Dujmić o kašnjenju radova na Amerikanskim vrtovima: To je problem javne nabave, ali tužba ništa ne rješava @ Opatija

Pitanja oko naplate osiguranja za projektantsku grešku kod balkona centra Gervais navela su gradonačelnika Dujmića na naprasan odgovor Fernandu Kiriginu.

Opatija – Park Tomaševac, povrat ulaganja u sanaciju balkona u centru Gervais te kašnjenje radova kod prve faze Amerikanskih vrtova teme su otvorene tijekom vijećničkih pitanja jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Opatije, koje su gradonačelnika Ivu Dujmića navele na otvorenu kritiku hrvatskog sudstva.

O parku Tomaševac, odnosno situaciji u kojoj je Grad Opatija prvo skinuo vrata s tri parkovna ulaza, da bi ih kasnije odlukom suda morao ponovo postaviti, pitala je članica Dujmićeve liste Zorica Sergo.

– Hrvatska zbilja, to je moguće valjda samo kod nas. Dobili smo od suda privremenu mjeru da vratimo prepreku na ulazu u park dok se ne završi sudska parnica oko vlasništva. Neću puno komentirati pravosuđe, samo da vas podsjetim – kad smo mi prije dvije ili tri godine tražili privremenu mjeru prema Autotroleju koji je samovoljno ukinuo neke linije, znate kad smo ju dobili? Nakon tri godine… I nije ništa riješeno, jer je Autotrolej podnio žalbu. Tako ćemo imati i problema s drugim opatijskim vilama, jer ja sam izabran da štitim imovinu građana – katastarsko izlaganje kreće prema Voloskom koji ima najviše vila s okućnicama u gradskom vlasništvu. Onaj tko je otkupio stanarsko pravo, nije otkupio i cijelu okućnicu već ima pravo samo na ono što mu zakonom pripada za nužnu uporabu, a sve ostalo je javno vlasništvo, odgovorio je Dujmić.

Nadvožnjak za Amerikanske vrtove trebao je biti dovršen do početka sezone, no radovi kasne, a radnika na gradilištu nema. Dujmić kazao kako je to problem s javnom nabavom, jer se izvođači javljaju s cijenama i rokovima koje ne mogu ispoštovati, ali kako neće ići u tužbu jer smatra da to neće ništa riješiti budući da će se sudski postupci odužiti, a projekt neće biti završen.

Gordana Grgurina (HSU) postavila je pitanje, s obzirom da postoji garancija izvođača od milijun kuna, je li grad uspio naplatiti troškove rekonstrukcije balkona (https://poduckun.net/poznat-trosak-sanacije-ktc-a-gervais-radovi-na-balkonu-placeni-380-tisuca-kuna-opatija/)?

– Moramo razlučiti što znači parnica i koji je efekat i rezultat. Znate koliko je građana tužilo ovaj grad zbog dionica LRH? Jako puno… A sada imaju i stotinu tisuća kuna troškova koje moraju podmiriti. Trebamo biti odgovorni. Tko je odgovoran? Građevinari su radili po projektu, znači da je projektant odgovoran. Ta tvrtka, ako još uvijek postoji, ima dva ili tri zaposlena. Od koga ćemo se naplatiti? Ima sve više problema, ali to su problemi sa zakonodavstvom, rekao je Dujmić.

Predsjednik kluba vijećnika predstavničke većine Fernando Kirigin (SDP) kazao je kako bi poduzetnici propali kada bi tako pristupali investicijama. Kazao je kako su arhitekti osigurani kod komore na „nemali iznos“ upravo za situacije projektantskih grešaka i pitao je li Grad Opatija pokušao naplatiti se od osiguranja.

– Nismo tužili. Ako inzistirate, ići ćemo u taj postupak i snosit ćemo troškove. Nismo pokrenuli jer nismo imali mogućnost naplate, rekao mu je Dujmić.

Kirigin mu je odgovorio kako prvo treba ispitati mogućnost naplate od osiguranja.

– Ako me pitate treba li tužiti nekoga zbog čijeg je lošeg posla Grad potrošio pola milijuna kuna, odgovor je da. Ali, predložio sam da se naplati od police osiguranja ako je moguće, bez parnice i bez dodatnih troškova za Grad Opatiju, poručio je Kirigin.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!