Dujmić pomogao osnovati tvrtku Opatija 21 koju sada gasi, a bio u prvom sazivu NO @ Opatija

opatija_21_web

Između ostalih, u prvi sastav Nadzornog odbora ušli su i Ivo Dujmić, kao i Marina Gašparić, aktualni gradonačelnik i njegova zamjenica, a iako danas tvrde da je ova firma ‘‘ispunila svoju funkciju’‘ jer ‘‘više nema što planirati’‘, prije svega šest godina ideja je bila bitno drugačija.

Opatija – Razvojna tvrtka ‘‘Opatija 21’‘, koja bi se trebala ugasiti odlukom gradonačelnika Opatije Ive Dujmića do kraja ove godine, osnovana je u rujnu 2008. godine konsenzusom svih političkih opcija u Opatiji, a jedan od osnivača bio joj je upravo Dujmić koji će joj sada svojom odlukom ‘‘presuditi’‘. Doduše, konačan ‘‘pravorijek’‘ o budućnosti tvrtke čija je namjena bila da osmisli budućnost Opatije donijet će vijećnici, a kako se neslužbeno može doznati, ukidanje gradske razvojne tvrtke još uvijek nije ‘‘gotova stvar’‘ jer i unutar vladajuće većine postoje glasovi nezadovoljstva takvim prijedlogom koji je ‘‘iznebuha’‘ predstavio gradonačelnik, tim više što nije unaprijed konzultiran Klub vijećnika.

No, zanimljivo je u kontekstu tvrtke ‘‘Opatija 21’‘ vratiti se na same njene početke, kada je na čelu grada bio Amir Muzur, a ideju oko razvojne tvrtke koja će nositi najvažnije gradske investicije vodio Roman Cvek. Između ostalih, u prvi sastav Nadzornog odbora ušli su i Ivo Dujmić, kao i Marina Gašparić, aktualni gradonačelnik i njegova zamjenica, a iako danas tvrde da je ova firma ‘‘ispunila svoju funkciju’‘ jer ‘‘više nema što planirati’‘, prije svega šest godina ideja je bila bitno drugačija.

– Tvrtka ‘‘Opatija 21’‘ bila je zamišljena kao gradska razvojna tvrtka koja će, što samostalno, što u suradnji s Gradom, voditi najvažnije projekte i omogući novi razvoj Opatiji. I samo joj ime govori – to je bila tvrtka koja je kroz čitavo 21. stoljeće trebala vući ovaj grad prema naprijed. Upravo zbog toga, ideja prilikom njenog osnivanja bila je da se ona stvori konsenzusom svih političkih aktera, kako bi se očuvala njena uloga neovisno o tome tko je bio na vlasti. Zato su i čelnici tada oporbenih stranaka, među kojima i Ivo Dujmić, ušli u nadzorni odbor i tako podržali tvrtku, kako bi ona uvijek mogla funkcionirati, prisjetio se tadašnji gradonačelnik Amir Muzur.

Niti nakon smjene vlasti, kada je ponešto redefinirana njena uloga, Ivo Dujmić nije promijenio mišljenje o važnosti tvrtke ‘‘Opatija 21’‘, već je na 3. sjednici Gradskog vijeća kazao kako ‘‘Opatija 21 treba biti tvrtka od iznimne važnosti za ovaj Grad’‘. Nešto ranije, u srupnju 2009. godine, odlukom gradonačelnika Dujmića za direktora tvrtke postavljen je Mladen Sinožić, a u obrazloženju odluke navedeno je da je ‘‘gradska razvojna tvrtka Opatija21 osnovana je s ciljem da se omogući realizacija investicija od značaja za Grad’‘. Na samim stranicama tvrtke stoji: ‘‘naš je cilj postati stožerno mjesto u kojem će se osmišljavati, razvijati i realizirati građevinski projekti važni za budućnost Opatije, ali i poticati sve one ideje i inicijative koje mogu pridonijeti pretvaranju našeg grada u vodeću turističku metropolu sjevernog Jadrana u 21. stoljeću’‘.

Drugim riječima, iako je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji opatijski gradonačelnik Dujmić ustvrdio kako je gašenje tvrtke Opatija 21 dio dugoročnog plana, sve donedavno postojao je konsenzus svih stranaka da bi ta tvrtka trebala biti najvažnije gradsko poduzeće koje bi trebalo trajati barem stotinu godina.

Nezavisni opatijski vijećnik, i zamjenik gradonačelnika u prošlom mandatu, Ernie Gigante Dešković, također je kazao kako nije bilo otvorenih aktivnosti oko gašenja tvrtke.

– Koliko je firma Opatija 21 dosad radila, ili točnije, koliko su joj dozvoljavali raditi, moglo se je već odavno ugasiti. Siguran sam da su je neki već duže vremena planirali ugasiti, ali ozbiljnih razgovora na tu temu nikad nije bilo. Zašto? Jer je Opatija grad u kojemu se sve odluke donose iza zatvorenih vrata između dvije-tri osobe. Njihova odluka tada dođe na Vijeće gdje aktualna većina mehanički diže ruke, iako sam siguran da ponekad ni sami ne znaju za što su ruke digli. Gasiti Opatiju 21 zbog ušteda? Pa firma se može staviti u stanje mirovanja gdje ona i dalje postoji, ali troškova gotovo nema. Ali i to je problem, jer činjenica je da je Grad financijski u predinfarktnom stanju. Mi na to upozoravamo već mjesecima, ali nas nitko ne želi čuti. Sve je ovo rezultat pogrešnog vođenja Grada od izdataka za danas posve nepotrebne stvari poput nekadašnjeg kina do naknada za članova raznih nadzornih odbora gradskih firmi gdje sjede politički delegirani ljudi. Ako je kriza, a kriza jest, onda treba imati ‘‘herca’‘ presjeći stvari na pravom mjestu. Cijela Opatija bruji da se sve ovo radi zbog uhljebljivanja jedne osobe. Ja u to ne želim vjerovati, iako svi znamo da je toga u Opatiji već bilo i o čemu su mediji svojevremeno pisali. Meni je bilo kakva vrsta političkog uhljebljivanja gnusna. Ja za takve ljude ne bih imao milosti, jer znam da dokle god se politički ne odstrane ljudi i stranke koje generiraju takvo stanje, kao društvo se ni za 1.000 godina nećemo maknuti s mrtve točke. Žao mi je što većina građana još to ne shvaća, pa uvijek istima daju glas na izborima, zaključio je Dešković.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!