite koje su najbolje tvrtke u županiji

Nagrade su osvojile i brojne tvrtke s liburnijskog područja. Proizvođači mesnih delicija Buretić Bregi nagrađeni su za razvoj autohtonih proizvoda, RIS iz Kastva za razvoj informatičkih usluga, a tvrtki Cedar iz Kastva pripala je nagrada za uspješno poslovanje.

Rijeka – Hrvatska gospodarska komora  – Županijska komora Rijeka, u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci dodijelila je prestižnu plaketu „Zlatna kuna“ najboljim gospodarstvenicima  za poslovne rezultate u protekloj godini. Također su dodijeljene i posebne nagrade i priznanja na temelju uspješnog poslovanja tvrtki te priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave jubilarnu godišnjicu poslovanja.

Nagrade su osvojile i brojne tvrtke i menadžeri s liburnijskog područja. Proizvođači mesnih delicija Buretić Bregi nagrađeni su za razvoj autohtonih proizvoda, RIS iz Kastva za razvoj informatičkih usluga, a tvrtki Cedar iz Kastva pripala je nagrada za uspješno poslovanje.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka i ove godine suorganizatori su ovog svečanog okupljanja, s ciljem pružanja podrške gospodarstvenicima s područja Primorsko-goranske županije u kontinuiranom ostvarivanju poslovne uspješnosti.

Prije početka dodjele nagrada, prisutnima su se uvodno obratili predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić u uvodnom je govoru naglasio kako je na području Primorsko-goranske županije 2017. godine bilo 10.200 poduzetnika koji su zapošljavali 63.000 radnika. Tri je tisuće radnika ili skoro 5 posto više zaposleno nego 2016. godine. Najviše novozaposlenih bilo je u turizmu, potom trgovini, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Kako je istaknuo, ukupni ostvareni prihodi naših poduzetnika iznosili su 38,3 milijarde kuna ili skoro 11 posto više nego u 2016. godini. Tijekom 2017. godine, ostvareno je 1,4 milijarde kuna dobiti, što predstavlja rast od 14,5 posto. Vrijednost ostvarenoga izvoza 2017. godine iznosila je 8,4 milijardi kuna i povećana je za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Vanjskotrgovinski saldo našeg regionalnog gospodarstva bio je pozitivan iznosio je 5 milijardi kuna, poboljšan je za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2017. u dugotrajnu imovinu investirano je milijardu i pol kuna ili 22 posto više nego prethodne godine. Najviše se ulagalo u prerađivačkoj industriji (18 posto), u prijevozu i skladištenju (14 posto), u turizmu (12 posto) i trgovini (9 posto).

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u PGŽ gospodarstvu iznosila je 5.200 kuna i povećana je 4,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ta plaća bila je za 5 posto manja od prosječne neto plaće isplaćene u RH i 21 posto manja od prosječne neto mjesečne plaće u Gradu Zagrebu.

– Uzimajući u obzir broj poduzetnika i zaposlenih, ostvarene prihode, plaćene poreze na dobit i financijske rezultate poslovanja, gospodarstvo PGŽ rangiralo se 2017. godine kao četvrto po snazi u Hrvatskoj, iza Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Splitsko-dalmatinske županije. Po ostvarenom pozitivnom vanjskotrgovinskom saldu smo treća po snazi županija u Hrvatskoj. Po broju izvoznika i investitora smo druga, a po investicijama smo treća hrvatska županija. Po neto plaćama rangirani smo tek kao sedma županija. Nedostatak radne snage sve više pritišće tržište rada u Hrvatskoj. To je donekle dovelo do povećanja plaća i sve glasnijih zahtjeva za izdavanjem većeg broja radnih dozvola inozemnim radnicima. Iz gospodarskog sektora već godinama dolaze poruke da nam gospodarstvo na nacionalnoj razini nema nužne okvire održivosti i da su potrebne promjene koje će gospodarskim tvrtkama olakšati poslovanje, rekao je Vujić.

