ERSTE AD

[RAZGOVOR] Doris Stanić, predsjednica KUD-a Učka: Vedran Kinkela svojim programom pogađa ‘prave note’

[RAZGOVOR] Doris Stanić, predsjednica KUD-a Učka: Vedran Kinkela svojim programom pogađa ‘prave note’

Doris Stanić

– Naša općina obuhvaća veliko područje raznih govornih dijalekata čakavice pa se i tu automatizmom nameće potreba da se kroz kulturne udruge očuva naša tradicija. Dakako da se osim najdominantnije zvončarske tradicije i našeg ČA, kulturno afirmiramo i kroz ostale udruge različitog sadržaja, kao što je zborsko i klapsko pjevanje, umjetničko slikanje, radionice za djecu i umirovljenike, napomenula je Doris Stanić.

Matulji – Doris Stanić, predsjednica KUD-a Učka Matulji, aktivna je promotorica lokalne kulture i baštine. Razgovaramo o značaju „Učkarica“ za matuljski kraj, kulturnom standardu općine, kao i razlogu zbog koje je odlučila podržati Vedrana Kinkelu kao kandidata za načelnika.

KUD Učka posljednjih je godina jedan od najuspješnijih promotora Matulja u Hrvatskoj i inozemstvu. Koliko vam je u tome bitna potpora Općine Matulji?

– Kud Učka Matulji godinama nastoji očuvati zavičajnu baštinu kroz kulturne programe i manifestacije. Specifičnost istarskog melosa ispisanog na glazbenom jeziku istarske ljestvice postala je vrlo rijedak kulturni izričaj istarsko – liburnijskog područja te je zbog toga uvršten i na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, 2009. godine. Upravo je taj istarski napjev zaslužan za niz nagrada i priznanja, kako u svojoj domovini, tako i u inozemstvu. Da bi bilo uopće moguće predstaviti takav kulturni raritet svijetu, potrebna su znatna financijska sredstva i pokroviteljstva od strane naše općine, Županije Primorsko-goranske, Ministarstva kulture RH, kao i brojnih donatora, prijatelja Učke Matulji. Ovim putem se zahvaljujem na velikoj podršci svima, a prvenstveno Općini Matulji.

Koliko je u Matuljima atmosfera poticajna za razvoj kulturnih udruga? Ima li prostora za veću podršku lokalne vlasti kulturi i povezanim temama?

Naša je općina, često znam reći, vrlo bogata talentima različitih kulturno – umjetničkih pravaca. Utjecajem raznih povijesno – političkih utjecaja koji nam prečesto nisu išli u korist, dobili smo i bogati fond kulturnog nasljeđa. Samim time i potrebu da to pokažemo i njegujemo. Primjerice, jak utjecaj austrijske glazbene kulture dominira kad govoŕimo o muzici. Vjerujem da će se svi složiti da je u ovom kraju najzastupljeniji instrument – harmonika. Ona je sastavni dio svake zabave i brojnih kulturnih programa. Bez nje je nezamisliva naša Zvončarska smotra i svi ostali pusni pohodi i druženja.

Naša općina obuhvaća veliko područje raznih govornih dijalekata čakavice pa se i tu automatizmom nameće potreba da se kroz kulturne udruge očuva naša tradicija. Dakako da se osim najdominantnije zvončarske tradicije i našeg ČA, kulturno afirmiramo i kroz ostale udruge različitog sadržaja, kao što je zborsko i klapsko pjevanje, umjetničko slikanje, radionice za djecu i umirovljenike.

Dakle, imamo niz udruga koje itekako doprinose napretku civilnog društva u općini, ali uvijek ima prostora za neke nove inicijative i ideje koje se mogu realizirati. Mislim da imamo vrlo poticajnu klimu i da odabirom jedino kvalitetnih programa i entuzijastičnim pristupom zainteresiranih, možemo sigurno računati na podršku općine Matulji.

Kako pojedinci iz „kulturne sfere“ doprinose političkom odlučivanju? Imaju li osobe koje stižu iz tih kreativnih voda i poseban pogled na javne probleme?

– Svi mi mještani općine Matulji imamo približno iste želje i potrebe, kad govorimo o našem životnom standardu. Svake četiri godine odabiremo glasanjem naše predstavnike, ljude za koje vjerujemo da će kroz političku afirmaciju uspjeti ostvariti naše zahtjeve koje smatramo realnima. Kultura i njeni sljedbenici, na žalost nemaju utjecaja na političke strategije naše općine. Ne znam kako je u drugim jedinicama lokalne samouprave, ali znam da je kultura nezaobilazan dio javne potrebe i da može kroz svoju perspektivu doprinijeti boljitku naše zajednice. Dobro gospodarenje u kulturi može itekako ostvariti značajne ekonomske rezultate. Naravno, moramo znati odabrati što možemo komercijalizirati, a što ne.

Na putovanjima Hrvatskom i inozemstvom sa zborom upoznali ste mnoge domaće i strane gradove. Kako se Matulji „nose“ u usporedbi s drugima? Gdje su bolji, a gdje zaostaju?

– Najljepši trenuci za pamćenje s mojim zborom su oni koji se dogode kad osvojiš neku prestižnu nagradu. Tada u srcu svake članice i umjetničkog voditelja raste ogroman ponos i osjećaj patriotizma, naravno, kad govorimo o inozemnim putovanjima i uspjesima. Ljepši su utoliko više što se upoznajemo s drukčijim kulturama i povijesno kulturnim spomenicima. Organizatori se uvijek pobrinu za smještaj i turističko upoznavanje njihovog grada. Nažalost, Matulji su relativno povijesno mladi pa se ne mogu usporediti, primjerice, s Rimom ili St. Peterburgom, ali mogli bi uz političku volju i zajednički trud TZ Matulji realizirati i takve festivale.

Velika i dugogodišnja želja mi je upravo ta da u Matulje dovedemo taj veliki kulturni svijet glazbe različitih zemalja svijeta. Imamo svoju zvončarsku tradiciju, imamo amfiteatar, imamo i Štacion Opatija – Matulji, odličnu gastro ponudu i još štošta. Dakle, uz kvalitetnu nadogradnju ovih segmenata i kulturnu suradnju sa susjednim gradovima i općinama, mi možemo realizirati i tako superioran projekt kao što je Međunarodni festival zborova.

Na ovim izborima dali ste podršku Vedranu Kinkeli za načelnika Matulja. Što vidite kao njegove osnovne prednosti pred protukandidatima? Mislite li da njegov program „pogađa prave note“?

– Vedran Kinkela je mlad i ambiciozan čovjek, kojeg kad upoznate, jasno vidite koliko je uporan, marljiv, izdržljiv i pozitivan. Njegove kompetencije neupitne su kad govorimo o funkciji odgovornog nositelja izvršne vlasti. Osim toga, što je po meni isto tako važno, Vedran ima sve manire kulturnog ophođenja, etičnosti i spremnosti da uči od iskusnijih. Spoj njegove mladosti uz sve epitete koje sam nabrojila, kao i životnog, profesionalnog i političkog iskustva ostalih članova njegovog tima, uvjerilo me u to da je Vedran Kinkela moj najbolji izbor za mjesto načelnika općine Matulji. I da, njegov program pogađa ‘prave note’, baš one po kojima želim pjevati!

error: Content is protected !!