Dujmić: Izmjena UPU-a Opatija i Prostornog plana vijećnicima na donošenje do kraja ovog saziva Gradskog vijeća

Ovisno o iskazanom interesu građana, Grad Opatija će u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama utvrditi nastavak daljnjih aktivnosti na realizaciji navedenog programa društveno poticane stanogradnje. Anketni upitnik se može ispuniti ONLINE na internetskoj stranici Grad Opatije, ili u pisarnici Grada.

Opatija – U izmjenu UPU-a Opatija i Prostornog plana, poznato je, išli smo zbog potrebe rješavanja neprihvatljivih pojava u prostoru nastalih dijelom zbog nejasnoća u provedbi važećeg plana. Ugovor je s izabranim izrađivačem plana, zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom, potpisan 23. 03. 2020. godine. No, u nekoliko navrata uslijed pandemije koronavirua i potresa u Zagrebu izrađivač je napomenuo da zbog objektivnih okolnosti kasni s izradom. Negodovali smo zbog toga i razmišljali o raskidu ugovora, no to bi nas opet vratilo na početak. Ukratko, obećano nam je da će u najkraćem mogućem roku biti završena izrada te je 3.12. Prijedlog Plana dostavljen. Uslijedilo je javno savjetovanje. 29. siječnja 2021. utvrdio sam konačni Prijedlog Plana i uputio ga Odboru za prostorno uređenje, a nakon njihovog očitovanja i mogućih novih prijedloga, zatražit ću prethodnu suglasnost resornog ministarstva te ga uputiti Gradskom vijeću na donošenje do kraja ovog saziva Gradskog vijeća, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Centru Gervais.

– Za donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana procedura je duža, jer na njega mišljenje daje Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje PGŽ, ali će i ovaj prijedlog po dobivanju izvješća s javne rasprave i nacrta konačnog Prijedloga Plana biti upućen Odboru, a potom u najkraćem roku i Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje, kazao je Dujmić.

– Grad Opatija i ove godine nastavlja s Programom poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa za što je u proračunu za 2021. godinu planirano 1.600.000,00 kuna. Kao i u prijašnjim godinama, građani Opatije mogu ostvariti poticaje za zapošljavanje nezaposlenih osoba, za početak obavljanja registrirane djelatnosti, subvencije kamata na kredite, dobiti poticaje za obavljanje djelatnosti u zaleđu i na području pojedinih mjesnih odbora, kao i poticaje za troškove prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova. Novost su poticaji za studiranje nosioca obrta i slobodnih zanimanja i članova uže obitelji. Ovaj oblik poticaja namijenjen je obrtima i slobodnim zanimanjima koji imaju prebivalište na području Grada Opatije. Iznos poticaja iznosi 50% troška školarine, a najviše do 3.000 kuna godišnje za svaku godinu studija, kazao je zamjenik gradonačelnika Emil Priskić. Na području Opatije, u 2020. godini otvoreno je 55 novih obrta i 61 tvrtka, čemu značajno doprinosi i gradski Program poticaja. Stoga pozivamo sve poduzetnike koji ispunjavaju uvjete opatijskog programa da se prijave i iskoriste mogućnosti programa za napredak u svome poslovanju, poručio je Priskić.

Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić obavijestila je da Grad Opatija, u cilju prikupljanja podataka, provodi anketu o interesu građana za kupnju/najam stana po programu društveno poticane stanogradnje na području Opatije. Zainteresirani građani trebaju popuniti anketni upitnik i dostaviti Gradu najkasnije do 31. ožujka 2021. g. Ovisno o iskazanom interesu građana, Grad Opatija će u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama utvrditi nastavak daljnjih aktivnosti na realizaciji navedenog programa društveno poticane stanogradnje. Anketni upitnik se može ispuniti ONLINE na internetskoj stranici Grad Opatije, ili u pisarnici Grada.

– Epidemiološka situacija u Opatiji je vrlo povoljna, broj oboljelih osoba je u stalnom padu. S jučerašnjim datumom 1. veljače 2021. imamo 14 oboljelih osoba na području grada, zaključila je Aničić.

Gradonačelnik Dujmić se na konferenciji za novinare osvrnuo i na javni istup predsjednika Gradskog vijeća Fernanda Kirigina koji u medijima iznosi inicijativu o uvođenju daljnjih novih mjera za poduzetnike koji su obustavili svoju djelatnost uslijed pandemije, kao i za uvođenje naknade za pomoć slobodnim zanimanjima, slobodnim umjetnicima i sportskim djelatnicima.

– Predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin je bio kod mene na razgovoru po tom pitanju na kojem sam mu podrobno objasnio potrebnu proceduru. Pred mjesec dana donosili smo proračun za 2021. i tada je bila prilika za uložiti kakav prijedlog ili amandman. I sada se može formulirati Odluka i predložiti prilikom jednog od budućih rebalansa proračuna s prijedlogom otkud će se potrebna sredstva namaknuti, jer isplate iz proračuna nema ako nije planirana na nekoj poziciji, kao što je dobro poznato. Prihodi gradskog proračuna su uslijed oslobađanja ugroženih poduzetnika naravno smanjeni te treba mudro planirati kako bismo proračun održali uravnoteženim. Uostalom, još ne znamo do kada će biti na snazi mjere Stožera CZ RH. Suosjećam s mnogim našim sugrađanima koji uslijed korona krize proživljavaju poteškoće u poslovanju. Podsjećam, da se u slučaju nužde građani mogu obratiti i Socijalnom vijeću Grada za isplatu jednokratne financijske pomoći. Naravno da ću, prateći ostvarivanje prihoda proračuna u ovoj godini, voditi računa i o tome možemo li, uz veliki broj mjera koje imamo u našem proračunu za poticanje gospodarstva i brojne socijalne mjere, donijeti dodatne mjere za pomoć građanima i gospodarstvenicima i predložiti Gradskom vijeću njihovo donošenje. Sve sam to objasnio predsjedniku Gradskog vijeća na nedavnom sastanku pa njegov istup u javnosti tumačim jedino kao predizbornu kampanju, rekao je Dujmić.

error: Content is protected !!