Dve-tri o Pustu pul Matuj

pust_matulji_2011…na području općine Matulji pust počinje na čak tri različita dana, ali to znamo. Ono što nas zanima je kada završava i na koji se to način računa…
…i dok je početak pokladnog razdoblja vrlo, vrlo šarolik, sam završetak jedinstven je u gotovo čitavom svijetu…

Matulji – Karneval, mesopust, pust ili vreme pusta počinje u različitim krajevima različitog dana. U našem kraju (Kastavštini) s pokladnim se običajima prema etnografskim zapisima Ive Jardasa nekad započinjalo iza blagdana Sveta tri kralja.
Po pričanju starijih ljudi, dio zapadne Kastavštine (područje Rukavca i Zvoneće) obilježavalo je početak pusta 17. siječnja na blagdan Svetog Antona Pustinjaka i to tek nakon održane večernje mise u čast tog sveca, zaštitnika stoke.
antonjski_rog
Razlog tome je bio što je narod vjerovao da se s pokladnim “ludorijama” može započeti tek kada se odsvetkuju svi sveci, a Sveti Anton je bio vrlo važan svetac u krajevima koji su živjeli od uzgoja stoke.
Danas, osim što u našoj općini imamo najveći broj pusnih događanja, imamo i jedinstven slučaj da pust počinje na čak tri različita dana. U selu Žejane prva se “pusna zvona” oglase odmah iza ponoći 6. siječnja na blagdan Sveta tri kralja. U susjednom selu Mune zvoni se prvi puta točno dvadeset i četiri sata nakon Žejana jer se smatralo da kršćanski blagdan mora proći. Sva ostala mjesta početak pusta obilježavaju 17. siječnja na “Antonju”.
Zanimljiv je i način obilježavanja “Antonje” u pojedinim mjestima što djelomično ima svoje tradicijske korijene, a djelomično je plod novo uvezenih i novo stvorenih običaja.
Na Munama i Žejanama početak pusta obilježava se zvonjavom zvončarskih zvona iza ponoći, dok Rukavac i Zvoneća taj događaj obilježavaju trubljenjem u kravlji rog (kaže se da se Pusta zove). Toga dana u središtu mjesta vješa se Pust, a njegovo “obešanje na pal” ponegdje se obilježava vrlo svečano i uz veliku pompu, a ponegdje se to obavi “u tišini”, ali obavezno uz nazdravljanje domaćim vinom.
kljuc_matulji
“Predaja ključa grada ili općine” od strane gradonačelnika ili načelnika, novi je je običaj “uvezen” iz zapadne Europe. Kao i nekad, i danas se zadržao običaj da se nakon što je Pust obješen ljudi upute u Zvoneću koja tog dana slavi svog sveca zaštitnika i gdje se uz harmoniku i mlado vino “slavi” početak pusta.
I dok je početak pokladnog razdoblja vrlo, vrlo šarolik, sam završetak jedinstven je u gotovo čitavom svijetu. Vezan je, dakako, za kršćanski kalendar, a kao što je poznato, “pusno vreme” završava četrdeset dana (vrijeme korizme) prije Uskrsa – pomičnog kršćanskog blagdana. O tom pomicanju Uskrsa zavisi i trajanje pusta. Uskrs pada prve nedjelje nakon punog mjeseca iza proljetne ravnodnevnice (21. ožujka). To teoretski znači da se Uskrs pomiče između 21. ožujka i 25. travnja – ove godine pust traje do 22. veljače.

Liburnija.net: Nek zatuli Antonjski rog @ Kastav

Liburnija.net: Nek zatuli Antonjski rog @ Kastav


Alfred Šaina / Tramontana

error: Content is protected !!