Dom zdravlja Opatija uskoro ipak kreće u izgradnju: Razliku u cijeni financirat će Talijanska unija

Podsjetimo, izgradnja novog Doma zdravlja trebala se financirati prodajom postojećih nekretnina, na zemljištu koje su Županiji za ovu namjenu darovali država i lokalna samouprava. Kako se dva partnera nisu uspjela dogovoriti, „uskočio“ je treći, pa bi Opatijci i gosti iz Italije uskoro mogli dobiti puno bolji zdravstveni standard.

Opatija – Dobre vijesti stižu iz opatijske gradske uprave i ureda primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Naime, nakon što već mjesecima, pa i godinama, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija „prebacuju lopticu“ odgovornosti za najavljenu izgradnju novog Doma zdravlja u Opatiji, čini se da je situacija riješena pojavom „trećeg partnera“.

Radi se o Talijanskoj uniji, već ranije uključenoj u financiranje nekih ključnih projekata u ovom kraju, koja je odlučila „uskočiti“ kako bi se pokrila razlika potrebna za zaokruživanje financijske konstrukcije cijelog projekta. Podsjetimo, izgradnja novog Doma zdravlja trebala se financirati prodajom postojećih nekretnina, na zemljištu koje su Županiji za ovu namjenu darovali država i lokalna samouprava.

Međutim, kako je u međuvremenu procijenjena vrijednost radova značajno porasla, pojavila se potreba za osiguravanjem financijskih sredstava za pokrivanje razlike u predviđenim troškovima i prihodima od prodaje. Županija je tražila da Grad Opatija u jednakom omjeru pristane financirati tu razliku, no gradske vlasti nisu bile spremne potpisati takav sporazum.

A sada se pojavilo spasonosno rješenje u vidu Talijanske unije, čiji su predstavnici istaknuli kako se brojni talijanski turisti koji dolaze u Opatiju žale na dotrajalost postojeće zdravstvene infrastrukture, stoga su dogovorili s talijanskom vladom prioritetno financiranje projekta namijenjenog, između ostalog, i podizanju standarda medicinske pomoći pružene turistima. Osim toga, kako doznajemo, ugovor koji će sklopiti Županija, Grad Opatija i Talijanska unija, predviđa da određeni postotak prostora – jednak omjeru s kojim će u financiranju sudjelovati Talijani – bude rezerviran za dentalne klinike koje će skrbiti primarno o posjetiteljima iz Italije.

Gradonačelnik Dujmić izrazio je svoje zadovoljstvo takvim rješenjem, dodavši kako će to donijeti i značajan rast turističkih rezultata izvan sezone, kada je dentalni turizam najaktivniji.

– Manjine su naše najveće bogatstvo, a od dijeljenja bogatstva svi možemo profitirati, zaključio je Dujmić.

 

error: Content is protected !!