Dujmić kažnjen za kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa zbog koncesije tvrtke njegove supruge na plaži Ičići

Osim toga, u odluci povjerenstva navedeno je kako će se predmet dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi pokretanja postupka utvrđenja ništetnosti spornih odluka o koncesijskom odobrenju.  

Opatija – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića novčanom kaznom u visini od 4.000 kuna, utvrdivši mu povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa zbog toga što nije obavijestio povjerenstvo o „nastanku poslovnog odnosa između Grada Opatije i trgovačkog društva Marea“ u vlasništvu njegove supruge, a koji je nastao izdavanjem koncesijskog odobrenja na plaži Ičići 2016. i 2017. godine.

Osim toga, u odluci povjerenstva navedeno je kako će se predmet dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi pokretanja postupka utvrđenja ništetnosti spornih odluka o koncesijskom odobrenju.

Tako tijelo zaduženo za odlučivanje o sukobu interesa nije uvažilo ubičajenu retoriku kojom se Dujmić služi prilikom svakog propitkivanja veze između njegove funkcije i koncesijskog odobrenja tvrtke Marea na ičićanskoj plaži. I u odgovoru povjerenstvu naveo je „kako je svjestan da za njegova postupanja u obnašanju dužnosti gradonačelnika Grada Opatije postoji javni interes kao i za radnje članova njegove obitelji te da stoga sve svoje aktivnosti obnaša s dužnom pažnjom ističući da trgovačko društvo Marea d.o.o. djelatnost iznajmljivanja suncobrana, ležaljki, sandolina i pedalina na plaži Ičići obavlja još od 1991. godine, ranije u pravnom režimu podkoncesije te zadnjih godina u pravnom režimu koncesijskih odobrenja odnosno mnogo prije nego što je on stupio na dužnost gradonačelnika Grada Opatije, slijedom čega trenutno koncesijsko odobrenje nije povezano s činjenicom da obnaša navedenu dužnost“.

U odluci donesenoj krajem prošle godine, Povjerenstvo je ustvrdilo kako opatijski gradonačelnik nije izravno sudjelovao u izdavanju koncesijskog odobrenja, ali je zakon prekršio time što nije obavijestio o poslovnom odnosu Grada Opatije i tvrtke njegove supruge.

– Kao okolnost koja upućuje na nužnost izricanja sankcije obustave isplate dijela neto mjesečne plaće dužnosnika kao teže vrste sankcije, povjerenstvo je ocijenilo činjenicu da propust obavještavanja povjerenstva o nastalom poslovnom odnosu s trgovačkim društvom u vlasništvu člana njegove obitelji može narušiti povjerenje građana u objektivnost i nepristranost dužnosnika, navodi se u odluci.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net