Dodijeljene nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2014. godinu

dodjela_nagrada_kultura_2015_pgz (1)

Ženska klapa Kastav pjesmom je uveličala svečanu dodjelu nagrada.

Rijeka – Dodijeljene nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2014. godinu Župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čestitali su dobitnicima županijskih nagrada za unaprjeđivanje kulturnog stvaralaštva na tradicionalnoj županijskoj svečanosti posvećenoj kulturi. Dvadeset dobitnika nagrađeno je za postignuća na državnoj, a četvero na međunarodnoj razini. Ukupan iznos nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva u 2014. godini je 249.600,00 kuna.

Kako bi istaknula važnost poticanja kulturnog stvaralaštva, Primorsko-goranska županija dodjeljuje nagrade za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama čije je sjedište odnosno prebivalište na području Primorsko-goranske županije, koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali (najbolja predstava, zbirka pjesama, film, tekst, režija, gluma, najuspješniji pjevački zbor, klapa, folklorna grupa i slično).

dodjela_nagrada_kultura_2015_pgz (2)

Nagrađeni na državnoj razini su Elvis Stanić, Ivan Popeskić, Elena Tomaček Zdjelar, Duško Rapotec, Olja Dešić, Damir Halilić – Hal, Boris Štok, Milka Šupraha-Perišić, Gradska knjižnica Rijeka, Zoran Majstorović, Zvjezdan Ružić, Branimir Gazdik, Ivan Graziani, Damir Kedžo – Kedžo, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan”, Doris Kovačić, Ivana Vladilo, Plesna grupa Flame, dr. sc. Karmen Delač-Petković, Mr.sc. Daina Glavočić dok su nagrade za međunarodnu razinu dobili Gradska knjižnica Rijeka, Ženska klapa Kastav, Međunarodni festival malih scena i Daša Drndić.

Ženska klapa Kastav pjesmom je uveličala svečanu dodjelu nagrada koja je zbog kiše, umjesto na Trgu Principij, održana na terasi “Cukar i kafe”, jednom od omiljenih mjesta za druženje uz kavu primorsko-goranske kulturne scene.

“Mi smo najviše dali upravo hrvatskoj kulturi, ovdje je ishodište puno toga po čemu je Hrvatska baštinjena, od Baščanske ploče do Frankopana do nematerijalne baštine. Puno toga ima i u književnosti, filmu ,glazbi i kazališnoj umjetnosti stoga vam danas vam zahvaljujemo na vrijednom doprinosu bogatstvu kulture ovoga kraja”, rekao je župan Komadina.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo se na kandidaturu Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. “Ljudi poput vas koji ste danas ovdje, koji ste u svom segmentu rada dokazali svoju izvrsnost i na taj način obogatili naš grad, doprinijeli su imidžu Rijeke kao grada različitosti i izvrsnosti”, rekao je Obersnel.

Ovogodišnja svečanost dodjele županijskih nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2014. godinu bila je posvećena kandidaturi Grada Rijeke za europsku prijestolnicu kulture.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!