Broj aktivnih trgovačkih društava u ovoj godini je povećan. Do 30. rujna brisano je iz sudskog registra 7.678 ali je osnovano skoro 12.000 novih trgovačkih društava. BDP je po tromjesečjima 2018. u odnosu na 2017. rastao za očekivati je da bi u 2018. mogao u konačnici biti oko 2,7 posto veći u odnosu na 2017. godinu. Ukupan robni izvoz Republike Hrvatske od siječnja do rujna 2018., prema prvim rezultatima, iznosio je 79,0 milijardi kuna ili 4,0 mlrd kuna veći nego u istom razdoblju 2017. godinu, dok je uvoz iznosio 130,3 milijarde kuna. Pokrivenost uvoza izvozom, od siječnja do rujna 2018.bila je 60,6posto. Ukupno je izdano 6.800 građevinskih dozvola u razdoblju od siječnja do rujna 2018. a vrijednost predviđenih radova je 20 milijardi kuna.

Skupu su se obratili i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i dr.sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK. Daniel Franković, savjetnik digitalnih i komunikacijskih tehnologija prezentirao je potom „Nova poslovna pravila u digitalnom dobu“.

U sklopu navedenog događanja u  prostoru  HKDa izloženo je 60 autorskih radova članova Društva arhitekata Rijeka. Riječ je o izložbi koja nosi naziv Riječka arhitektonska produkcija kao pokretač gospodarskog razvoja, postavljenoj u suradnji HGK ŽK Rijeka i Društva arhitekata Rijeka, o čemu je izvijestio Goran Resan- predsjednik Društva arhitekata Rijeka. Isto tako svoj kutak u holu  imao je i projekt Rijeka  2020 – Europska prijestolnica kulture, točnije Poslovni klub, o čemu je, u ime Udruge Poslovni klub PartneRI, kratku prezentaciju održao Boris Popović.

Nagrada Zlatna kuna dodjeljena brodogradilištu Viktor Lenac u kategoriji velike tvrtke, kao srednja tvrtka nagrađen je Elcon Geratebau, a kao mala Log Adria. Za uspješno poslovanje, Županijska komora Rijeka dodijelila je priznanje brodogradilištu Dalmont, tvrtki Cedar iz Kastva za uspješno poslovanje te tvrtki Jadran galenski laboratorij za najvećeg izvoznika. Metis je nagrađen za doprinos zaštiti okoliša, Trgovina Krk za razvoj otočnog i regionalnog gospodarstva, Adria Electronic za komercijalizaciju inovacija, Info Lab Mediji za sajamsku promociju gospodarstva,  Pavlomir za razvoj vinogradarstva, a Puž-auto za 15 godina uspješnog rada.

Proizvođači mesnih delicija Buretić Bregi nagrađeni su za razvoj autohtonih proizvoda, RIS iz Kastva za razvoj informatičkih usluga, Linit Design iz Rijeke za najbolji „start up“, a Data Dekor za produkt dizajn. Erste banka dobila je priznanje za značajan doprinos u financiranju poduzetništva, a njen dugogodišnji predsjednik riječke podružnice Petar Radaković nagrađen je za životno djelo, dok je Raiffeisen mirovinski fond nagrađen za promociju mirovinske štednje u PGŽ.

Udruženje menadžera Croma dodijelila je priznanja za najbolje menadžere – u kategoriji velikih poduzeća nagrađen je Željko Mandarić, osnivač i direktor tvrtke Manšped, u kategoriji javnih poduzeća Lovorko Gržac, direktor tvrtke Eko_Murvica iz Crikvenice, a kao poduzetnik godine u kategoriji malih trgovačkih društava nagrađen je Franjo Toljanić, suvlasnik i voditelj PZ Gospoja, Vrbnik.

Na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije posluje niz trgovačkih društva s dugogodišnjom tradicijom i već tradicionalno, petu godinu za redom, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka dodjeljuje priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave okruglu godišnjicu poslovanja. I ove godine HGK ŽK Rijeka dodijeljuje tvrtkama koje slave okruglu godišnjicu osnivanja jubilarna priznanja. Ove godine dodjeljena su 829 prizanja, od kojih njih 21 slave između 35 i 120 godina poslovanja.

Jubilarci su V i R 1898 d.d. Rijeka, sa 120 godina poslovanja, AMEC Rijekatekstil d.o.o. Rijeka,  Dioxa d.o.o. Rijeka, Lošinjska plovidba Mali Lošin i Metis Kukuljanovo za 70 godina poslovanja. Već 65 godina posluju Cvjećarstvo d.o.o, Gumiservis, Rijekaprojekt iz Rijeke te Zanatlija iz Kastva, 60 godina na tržištu su Medika, Pečat i Topola, a 55 godina Jadran hoteli i Transagent, dok matuljski Adrianeon slavi pola stoljeća rada.

error: Content is protected !!