Dopo Sole – ljetni program Festivala Opatija @ Ljetna pozornica

Liburnija.net: Mjuzikl Chicago

Liburnija.net: Mjuzikl Chicago

Jučer je predstavljen program Festivala Opatija za ljetnu sezonu. Raspored događanja i više informacija o programima, svi zainteresirani mogu pronaći na službenim stranicama Festivala Opatija.

Opatija – Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija, na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji najavila program ljetne sezone Festivala Opatija, koji će se promovirati kao spoj kulture i turizma, uz slogan ”Dopo Sole”, ili ”Poslije sunčanja”.

Tony Cetinski

Tony Cetinski

– Kulturni turizam je vrlo važna stvar, jer se tu ne radi samo o tome da nešto možemo dobro prodati, nego o inovativnim, kreativnim idejama dobrima za zajednicu. Na tom tragu je i naš program, koji se sastoji od tri velika dijela – festivala, koncerata i filmskog programa. Upravo su festivali ono što je obilježilo opatijsku povijest, posebice zlatne godine glazbe, pa ih ni ove godine neće nedostajati – centralni program je Festival mjuzikla koji donosi pet naslova, a ovog ljeta u Opatiji će se održavati i festival MIK, Liburnia Jazz Festival, Festival klapa i mandolina, Međunarodni festival mažoretkinja, kao i dio programa Liburnia Film Festivala, kazala je Miloš.

Pressici su prisustvovali i gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić koji je izrazio zadovoljstvo kvalitetom ovogodišnjeg programa i pozvao publiku da uživaju u programu na Ljetnoj pozornici, direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić koja je istaknula važnost kulturnih i zabavnih događanja u turističkoj ponudi i naporima koje u tom smjeru ulaže ustanova Festival Opatija te Gordana Žulj, direktorica Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke koja je govorila o dugogodišnjoj sponzorskoj podršci Festivalu Opatiji i njegovim projektima u cilju podizanja kvalitete kulturne ponude tijekom, ali i izvan ljetne sezone.

tarara

– Iako ne raspolažu idealnim uvjetima za rad, djelatnici Festivala Opatija stvaraju izvrsan cjelogodišnji program. Stoga me veseli kada mogu najaviti da će uskoro Opatija dobiti pravi kulturni centar, Dom umjetnosti, ali i da ćemo uskoro predstaviti projekt natkrivanja Ljetne pozornice koji će biti spreman da se s našim ulaskom u EU mogu povući sredstva iz europskih fondova, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Festival mjuzikla činit će pet glazbeno-scenskih izvedbi: 14. lipnja igrat će ”Crna kuća – mjuzikl u boji” autora Ladislava Prežigala u izvedbi B Glad, 21. lipnja stiže ”Pepeljuga” u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke namijenjen djeci, a 30. lipnja mjuziklom ”Jalta, Jalta” autora Milana Grgića u izvedbi Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba, uz veliki vatromet, bit će u ponoć obilježen ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Drugi dio Festivala mjuzikla, onaj koji će se odviti u srpnju, pripast će beogradskim gostima – 12. srpnja igrat će ”Glavo luda”, mjuzikl autora Nikole Bulatovića u izvedbi Pozorišta na Terazijama, a 26. srpnja ”Chicago”, mjuzikl Freda Ebba, Boba Fossea i Johna Kandera , također u izvedbi Pozorišta na Terazijama.

Gibonni

Gibonni

Osim samih navedenih izvedbi, ovogodišnji Festival mjuzikla bit će bogatiji i za radionicu ”Veliki mjuzikl za male umjetnike” koju će voditi mladi tim iz Opatije predvođen Matejom Majerle i specijalnim gostom predavačem Vladimirom Graićem.

