Drugi Invest forum – predstavljeni ulagački potencijali Rijeke i županije @ Opatija

invest_forum_2013_opatija

Na skupu koji su pohodile stotine sudionika – stručnjaka iz javne uprave s lokalne, regionalne i državne razine, ministri na čelu s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem te zainteresirani predstavnici gospodarstva iz Hrvatske, ali i Mađarske, Poljske, Katara i drugih zemalja – ove godine naglašen je turistički sektor, uz projekte iz područja energetike.

Opatija – Projekti vrijedni nekoliko desetaka milijardi eura iz riječke regije te čitave Primorsko-goranske županije predstavljeni su zainteresiranim ulagačima na 2. međunarodnom Invest forumu što se održao jučer u Opatiji.

Na skupu koji su pohodile stotine sudionika – stručnjaka iz javne uprave s lokalne, regionalne i državne razine, ministri na čelu s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem te zainteresirani predstavnici gospodarstva iz Hrvatske, ali i Mađarske, Poljske, Katara i drugih zemalja – ove godine naglašen je turistički sektor, uz projekte iz područja energetike.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Grada Opatije Ive Dujmića, gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadine, uslijedila je panel diskusija o novim mogućnostima regionalnog razvoja po ulasku u Europsku Uniju. U diskusiji sudjelovali su ministri Branko Grčić, Gordan Maras i Darko Lorencin, kao i poljski državni podtajnik Marcin Kubiak, ravnatelj Agencije za konkurentnost Damir Novinić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.
Za Primorsko-goransku županiju posebno je zanimljivo i korisno izlaganje zamjenika ministrice Republike Poljske i državnog podtajnika Marcina Kubiaka jer se poljska iskustva mogu bez preinake iskoristiti kako bi uspješno koristili sredstva Europske Unije za lokalne projekte.

U svom izlaganju Kubiak je istaknuo da je za uspjeh Poljske u korištenju europskih sredstava najvažniju ulogu odigrao sustav upravljanja i provedbe koji je Poljska osmislila i uvela po svom ulasku u EU.

Navedeni sustav na konstruktivan način uključuje regionalnu razinu u upravljanje i korištenje EU fondova. Naime, centralna država u još uvijek aktualnom financijskom razdoblju EU 2007.-2013. upravljala je s ukupno 5 operativna programa, dok su regije osmislile i upravljaju sa 16 operativnih programa.

invest_forum_2013_opatija_1

Ključ poljskoga uspjeha u povlačenju sredstava iz EU fondova leži u većoj decentralizaciji. Rezultati su ponukali poljsku državnu vlast da poveća dodjelu EU sredstava za regionalnu razinu sa 25 posto ukupno alociranih EU sredstava u postojećem financijskom razdoblju na preko 60 posto u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Župan Komadina istaknuo je važnost decentralizacije kazavši da veća decentralizacija nosi veću efikasnost.
Nakon panel diskusije pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan prikazao je ne samo viziju Platka kao sportsko-rekreativnog centra cijele regije, već i konkretne korake kako će se taj plan ostvariti.

Razvojne projekte Grada Opatije prikazao je gradonačelnik Ivo Dujmić, o zdravstvenom turizmu govorila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić-Živadinov, a načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić predstavio je Adrenalinski park Fužine.
Nakon predstavljanja razvojnih projekata, sudionici su se imali priliku upoznati i s primjerima već odrađenih projekata. Posebno treba spomenuti prezentaciju Phillipa Marshama, koji je govorio o Adriatic Gate Container Terminalu, naglašavajući da je vrlo važno pozitivno djelovati, tražiti rješenja problema umjesto načina kako oni neće uspjeti.

Predstavljeni su i uspješni projekti turističkog naselja Kostabela te projekt Luke Cres. Na kraju Invest foruma naglasak je bio na energetskim projektima u funkciji održivog razvoja: modernizaciji TE Urinj, izgradnji LNG terminala, alternativnim izvorima energije na području Primorsko-goranske županije i izgradnji energetskog kompleksa sa centralnim hlađenjem na sveučilišnom kampusu u Rijeci.

Važnost Invest foruma najbolje je zaključio župan Komadina svojim završnim riječima: “U pet sati Invest foruma obrađene su mnoge teme, razmijenjeni brojni kontakti. Okolnosti nisu lagane i zato se moramo posebno potruditi.”

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!