Drago Korošak: U zadnjih 25 godina nije bilo nikakvih investicija u luke na području naše Općine @ Lovran

Drago Korošak

Drago Korošak

– Kao glavni razlog vidim to, što od osnutka 1999 godine u upravnom vijeću Lučke uprave ne sjedi i niti je sjedio niti jedan član sa adresom sa područja Općine Lovran, iako je Općina Lovran u više navrata upozoravala na takvu negativnu selekciju kadrova, kazao je nezavisni lovranski vijećnik.

Lovran – Nezavisni lovranski vijećnik Drago Korošak upozorio je na posljedice ”negativne selekcije kadrova” u Lučkoj upravi Opatija – Lovran – Mošćenička Draga, zbog kojih, prema njegovim riječima, nije ”napravljen nikakav značajniji zahvat, osim onih koji spadaju u redovno održavanje”.

– Odlukom Primorsko-goranske županije, a uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske radi osobitog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, 1999. godine osnovana je Županijska lučka uprava Opatija – Lovran – Mošćenička Draga za 10 luka: Preluk, Volosko, Dražica, Opatija, Portić, Ičići, Ika, Lovran, Medveja i Mošćenička Draga, s ciljem upravljanja, korištenja i izgradnje luka županijskog i lokalnog značaja. Sukladno zakonu utvrđeni su joj stručni poslovi u što spada osiguranje obavljanja lučkog prometa, briga o gradnji, održavanju, upravljanju, zaštiti i unapređenju pomorskog dobra koje predstavlja lučko područje, gradnja i održavanje lučke podgradnje, koja se financira iz proračuna osnivača lučke uprave, te i oni koji direktno ne spadaju u lučki promet poput osiguravanje pružanja usluga od općeg intersa kao i usklađivanje i nadzor rada ovlaštenika koncesije koji obavljaju gospodarsku djelatnost na lučkom području, što je vrlo profitabilno, kazao je Korošak.

Naglasio je da je iz ovake odluke osnivača jasno da je lučka uprava osnovana s ciljem upravljanja i izgradnje luka, što i piše na službenim stranicama Lučke uprave, u zadnjih 25 godina na području Općine Lovran nije napravljen nikakav značajniji zahvat, osim onih koji spadaju u redovno održavanje, dok su se uredno nadograđivale i mijenjale luke grada Opatije.

– Kao glavni razlog vidim to, što od osnutka 1999. godine u upravnom vijeću Lučke uprave ne sjedi i niti je sjedio niti jedan član sa adresom sa područja Općine Lovran, iako je Općina Lovran u više navrata upozoravala na takvu negativnu selekciju kadrova. Jasno je da osnivač Primorsko – goranska Županija imenuje ljude u upravno vijeće pošto su ta mjesta i plaćena, no bilo bi u redu i kada ne bi samo uhljebljivali politički podobne osobe, pa su tako neki članovi upravnog vijeća i sa adresom koja nije iz nijedne od tri lokalne jedinice iz naziva lučke uprave, već kada bi se uz stručnost poštivala i teritorijalna pripadnost za koju se zalažem pošto je naziv uprave Opatija-Lovran –Mošćenička Draga. Mislim da Lovran zaslužuje da ima svog predstavnika u upravnom vijeću, bez obzira iz koje političke stranke bio, pa poručujem Županu Zlatku Komadini, da u budućnosti bolje sklapa upravna vijeća iz redova koalicije koju predstavlja i da obrati pažnju na lokalni kadar, a ako ne uspije neka mijenja naziv lučke uprave u Lučku upravu grada Opatije, zaključio je Korošak.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!