Druga ČA-čitalnica održava se krajem rujna, prijave za natjecatelje otvorene još dva tjedna @ Kastav

ARHIVA: ČA-čitalnica

Rok za slanje prijavnica ističe za dva tjedna, točnije 15. rujna, a natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije – učenici od 1. do 4. razreda, učenici od 5. do 8. razreda te natjecatelji od 15 godina naviše.

Kastav – Druga ČA-čitalnica, natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju održat će se 23. rujna u Gradskoj vijećnici u Kastvu, a ovisno o broju prijavljenih, moguće je i prednatjecanje koje bi se održalo dan ranije.

Rok za slanje prijavnica ističe za dva tjedna, točnije 15. rujna, a natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije – učenici od 1. do 4. razreda, učenici od 5. do 8. razreda te natjecatelji od 15 godina naviše.

– Druga ČA-čitalnica ima jednake postavke: čitaju se isključivo čakavski prozni tekstovi u svim idiomima koje je ČA utisnulo u našem užem i širem zavičaju. Uvodimo i neke novosti: uz postojeće nagrade publike i povjerenstva dodjelit će se posebna nagrada za najbolje ostvarenu temu ovogodišnjeg natjecanja a to su Užanci. Ne mislimo tu samo na tekstove koji opisuju značajna događanja oko Bele nedeje, Matejne, Božića, Uskrsa te dana kada našim krajem zavlada Pust (Iako nam, naravno, slobodno čitajte i o njima!), nego i na sve one dijelove ljudskoga življenja nekada i sada: radove u polju i oko kuće, odlazak u lov, ribolov, priprema drva za ogrijev, briga oko vinograda i vina, obiteljska okupljanja, ukratko sve ono što je činilo i čini naše živote sadržajnim i ispunjenim i što stvara jedinstvenu sliku ovoga podneblja, kazali su Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda, autorski tim ČA-čitalnice.

Za svaku od tri kategorije natjecatelja dodijeljuje se nagrada povjerenstva najuspješnijem čitatelju i nagrada publike, uz koje će se dodijeliti i posebna nagrada povjerenstva najboljem za najuspješnije ostvarenu ovogodišnju temu ČA-čitalnice, Užanci u svakoj kategoriji.

– Zajednički smo utvrdili da je malo čakavskih proznih tekstova, stoga se okušajte kao istraživači baštine, ali i tekstopisci, pri čemu su nam jednako važni i tekstovi naših odraslih ča-poklonika, ali i onih kojima želimo ostaviti čakavski jezik u naslijeđe. Veselilo bi nas da i ove godine iznenadite raznolikim tekstovima i unaprijed se veselimo međugeneracijskom druženju i rezultatima vašega istraživanja, stvaranja i vježbanja, kazali su Stanić, Šimetić i Uroda.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!