Dogovor Grada i HEP-a: Prva opatijska punionica za električna vozila puštena u rad @ Opatija

punionica_opatija_2016

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu.

Opatija – Električni automobili, nakon Lovrana, sada i na opatijskom području imaju ”svoje mjesto” – u rad je jučer puštena prva opatijska punionica HEP-a, smještena kraj Sportske dvorane Marino Cvetković. Riječ je o ukupno 16. ELEN punionici koju je ova tvrtka otvorila u Hrvatskoj, a izgrađena je u stotinjak tisuća kuna vrijednom dogovoru elektrokompanije i Grada, pri čemu je lokalna samouprava uredila parkirna mjesta za ovu namjenu, utrošivši pritom 32.500 kuna, dok je HEP ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja. Vrijednost njihove investicije iznosi 70.000 kuna.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. U Opatiji će korisnici moći RFID kartice preuzeti u uredu TZ grada Opatije te na recepciji Sportske dvorane Marino Cvetković, u čijoj neposrednoj blizini je smještena prva opatijska ELEN punionica.

punionica_opatija

Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio sedamnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji i Križevcima, kao i četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta ”Civitas Dyn@mo”, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti završena u svibnju 2016. godine. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu…

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!