Dujmić još jednom prezentirao idejno rješenje uređenja opatijskog stadiona staro dvije godine @ Opatija

Ukratko, kako se moglo zaključiti iz izvještaja s jučerašnje konferencije za odabrane medije, Opatiji ne treba stadion koji će odgovarati drugoligaškim propozicijama, stoga će potrošiti 15 milijuna kuna kako bi napravila kozmetičke izmjene na postojećem igralištu. Kako se ništa tu suštinski ne mijenja, tako očito zasad nema niti potrebe prijeći na konkretno planiranje uređenja stadiona i izradu glavnog i izvedbenog projekta za koje su sredstva osigurana, već će se do besvijesti predstavljati jedno te isto idejno rješenje.

Opatija – Idejno rješenje uređenja nogometnog igrališta NK Opatija kojeg je naručio Grad Opatija predstavljeno je jučer odabranim novinarima u uredu opatijskog gradonačelnika, što je treća prezentacija istog prijedloga u protekle dvije godine.

Podsjetimo, prvi puta idejno rješenje nogometnog igrališta izrađeno je i klubu i javnosti predstavljeno prije dvije godine, a zatim je isti prijedlog i službeno uručen čelništvu NK Opatija u sklopu gradonačelničke kampanje Ive Dujmića prije četiri mjeseca.

Nakon jučerašnjog predstavljanja odabranim novinarima, ovo isto rješenje doživjet će još nekoliko premijera, kako je najavljeno na službenim gradskim stranicama.

– S idejnim rješenjem upoznat će se i Uprava NK Opatije, zatim gradski vijećnici Grada Opatije na jednoj od narednih sjednica, te ukupna javnost koja će imati priliku participirati u odluci putem javnog savjetovanja na kojem će se naći ovo idejno rješenje kao prijedlog. Tek po dobivanju konsenzusa šire javnosti oko prihvaćanja idejnog rješenja, krenut će se u daljnju izradu projektne dokumentacije, objavio je zaključak s jučerašnje tiskovne konferencije Grad Opatija.

Drugim riječima, nakon jučerašnjeg trećeg predstavljanja, očekuje nas četvrto predstavljanje, ujedno treće predstavljanje upravi nogometnog kluba, da bi se zatim, nakon petog predstavljanja vijećnicima, rješenje doživjelo i šesto predstavljanje, ukupno drugo predstavljanje javnosti.

Tiskovna konferencija opatijskog gradonačelnika zapravo je odgovor na raspravu nedavno održanu na sjednici Gradskog vijeća, kada je pitenje o projektu rekonstrukcije nogometnog igrališta postavio vijećnik SDP-a Fernando Kirigin.

– Svi se sjećamo kako ste tijekom kampanje po drugi put uručili nogometnom klubu idejno rješenje uređenja nogometnog igrališta, naglašavam po drugi put jer ste mu isto rješenje, s drugačijom prvom stranicom uručili i 2015. godine. Kada mogu građani očekivati novi stadion, u kojoj fazi je projekt? Tko je izvođač glavnog projekta i izvedbenog projekta? Imamo sredstva osigurana u proračunu, pitao je Kirigin.

Tom prilikom Dujmić je kazao da opatijskim nogometašima nije potreban stadion drugoligaškog standarda.

– Opatiji je dovoljna treća liga, ovo nije profesionalni klub i ne treba nam skupi projekt. Čekamo da se usuglasimo i da imamo konkretni idejni projekt, pa ćemo tek onda krenuti na izradu glavnog i izvedbenog projekta, zaključio je na koncu Dujmić.

Njegove riječi ponovio je i arhitekt Siniša Zdjelar, koji je predstavnicima odabranih medija projekt predstavio uime ureda ZDL arhitekti, koji su izradili idejno rješenje.

– Rezultat istraživanja pokazao je da se opatijsko igralište može urediti tako da zadovoljava kriterije HNS-a za održavanje natjecanja 3. nogometne lige. Lokacija postojećeg igrališta, koje se planira rekonstruirati, okružena je gustom urbanizacijom, pa tako ključan kriterij HNS – a – broj mjesta i veličina igrališta može biti zadovoljen samo za odvijanje utakmica 3. lige, a ne i 2. lige, rastumačio je arhitekt Zdjelar. Maksimalni kapacitet sjedala iznosi 590 mjesta, dodao je Zdjelar, prezentirajući idejno rješenje projekta.

Prema njemu Opatija bi dobila kroz rekonstrukciju postojećeg igrališta novouređeno igralište respektabilnih karakteristika – dobio bi se pristup za osobe s invaliditetom, zatim se osiguravaju prostori za press, policiju, hitnu pomoć te caffe bar koji bi funkcionirao i kao prostor za VIP osobe… Zdjelar je istaknuo kako se oblik igrališta i objekata uz njega pokušao uklopiti u postojeće stanje, a procjena rekonstrukcije iznosi oko dva milijuna eura.

Ukratko, Opatiji ne treba stadion koji će odgovarati drugoligaškim propozicijama, stoga će potrošiti 15 milijuna kuna kako bi napravila kozmetičke izmjene na postojećem igralištu. Kako se ništa tu suštinski ne mijenja, tako očito zasad nema niti potrebe prijeći na konkretno planiranje uređenja stadiona i izradu glavnog i izvedbenog projekta za koje su sredstva osigurana, već će se do besvijesti predstavljati jedno te isto idejno rješenje.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net