ERSTE AD

Društvo ‘Naša djeca’ Opatija pridružilo se europskoj mreži organizacija za zaštitu prava djece

Organizacije članice Eurochild-a, a kojih ima skoro 200 i pojedinci iz 35 zemalja šalju zahtjev svim europskim vlastima da  siromaštvo postane stvar prošlosti te da nas podrže u borbi protiv dječjeg siromaštva prije sastanka čelnika EU.

Opatija – Društvo „Naša djeca“ Opatija pridružilo se europskoj mreži organizacija za zaštitu prava djece radi inzistiranja na akcijama koje imaju za cilj suzbijanje dječjeg siromaštva.

Zbog pandemije COVID-19 i ekonomskog pada očekuje se povećanje siromaštva među djecom. Organizacije koje rade s djecom i za djecu diljem Europe  pozivaju europske vlasti da u tzv. Planu za oporavak i novom dugoročnom proračunu EU, o kojima će se raspravljati na predstojećem summitu 17. i 18. srpnja u Bruxellesu, osiguraju raspravu kojom će se ukazati na problem dječjeg siromaštva.

— Društvo „Naša djeca“ Opatija kao član europske mreže za dječja prava Eurochild poziva predstavnike vlasti da se založe da se najmanje 5% sredstava iz Europskog socijalnog fonda plus u dugoročnom proračunu usmjeri na smanjenje siromaštva među djecom u svim državama članicama EU. U Hrvatskoj oko 200 do 300 tisuća djece živi u siromaštvu, prema različitim procjenama i kriterijima. Gotovo 25 milijuna djece u EU-u živi u kućanstvima s niskim dohotkom u kojima su životni uvjeti neprihvatljivi, a glad je uobičajena. U EU je više od jedno od četvero djece u riziku od siromaštva, a djeca imaju veću vjerojatnost da budu izložena riziku od siromaštva od opće populacije. (Eurostat 2018.) Djeca koja su prije krize uzrokovane koronavirusom živjela u nepovoljnim uvjetima zbog migrantskog statusa, siromaštva ili slično, pretrpjela su najveće posljedice tzv. lockdowna.  Štoviše, možemo slobodno tvrditi da će se siromaštvo djece dodatno pogoršati kao posljedica ekonomskog pada. Izvješća pokazuju da će se siromaštvo kućanstava povećati za 15% u cijelom svijetu do kraja 2020. (UNICEF i Save the Children 2020.)  Organizacije članice Eurochild-a, a kojih ima skoro 200 i pojedinci iz 35 zemalja šalju zahtjev svim europskim vlastima da  siromaštvo postane stvar prošlosti te da nas podrže u borbi protiv dječjeg siromaštva prije sastanka čelnika EU. Čelnici EU-a sastati će se u Bruxellesu, Belgiji, 17. i 18. srpnja, na posebnom Europskom vijeću, gdje će razgovarati o planu oporavka EU-a kao odgovor na krizu uzrokovanom koronavirusom i novom dugoročnom proračunu EU-a 2021-2027., istaknula je Sanja Škorić, tajnica DND Opatija.

error: Content is protected !!