Dolazi nagrađivani kanadski pisac David Homel: Radnju svog novog romana smjestio je u Hrvatsku @ Rijeka

Homel će u Puli, Rijeci i Zagrebu predstaviti knjigu „Putujući cirkus“ koja je objavljena u izdanju riječke Naklade Val. Riječka promocija održat će se u četvrtak, 26. travnja u 11 sati u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka.

Rijeka – Kanadski pisac David Homel, nagrađivani autor knjiga za djecu i odrasle, ali i književni prevoditelj, novinar, urednik, edukator i filmaš gostovat će u Rijeci u četvrtak, 26. travnja kako bi predstavio hrvatski prijevod svojeg novog romana za djecu Putujući cirkus objavljenog u izdanju riječke Naklade Val.

U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu – Travels with my Family, On the Road Again: More Travels with my Family, Summer in the City i The Traveling Circus (Putujući cirkus). Zanimljivost upravo te posljednje knjige, prve koja je stigla i na naše tržište u hrvatskom prijevodu, jest u činjenici da se radnja događa upravo u Hrvatskoj.
Naime, u Putujućem cirkusu, Charlie i njegov mlađi brat Max s roditeljima prelaze pola svijeta kako bi došli u zemlju u kojoj postoje mjesta koja uopće nemaju samoglasnike (čitaj: Krk) i gdje odrasli piju sok od zmije i kradu ribu jedni od drugih. Riječ je o vrckavom romanu koji se uspoređuje s djelima Roalda Dahla, a koji čitateljima iz dalekih zemalja i engleskog govornog područja barem mrvicu približava nezamjenjivo iskustvo hrvatskog turizma – i to kroz oči vrlo znatiželjnog dječaka.

Homel će gostovati u Puli na 11. Festivalu dječje knjige Monte Librić u utorak, a nakon toga – u četvrtak, 26. travnja u 11 sati u društvu izdavača iz Naklade Val stiže u Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka. Ovaj riječki susret i promociju knjige „Putujući cirkus“ moderirat će Sanja Štajhdohar.

Homel je napisao i sedam knjiga za odrasle, a njegova su djela prevedena na hrvatski, srpski, grčki, francuski i mandarinski jezik. Od 1983. godine podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia u Montrealu, a kao mentor radi i za udruženje pisaca Quebeca. O pisanju često govori u osnovnim i srednjim školama te na koledžima, a surađuje i s Ministarstvom obrazovanja iz Ontarija. Dobitnik je brojnih prevoditeljskih, književnih i filmskih nagrada (G-G Award, Prix Millepages, Prix de la Géode, Segal, IBBY, Korczak-UNESCO…).

Krajem tjedna kanadski će autor gostovati i u Zagrebu – u četvrtak, 26. travnja u 17 sati održat će predavanje na Filozofskom fakultetu, a dan kasnije u u knjižnici Bogdana Ogrizovića u 20 sati imat će predstavljanje svoje knjige “Putujući cirkus”.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!