Dvadeset godina prijateljstva: Opatijska delegacija posjetila Festival vina i ribe u gradu-pobratimu @ Balatonfured

Balatonfured_20_godina_bratimljenja_2016 (1)_01

Kao cilj je istaknuto učvršćivanje i jačanje međusobne suradnje dvaju prijateljskih gradova, kojega ne bi bilo da nije osobnih kontakata među ljudima i da se oni pomno ne njeguju.

Opatija/Balatonfured – Delegacija Opatije boravila je proteklog tjedna u zbratimljenom mađarskome gradu Balatonfuredu u povodu obilježavanja 20. godišnjice od sklapanja Sporazuma o suradnji dvaju gradskih vijeća. Delegacija je u Balatonfuredu došla na tamošnjeg gradonačelnika Istvana Boke, kako bi se dosadašnja suradnja kroz dva desetljeća prigodno obilježila, ali i potvrdila za buduće godine.

Balatonfured_20_godina_bratimljenja_2016 (2)_01

Kao cilj je istaknuto učvršćivanje i jačanje međusobne suradnje dvaju prijateljskih gradova, kojega ne bi bilo da nije osobnih kontakata među ljudima i da se oni pomno ne njeguju. Tijekom boravka u mađarskom gradu, opatijski su predstavnici sudjelovali i na lokalnoj proslavi povodom održavanja Festivala vina i ribe. Građanima se obratila i zamjenica gradonačelnika Balatonfureda Lenke Hari, koja je toplo pozdravila opatijsku delegaciju i naglasila važnost obilježavanja prijateljske suradnje duge dva desetljeća. U sklopu kulturnoga programa balatonfurdskoj publici klapa Kamelija predstavila je dio opatijskoga duha i atmosferu izvevši neke od najpoznatijih pjesama iz svoga repertoara.

Tijekom boravka u Balatonfuredu, opatijska delegacija susrela se i s čelnicima udruge ”Čuvari tradicije”. Susret je organirao Miklos Takacs, inače počasni građanin Opatije, a tijekom susreta s predsjednicom te udruge Sarkozine Sarovits Hajnalka razgovaralo  o mogućnostima šire i intenzivnije suradnje, osobito na planu sporta i kulture. Dogovoreni su i neki oblici te suradnje, posebno na razini razmjene sportaša i članova koji su aktivni u kulturnim aktivnostima, i njihovo  intenzivnije ukljucivanje u razne aktivnosti oba grada. Ova udruga inače promiče tradicionalni način života grada, čuvajući  ih od zaborava, te su skoro neizostavni faktor mnogih gradskih događanja u Balatonfuredu, kakav je i Festival ribe i vina.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!