Dodjela Vinistrinih odličja za nagrađena vina, ulja i rakije

vinistra_dodjela_priznanja_2016 (2)

Dodijeljene medalje za osmo međunarodno natjecanje malvazija „Svijet malvazija“ te oznaka kvalitete IQ za malvazije i terane, a ukupno je dodijeljeno 76 zlatnih medalja za Svijet malvazija.

vinistra_dodjela_priznanja_2016 (1)

Poreč – Uoči otvorenja 23. Vinistre sinoć je u porečkom hotelu Laguna Parentium održana svečana dodjela odličja nagrađenim proizvođačima vina, ulja i rakija, dodjela medalja za Svijet malvazija te oznake IQ – Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran koju je glazbenom točkom otovrio RougeMarines kvartet.

Medalje i diplome proizvođačima vina, jakih alkoholnih pića te rakija dodijelio je predsjednik Udruge Vinistra, Nikola Benvenuti. Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić dodijelio je medalje za Svijet malvazija, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milan Antolović dodijelio je medalje za najbolja vina autohtonih sorata Istre.

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Fakin vina – najbolja mlada maljvazija, Vina Cattunar – najbolja zrela malvazija, Vina Dobravac – najbolji mladi teran, Benvenuti vina – najbolji zreli teran, slovenski Brič – najbolji mladi refošk te Degrassi – najbolji zreli refošk.

vinistra_dodjela_priznanja_2016 (3)

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, pozdravnim govorom otvorio je svečanu dodjelu nagrada nakon čega su uslijedili govori porečkog gradonačelnika Edija Štifanića; predsjednika uprave Plave lagune, g. Nevena Stavera, domaćina dodjele i zlatnog sponzora Vinistre 2016, te pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milana Antolovića.

Vinarima se obratila i gđa Klarita Radoš Matijašić, predsjednica Udruge ‘Hoću – Mogu’, koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju s ciljem podizanja kvalitete života djece i njihovih obitelji. Gđa Radoš Matijašić zahvalila je vinarima koji su donirali svoja vina Udruzi Hoću – Mogu te napomenula kako će prodajom doniranih vina prikupiti dio sredstava za dovođenja Vojta neurorazvijne terapije za djecu u Istru i tako omogućiti majkama koje sa svojom djecom sele u druge gradove kako bi djeci priuštile nužno potrebne terapije da se vrate svojim obiteljima u Istru.
Oznake IQ – Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran dodijelio je dr.sc. Mario Staver, redsjednik savjeta za dodjelu oznake IQ za vino. Ukupno je dodijeljeno 23 oznake za malvaziju te 5 oznaka za teran.

vinistra_dodjela_priznanja_2016 (4)

Podsjetimo, Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji vina te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda. Vinistra izložba vina i vinarske opreme međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Izložba se od 1994. godine tradicionalno održava u Poreču. Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela. Ove godine Vinistra traje od 13.-15. svibnja.

N. Cvjetović / PodUčkun.net