Državno odvjetništvo istražuje izgradnju Kulturno-turističkog centra Gervais @ Opatija

Arhiva

Iz dokumentacije je razvidno da se DORH interesira za zapošljavanje Raula Degana, direktora gradske tvrtke Parkovi, kao konzultanta na ovom projektu putem ugovora o djelu, zatim za moguće nepravilnosti oko obima i cijene dodatnih radova, ali i potencijalno pogodovanje izvođačima radova, tvrtki GP Krk koja radi više velikih investicija na gradskom području.

Opatija – Državno odvjetništvo istražuje projektiranje i izgradnju KTC-a Gervais u Opatiji, otkrivaju gradski dokumenti u kojima se navodi da je Grad Opatija od DORH-a 10. svibnja zaprimio zahtjev za dostavljanjem dokumentacije vezane uz postupak izgradnje ovog objekta.

Iz dokumentacije je razvidno da se DORH interesira za zapošljavanje Raula Degana, direktora gradske tvrtke Parkovi, kao konzultanta na ovom projektu putem ugovora o djelu, zatim za moguće nepravilnosti oko obima i cijene dodatnih radova, ali i potencijalno pogodovanje izvođačima radova, tvrtki GP Krk koja radi više velikih investicija na gradskom području. Prema dostupnim informacijama, postoji sumnja da je krčki građevinski div bio u prednosti nad ostalim ponuđačima na natječaju za izvođače radova na izgradnji KTC-a jer su imali informaciju da će sva logistika biti smještena uz gradilište, zbog čega su mogli ponuditi nižu cijenu izgradnje.

No, ta cijena u konačnici je uvelike premašena. Prema izračunu koji su dostavile gradske službe, ukupna cijena izgradnje KTC-a je nešto manja od 41,7 milijuna kuna. Prema odgovoru pročelnika za komunalni sustav Miljenka Ujčića DORH-u, ugovorena cijena radova iznosila je 31,6 milijuna kuna, odnosno oko 10 milijuna kuna manje od konačnih troškova.

Istraga Državnog odvjetništva posljedica je prijave gradskih vijećnika nakon što se izvršna vlast oglušila o zaključak Vijeća kojim se tražilo provođenje revizije projektiranja i izgradnje Centra Gervais. Natječaj je objavljen sa zakašnjenjem, ali postupak revizije odlukom gradonačelnika ipak nije realiziran. Naime, na natječaj za reviziju projekta stigla je jedna prijava, no gradonačelnik Ivo Dujmić odlučio je kako se revizija ipak neće provesti. Naime, prema izjavi koju je uputio na Gradsko vijeće, Dujmić je odlučio ”da bi u ovom trenutku bilo neracionalno i nesvrhovito utrošiti sredstva proračuna te sam poništio provedeno nadmetanje”.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!