– Od 1. do 14. srpnja održat ćemo radionicu s djecom od 5. do 8. razreda osnovne škole koji se mogu prijaviti na audiciju što će se održati 15. i 16. lipnja. Radionicu će voditi još dvojica Opatijaca, Petar Banda koji ima mnogobrojna iskustva u radu na mjuziklima, te Uroš Živanović, nagrađivani scenarist i redatelj. Rezultat svega trebala bi biti naša, opatijska varijanta mjuzikla „Footloose“ koju ćemo izvesti na Ljetnoj pozornici, kazala je Majerle.

Tijekom tri mjeseca, publika se može veseliti i nizu atraktivnih koncertnih nastupa, koji će započeti u subotu, 8. lipnja, kada na Ljetnu pozornicu stiže Tony Cetinski, kojem će to biti prvi samostalni nastup na toj slavnoj opatijskoj sceni. Tijekom srpnja također neće nedostajati zanimljivih događanja, poput nastupa folklornog ansambla Kralj Tomislav s Novog Zelanda i klape Samoana uz goste kada će publika biti u prilici čuti kako Maori interpretiraju pjesmu ”Vilo moja” na svome jeziku, kao i koncerta grupe Loss Caballeros te ”Kings of Strings” na kojem nastupaju vrhunski svjetski gitaristi Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i Stochelo Rosenberg.

– Ljetnu sezonu zatvaramo još jednim spektaklom: velikim Gibonnijevim koncertom krajem kolovoza na kojemu će on promovirati svoj novi album na engleskom jeziku koji će, želimo mu to, njegovu popularnost rasprostraniti i izvan granica naše zemlje odnosno hrvatskog govornog područja. Taj koncert zamišljen je kao malo intimnije događanje koje bi se trebalo održati na maloj sceni, no velika potražnja za ulaznicama možda će nas primorati da ga preselimo na veliku scenu, kazala je Miloš.

Kings of Strings

Kings of Strings

Na maloj Ljetnoj pozornici zadržat će se koncept Foajea u kojem će ove godine glavni adut biti filmski program, ali i niz manjih koncerata na kojima će se predstaviti izvođači francuske šansone, pjesnik Riccardo Staraj, legendarni Zoran Predin…

– U postupku smo nabave digitalnog projektora i ako sve pođe po planu, od ovog ljeta naš kino repertoar bit će bogatiji naslovima vrhunske produkcije, uz kvalitetniju projekciju. Raspisali smo natječaj za nabavku novog projektora, za što nam je dio sredstava u visini od 350 tisuća kuna osiguralo i Ministarstvo kulture, kao i novog ozvučenja te novog platna, te bi uživanje u filmskim zbivanjima trebali dobiti novu dimenziju. Usprkos tome, zadržali smo jednake cijene ulaznica od 25 kuna. Naravno, uz filmove, u Foajeu ćemo organizirati i niz manjih koncertnih događanja, promocija i ostalih društvenih zbivanja prikladnih ambijentu male Ljetne, kazala je ravnateljica Festivala.

Cijene ulaznica ostale su na prošlogodišnjoj razini: ulaznice za mjuzikle stajat će 100, 120 i 150 kuna u pretprodaji, odnosno 120, 150 i 180 kuna na dan izvedbe. Iznimka je mjuzikl za djecu ”Pepeljuga” čija će ulaznica stajati 50 kn. Ulaznice za koncerte i manifestacije u organizaciji Festivala Opatija stajat će u rasponu od 40 kn do 200 kuna.

– Ove godine uvodimo i VIP ulaznice za mjuzikle čije bi cijene od 280,00 kn sadržavale mjesto u ”zlatnom kvadratu” odnosno sredini 3. i 4. reda gledališta, osigurano parkirno mjesto na rivi, ”mjuzikl platu” i čašu šampanjca u pauzi te majicu Festivala Opatija, zaključila je Miloš.

Raspored događanja i više informacija o programima, svi zainteresirani mogu pronaći na službenim stranicama Festivala Opatija.

Mjuzikl Crna kuća

Mjuzikl Crna kuća

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!