Dujmić može ‘blokirati’ dokapitalizaciju LRH, no pitanje je hoće li onda biti novca za plaće radnika

Ako ne pristanu na dokapitalizaciju, lokalni čelnici riskiraju da ih radnici prozovu kao krivce zbog neisplaćenih primanja. Konačnu odluku, kao što je to bilo i u slučaju (odustanka od) prodaje kontrolnog paketa, donijet će opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Ivo Dujmić je prije svega nekoliko mjeseci donio je odluku kako Opatija i susjedi neće uzeti stotine milijuna kuna za svoje dionice u Liburnia Riviera Hotelima. Umjesto toga, sada je pred odlukom hoće li u tvrtku uložiti nove milijune iz javnih proračuna ili će riskirati bijes radnika.

Opatija – Ideja o dokapitalizaciji Liburnia Riviera Hotela nije najbolje „sjela“ čelnicima lokalne samouprave, osobito Opatije koja je i bez izdataka za kupovinu dionica LRH u financijski vrlo teškoj poziciji. Dodatnih oko 4,5 – 5 milijuna kuna, koliko bi trebao iznositi njihov udio u otkupu nove tranše dionica, praktički je nemoguće naći u gradskom budžetu.

Opatija ima najveći udio u Novoj Liburniji, koja uime četiri jedinice lokalne samouprave upravlja dionicama LRH, stoga je glas opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića presudan prilikom odlučivanja o tome hoće li ta javna tvrtka na glavnoj skupštini liburnijskog hotelskog poduzeća podržati ili osporiti pokušaj dokapitalizacije.

Naime, prema zakonu, povećanje temeljnog kapitala moraju prodržati dioničari koji drže barem tri četvrtine dionica s pravom glasa, a budući da lokalna samouprava ima kontrolni paket, odnosno 25 posto plus jednu dionicu, to im otvara mogućnost da blokiraju pokušaj izdavanja novih dionica. Kako neslužbeno doznajemo, Dujmić zagovara upravo takav stav.

Međutim, to otvara novi problem, budući da su u pozivu za skupštinu članovi Uprave LRH naveli kako im je dokapitalizacija nužna za redovno poslovanje uslijed drastičnog smanjenja prihoda uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Ono što piše između redaka jest da je velik dio od planiranih 28 milijuna kuna namijenjen troškovima plaća djelatnika.

Dakle, ako ne pristanu na dokapitalizaciju, lokalni čelnici riskiraju da ih radnici prozovu kao krivce zbog neisplaćenih primanja. Konačnu odluku, kao što je to bilo i u slučaju (odustanka od) prodaje kontrolnog paketa, donijet će opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Prije svega nekoliko mjeseci donio je odluku kako Opatija i susjedi neće uzeti stotine milijuna kuna za svoje dionice u Liburnia Riviera Hotelima. Umjesto toga, sada je pred odlukom hoće li u tvrtku uložiti nove milijune iz javnih proračuna ili će riskirati bijes radnika.

 

error: Content is protected !!