Državno prvenstvo komornih sastava u Opatiji

klavir_smOpatija – Ukupno 132 komorna sastava iz 37 hrvatskih glezbenih škola i akademija nastupit će na 47. državnom prvenstvu u glazbi, koje se od danas po peti put zaredom održava u opatijskom hotelu Palace-Bellevue.
Od 1995. godine, otkad je uvedena natjecateljska kategorija komornih sastava, na ovom prestižnom susretu najboljih mladih glazbenika u Hrvatskoj nastupili su mnogi naši umjetnici koji danas uživaju status svjetskih zvijezda ozbiljne glazbe. U iduća četiri dana mladi glazbenici radost zajedničkog muziciranja podijelit će i sa svim Opatijcima koji odluče posjetiti dvoranu hotela Palace-Bellevue, a u subotu, 5. prosinca, u 19 sati na programu je i zajednički koncert prvonagrađenih sastava na natjecanju.
– Od 1995. godine otkad se održava natjecanje u kategoriji komornih sastava, ukupan broj sudionika povećao se 10 puta, na što smo posebno posebni. Ovo natjecanje na kojem su u prošlosti pobjeđivali danas vrhunski i svjetski priznati glazbenici, poput primjerice Monike Leskovar, iz godine u godinu opravdava ulaganja te podiže prag kvalitete mladih glazbenika, rekao je predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić, jedan od organizatora natjecanja.
U posljednjih pet godina, otkad se natjecanje održava u Opatiji, organizaciju natjecanja preuzela je opatijska osnovna i srednja glazbena škola “Mirković”, čija ravnateljica Olivera Mirković ističe kako je posebno ponosna na činjenicu kako je ova važna manifestacija ostala u Opatiji, te izrazila zadovoljstvo spremnošću nove gradske vlasti da i dalje prepozna njezinu važnost.
– Srednjoškolsko muzičko obrazovanje ključno je za razvoj mladih glazbenika, i njemu se u Hrvatskoj pridaje posebna pažnja, možda čak i više nego u drugim zemljama, tako da ne čudi što se možemo pohvaliti velikim brojem glazbenih virtuoza svjetskoga glasa, kazala je Mirković.
Marin O’Maljavac

error: Content is protected !!