Donošenje prostornog plana, uređenje prometnica te zatvaranje epidemiološkog laboratorija obilježili sjednicu općinskog vijeća @ Matulji

Predsjednik vijeća Darjan Buković (AM) dao je prijedlog da ubuduće neka od nagrada koje općina dodjeljuje nosi ime po Vinku Surini.

Danijel Jerman

Matulji – Jučerašnja sjednica općinskog vijeća nije donijela neke značajnije rasprave i za matuljske prilike završena je ekspresno. Tako su točke o polugodišnjem izvješću o izvršenju Proračuna Općine Matulji za 2019. godinu te Izvješće o radu Općinskog načelnika za proteklo razdoblje prihvaćene jednoglasno, kao i ostatak dnevnog reda.

O izvršenju proračuna vijećnike je izvijestio novi pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Danijel Jerman koji je iskoristio priliku za predstaviti se vijećnicima.

Sandro Pecman

– U prvom polugodištu općina Matulji ostvarila je pozitivan rezultat, a bez prenesenih sredstava to iznosi 4,7 milijuna kuna. Dakle, općina je uspješno poslovala i uredno izvršavala sve svoje obaveze, istaknuo je Jerman, a izvješće je prihvaćeno jednoglasno bez vijećničke rasprave.

Nešto više rasprave bilo je na vijećničkim pitanjima, a uz repetitivno pitanje o postavljanju zrcala na raskršću prema Jankovićevom dolcu koje je ujedinilo vijećnike, ponovo je postavljeno pitanje o postavljanju špine s pitkom vodom u Amfiteatru. Naime, na prošloj sjednici općinskog vijeća održanoj krajem srpnja, Sandro Pecman (NL Željka Grbca) postavio je pitanje dal je moguće postaviti špinu pokraj sportskog terena, ponovio je pitanje s obzirom na to da špine još nema, kao ni odgovora zašto nije postavljena. Također, Pecman se osvrnuo na sigurnost mališana u prometu koji iz Brguda idu u školu u Brešcu.

– Mislim da se u kreiranju narednog proračuna treba predvidjeti sredstva za otkup terena za proširenje ceste Brešca-Brgud koja je kaotična. Također, raskršće je totalno neadekvatno, a u Brgudu nema ni nacrtanog pješačkog prelaza za prijeći cestu, a kamoli što drugo. Iako je to županijska cesta pozivam općinu da se uključi zajedno s mjesnim odborima te da riješimo ovaj problem koji ne muči samo mještane Velog Brguda nego i nekih drugih mjesnih odbora, istaknuo je Pecman.

Ivan Lipovac

Ivan Lipovac (HDZ) osvrnuo se na sporost u donošenju Prostornog plana općine Matulji.

– Vlada RH daje poticaje za kupnju stanova i izgradnju kuća, a mi spavamo, kazao je Lipovac kojem je podršku dao i predsjednik Vijeća dok je načelnik Ćiković napomenuo da će se sve početi rješavati na narednom vijeću.

Ivanu Bratović (HDZ) zanimalo je na koji način se subvencionira prijevoz djece u PŠ Rupa i dal je organiziran prijevoz za tu djecu te zašto se pregorjele lampe u Šapjanama ne mijenjaju.

Slobodan Juračić

– Podignuli smo komunalni bod, komunalna naknada je išla gore, a ja sam u dva navrata, krajem lipnja i početkom rujna zvala da se zamjene lampe u Šapjanama. Zanima me kad će to biti i dal fali sredstava, jer se prijetilo se ako se ne digne naknada da će se gasiti lampe, mi smo dignuli, a lampi nema, istaknula je Bratović.

Slobodan Juračić osvrnuo se na dječja igrališta u Munama i Bregima.

– Igralište u Bregima čekaju tri generacije, a ja se nadam da će četvrta generacija ipak dočekati to igralište te me zanima kada počinje uređenje okoliša na igralištu u Munama. Zanima me što je s tim, upitao je Slobodan Juračić (SDP).

Mario Ćiković i Darjan Buković

– Goran Graditeljstvo je dobilo zadatak i uvedeni su u posao prije nekoliko dana te bi posao u Munama trebao biti gotov do zime. Što se tiče Bregi, čekamo građevinsku dozvolu. Gore je problem zemljište te čekamo rješavanje tog problema, odgovorio je Ćiković.

Vijećnika Mladena Prenca (PGS) upoznao je vijećnike i načelnički tim s informacijom da epidemiološki laboratorij već tri mjeseca ne radi.

– Epidemiološki laboratorij je privremeno zatvoren, u planu je da se ugasi. Dal vi mislite da bi on trebao ostati u Matuljima, a ako mislite, što činite po tom pitanju, upitao je Prenc.

Načelnik je odgovorio da nije obaviješten o tom slučaju te da će poslati upit Zavodu za javno zdravstvo.

Predsjednik vijeća Darjan Buković (AM) dao je prijedlog da ubuduće neka od nagrada koje općina dodjeljuje nosi ime po Vinku Surini.

– Malo mi je žao što se nije održala komemoracija, obzirom da je jako puno stvari pustio u nasljeđe ovoj općini. To je čovjek koji je cijeli život posvetio razvoju ove općine kako gospodarstvenicima i običnim ljudima, tako i da se za Matulje i Lipu čuje i izvan granica Hrvatske, predložio je Buković.

error: Content is protected !!