Dujmić progovorio o navodnom sukobu interesa oko plaže Ičići i pozvao protukandidate na sučeljavanje @ Opatija

Ivo Dujmić

Novinari su pitali i može li se uopće tvrtka u vlasništvu supruge njega kao dužnosnika javiti na javni natječaj, na što je Dujmić objasnio kako natječaj nije raspisan, nego su koncesijska odobrenja produžavana postojećim koncesionarima, koji su taj posao obavljali i kad je plažom upravljala tvrtka Parkovi d.o.o.

Opatija – Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sazvao je jučer izvanrednu tiskovnu konferenciju kako bi odgovorio na tekst iz Jutarnjeg lista u kojem ga se proziva za sukob interesa zbog koncesijskog odobrenja koje je tvrtka njegove supruge dobila na plaži Ičići.

Konferenciju koju je održao u ”pješačaniku” ičićanske plaže ”začinio” je kritikom na račun svojih protukandidata koje je optužio za ”ružne dječje igre”, poručivši da deset dana pred izbore stvaraju dojam o navodnim Dujmićevim aferama.

– Ako su ležaljke sve što su dosad uspjeli naći u ovih proteklih mjeseci, a stoje na plaži Ičiči već 26 godina, onda to samo potvrđuje da Opatiju vodim odgovorno i transparentno, prije svega u interesu Opatijaca. Danas se pokušalo Opatijcima podvaliti lažna priča da sam supruzi dao cijelu plažu Ičiće u koncesiju, iako o tome ne mogu odlučivati. Jedina istina je da tvrtka u vlasništvu moje supruge na plaži Ičići posluje još od 1991. godine kao jedan od 11 podkoncesionara. Dakle punih 26 godina, puno ranije nego sam ja postao gradonačelnikom i nikoga do jučer to nije smetalo, jer je sve čisto i uredno. Zanimljivo je i da su dvojica od trojice članova vijeća koje odlučuje o koncesijama iz redova mojih političkih suparnika na ovim izborima, pa ne vjerujem da baš imam nekakav utjecaj na njih, kazao je Dujmić u odgovoru na pisanje medija.

Međutim, novinari prisutni na tiskovnoj konferenciji upozorili su kako postoji više razloga za sumnju o pogodovanju kod dodjele koncesijskog odobrenja – činjenica da je Dujmić zatražio da se ne raspisuje natječaj za koncesioniranje plaže Ičići može se tumačiti na način da nije htio da na plažu uđe privatni koncesionar zbog kojeg bi tvrtka njegove supruge izgubila pravo na iznajmljivanje ležaljki i plažnih rekvizita, kao gradonačelnik Grada Opatije mogao je izvršiti posredni ili neposredni utjecaj na članove Vijeća za koncesijska odobrenja, ali i utjecati na to da se javnim sredstvima pojačano uređuje plaža, javni resurs kojeg tvrtka Marea eksploatira za privatnu dobit. Na takve konstatacije, Dujmić je kazao kako je sve u skladu sa zakonima te da sukob interesa ne postoji.

Novinari su pitali i može li se uopće tvrtka u vlasništvu supruge njega kao dužnosnika javiti na javni natječaj, na što je Dujmić objasnio kako natječaj nije raspisan, nego su koncesijska odobrenja produžavana postojećim koncesionarima, koji su taj posao obavljali i kad je plažom upravljala tvrtka Parkovi d.o.o.

– Kad se zakon promijenio, kada nije više bilo moguće izravno gradskoj tvrtki dati koncesiju, Grad Opatija nije mogao dopustiti da plaža prijeđe u privatne ruke, da je vodi pojedinac, istaknuo je Dujmić. Na pitanje zbog čega je plaža u Ičićima različita od plaže Lido, Angiolina i drugih plaža u Opatiji koje su pod koncesijom, ali i plaže Slatina za koju se koncesija planira raspisati, a ima sličnu situaciju kao i Ičići – betonski plato i dječja igrališta, kafiće i restorane, te također služi kao javni prostor – Dujmić je kazao kako se dvije plaže ne mogu uspoređivati, jer u Slatinu treba uložiti milijune, a u Ičiće se ne može više ulagati.

– Još jedna u nizu podvala i laži koja se želi plasirati Opatijcima, a za koju me sugrađani sve češće pitaju jer “druga strana” direktno ljudima po ulici govori kako “Dujmić na račun Grada sebi gradi ville”. Takve podvale i lako provjerljive laži dovoljno govore o kakvim se osobama radi. Vile ne postoje jer ih nitko nije izgradio niti gradi. Istina je jedino da ta ista tvrtka koju prozivaju za plažu Ičiči posluje još od 1991.godine te se bavi turističkom djelatnošću. Tvrtka je kupila zemljište u Poljanama, sve uredno i transparentno, te na njemu tek planira graditi objekt u poslovne svrhe, a koji je tek u fazi projekta i ništa više od toga, kazao je Dujmić.

Opatijski gradonačelnik, koji na izbore izlazi kao neovisni kandidat, pozvao je Fernanda Kirigina i kandidate na sučeljavanje.

– Umjesto prljave kampanje koju vode i skrivanja iza stranaka pozivam ga da se pred Opatijcima sučelimo kao pojedinci, analiziramo rezultate i predložimo konkretne argumente i planove. Fernando, ako si junak kakvim se predstavljaš, prihvatit ćeš ovaj poziv na sučeljavanje, pa neka na kraju Opatijci odluče kome će dati povjerenje, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!