Dujmić: Ako gospodarstvo bude u problemima, Grad im više pomoći ne može. Mi sredstava nemamo

Neobična rasprava obilježila je jučerašnja vijećnička pitanja, jer tijekom dva sata gradonačelnik Dujmić čitavo je vrijeme spominjao „misterioznog“ SDP-ova člana koji je konzultant LRH.

Opatija – Neobična razmjena pitanja i optužbi dogodila se jučer tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća, a „okidač“ je bilo naizgled „benigno“ pitanje nezavisnog vijećnika Andreja Pošćića koji je pitao gradonačelnika kako je prošao njegov sastanak s čelnicima Liburnia Riviera Hotela.

– LRH je najavio kako planiraju dignuti destinaciju, ostvariti suradnju s lokalnom samoupravom, srednjom školom i fakultetom, obnoviti hotele i povećati im kategoriju. To ne može preko noći. Imaju našu podršku u tome. Ali, čudi me da to pitanje meni postavljate. LRH dobro surađuje s vašom koalicijom, već godinu dana imate dobru suradnju, a mi smo je ostvarili tek prije petnaestak dana, kazao je Dujmić.

Predsjednik Vijeća Fernando Kirigin zamolio je Dujmića da kaže o kome se radi, pa da onda toj osobi Pošćić postavi pitanje.

– Svi sve znate, ali ne želite javno reći. Konzultanti su im vodeći ljudi SDP-a. Valjda vama objašnjavaju što rade. Isto dobre odnose imaju s Akcijom mladih. Sve se valjda zna. Ono što ste vi znali pred godinu dana mi smo doznali pred 15 dana. Kada budem imao planove LRH, drago ću vas obavijestiti o njima, rekao je Dujmić.

Kirigin je odgovorio kako je on vodeći čovjek SDP-a i predsjednik stranke te da je dobro poznato kako je on ravnatelj Lučke uprave, pa je pitao Dujmića sugerira li da je li Lučka uprava konzultant Liburnia Riviera Hotela.

– Meni je žao da ne znate što vam se u stranci događa. Jedan od vodećih ljudi, niste to vi niti sam to rekao, je konzultant LRH, rekao je Dujmić.

Na istu temu vratio se i kasnije, kada je Kirigin prenio molbu čelnika Nogometnog kluba Opatija da gradonačelnik Dujmić, odnosno lokalna samouprava kao vlasnik 25 posto i jedne dionice LRH zamoli tu kompaniju da sponzorira klub povoljnijim smještajem za gostujuće ekipe, suce i delegate, a zauzvrat dobije reklamu na stadionu.

– Zašto se ne bi Vaš istaknuti član za to založio? Njegova riječ sigurno ima težinu, moja nema. Lijepo zadužite gospodina da pomogne, odgovorio je Dujmić Kiriginu, koji ga je pak pozvao da kaže ime tog gospodina jer njemu nije poznato. Gradonačelnik je na to poručio kako je to „Kiriginov najbliži suradnik i sjedi do njega“, a predsjednik Vijeća nasmijao se i prozvao pročelnicu Helenu Masarić koja kraj njega sjedi prilikom vijećničkih sjednica.

– Moj najbliži suradnik sigurno nije. Ne znam što radi cijela moja stranka, ali očito vi znate bolje. Imamo više od 100 članova, ne znam svačije privatne poslove, rekao je Kirigin, no odgovor nije dobio.

Ništa konkretnije nije prošlo ni pitanje o trenutnom statusu rekonstrukcije gradskog stadiona. Kirigin je kazao kako je bilo dogovoreno da će se proširiti prostor iza golova i popraviti ograda. Objasnio je kako to nije velika investicija, a bila bi lijepa gesta nogometnom klubu koji čeka već godinama da se krene u izgradnju novog stadiona.

– U ovom rebalansu osigurali smo sredstva na NK Opatija može i dalje igrati na Kantridi. Projekt rekonstrukcije se izrađuje, on ide dalje. Imovinsko-pravna situacija se rješava, riješit će se. Bila je više nego dobra situacija kada smo ustvrdili na Gradskom vijeću da ide idejno rješenje. I vlasnik HNK Rijeka Damir Mišković ponudio se da će pomoći od HNS-a naći neka sredstva. Nažalost, dogodila se korona, ali vjerujem da smo na dobrom putu. Kad smo toliko čekali, može još malo strpljenja. Kada se situacija poboljša, pokucat ćemo na vrata HNS-a, poručio je Dujmić.

Sportsko pitanje imao je i vijećnik Akcije mladih Igor Puž koji je gradonačelnika pitao što je to sportsko u sportskom centru na Dobreću, jer se tamo vidi samo asfalt.

– To je tek prva faza. U drugoj fazi bit će omogućeni loptački sportovi, kazao je Puž. Na pitanje o Domu Veprinac koji je već godinama u proračunu, a nije dovršen do kraja, dobio je isti „fazni“ odgovor.

– Ne bi bilo realno da toliko novca potrošimo na Veprinac, isto radimo u fazama. Da nije bilo koronavirusa, to bi bilo već gotovo. Ali sada nam je prioritet spašavanje gospodarstva. Na jesen ide ponovo natječaj i nastavljamo s radovima, rekao je Dujmić.

No, čini se da neće biti sredstva ni za gospodarstvo, sudeći prema odgovoru vijećniku Pošćiću koji je pitao hoće li Grad Opatija pomoći poduzetnicima u slučaju da na jesen ponovo bukne korona-kriza koja će ugroziti njihovo poslovanje.

– Ako gospodarstvo bude u problemima, Grad im više pomoći ne može. Mi sredstava nemamo, objasnio je Dujmić.

 

error: Content is protected !!