Dujmić: Kredit nije bauk, a talijanske partnere nećemo tužiti zbog neplaćenih 11 milijuna kuna @ Opatija

Tijekom tiskovne konferencije iskristalizirala se i činjenica da od prodaje udjela u LRH Hotelima Cavtat nije uprihodovano 39 milijuna kuna, kako je tvrdio gradonačelnik Dujmić u javnosti, već 45 milijuna kuna.

Opatija – Kredit nije bauk, glasio je naziv tiskovne konferencije održane danas u uredu gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, na kojoj su javnosti predstavljeni razlozi zbog kojih se u sklopu rebalansa proračuna predlaže i kreditno zaduženje u visini od 20 milijuna kuna, a na kojoj je gradonačelnik Dujmić iskoristio priliku kako bi umirio javnost kazavši kako će vrtić biti izgrađen na vrijeme i kako će sva djeca biti upisana.

Razlozi rebalansa su već poznati javnosti – sporna je investicija u Dječji vrtić koja se planirala zatvoriti sredstvima dobivenim od prodaje cavtatskog dijela LRH i sufinanciranjem od strane Zajednice Talijana koji su se naknadno „povukli“ iz projekta, ostavivši „rupu“ od 11 milijuna kuna. Dujmić je naglasio kako je problem i prodaja imovine, kazavši kako su predstavnici vijećničke većine najavili svoj otpor prodaji imovine te kako su zbog toga planirani prihodi od prodaje imovine, koji su iznosili 28,3 milijuna kuna, smanjeni prijedlogom rebalansa.

Tako se u rebalansu planira smanjenje prihoda od prodaje imovine na 12,3 milijuna kuna, prenosi se višak prihoda iz prošle godine koji iznosi gotovo 20 milijuna kuna, ali i obaveze za lani ugovorene projekte koji će se realizirati u tekućoj godini. Također, dio planiranih investicija neće se realizirati, a očekivana razlika rashoda i prihoda „zatvorit“ će se kreditom od 20 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,8 posto, na rok od 10 godina.

– To iznosi 1,8 milijuna kuna godišnje i ne predstavlja veliko opterećenje za proračun, odnosno neće biti problem isfinancirati takav kredit. U suprotnom, ako ne budemo mogli balansirati proračun, morat ćemo „rezati“ i nećemo moći ispunjavati sve „željice“ koje su se pojavljivale, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Novinari su komentirali kako je prodaja imovine u visini od 28 milijuna kuna bila planirana samo kako bi se mogli „fiktivno“ u planu „pokriti“ rashodi koji su nabujali zbog različitih socijalnih davanja i projekata – jer Opatija nikad u povijesti nije uspjela prodati imovinu takve ukupne vrijednosti, ne računajući LRH hotele – stoga je proračun ili loše planiran, ili se unaprijed znalo da će se doći do ovakve situacije. Pročelnik za financije Danijel Jerman odgovorio je kako su prihodi planirani temeljem vrijednosti imovine određene za prodaju, te kako su bili realni. Na dodatno pitanje novinara, koliko je ostvareno od planiranih 28 milijuna kuna, kazao je kako je dosad ostvareno oko 8 milijuna kuna od prodaje imovine.

Novinare je zanimalo i zbog čega očekuju da će predstavnička većina biti protiv daljnje prodaje imovine, iako ona stoji u proračunu koji je jednoglasno usvojen i iako dosad niti jedan prijedlog prodaje nije odbijen, gradonačelnik Dujmić kazao je kako se to moglo zaključiti po njihovim izjavama iz medija, ali kako će ipak dati sve prijedloge za prodaju na Vijeće „pa neka ih onda tamo odbijaju“.

Tijekom tiskovne konferencije iskristalizirala se i činjenica da od prodaje udjela u LRH Hotelima Cavtat nije uprihodovano 39 milijuna kuna, kako je tvrdio gradonačelnik Dujmić u javnosti, već 45 milijuna kuna, što je i više nego dovoljno da se financira trošak izgradnje Dječjeg vrtića. Međutim, s obzirom na očekivanje da će dio vrtića financirati „Talijani“, veći dio tih sredstava utrošen je na druge svrhe, prvenstveno vraćanje ranije podignutih kredita.

Gradonačelnika Dujmića novinari su pitali i zbog čega neće pokušati naplatiti 11 milijuna kuna od talijanskih partnera koji su se ugovorom obvezali da će sufinancirati 25 posto vrtića, nego najavljuje nova zaduženja i trošak prebacuje na gradski proračun, odnosno građane Opatije. Točnije, radi li se o tome da ne može tužiti „Talijane“ zbog toga što ih ugovor ne obvezuje na ispunjenje preuzetih obaveza, pa je u investiciju vrtića krenuo bez adekvatne financijske konstrukcije, ili o političkoj odluci.

Konkretan odgovor Dujmić nije dao, već je kazao da „neće nitko kvariti odnose s talijanskom manjinom“, na što je uslijedio komentar kako bi logika nalagala da su, kad ti netko uskrati 11 milijuna već obećanih kuna, odnosi već narušeni.

– Nećemo tužiti „Talijane“, to nećete doživjeti, kazao je Dujmić, izbjegavši konkretan odgovor na pitanje da li „ne želi“ ili „ne može“ tužiti nekad hvaljene partnere u ovoj investiciji.
Opatijski gradonačelnik ništa konkretniji odgovor nije dao niti na pitanje što planira napraviti u situaciji u kojoj vijećnici odbiju podržati predloženi rebalans i kreditno zaduženje, kazavši kako će se morati ići u rezove, ali ne navodeći što i kome će se rezati.

Na pitanje novinara ima li „plan B“ u toj situaciji, kazao je kako ima „i plan B i C i sva slova abecede“, ali kako će prvo vijećnicima iznijeti svoje argumente i vidjeti njihovu odluku. Ako bude negativna, zajedno s pročelnicima razmotrit će na kojim se stavkama može uštedjeti te će potom predložiti novu verziju rebalansa.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!