Dvije varijante prilaza – razilaženje stavova mještana i Općine @ Benčinići

Mještani Benčinića zagovaraju spajanje na čvor Anđeli, za što tvrde da je jeftino, sigurno i jednostavno rješenje, no Općina je već počela raditi na omogućavanju spajanja na cestu u Pobrima.

Matulji/Benčinići – Već imamo cestu ispred naših kuća, treba se samo spojiti na nju. Izašli smo s idejom za prilaz i izlaz u naše selo s kojim su upoznati načelnik Mario Ćiković te predsjednik Vijeća Željko Grbac. Bili su u našem mjestu i složili su se s tim rješenjem jer je brzo, sigurno i jeftino, ali sada nam žele napraviti cestu vrijednu između 4-5 miljuna kuna koja izlazi na Pobri. Nismo ni znali da živimo u tako bogatoj općini. Podijelite te silne novce siromašnim, nemoćnim, gladnim i bolesnim ljudima kojih nažalost ima jako puno, a nama pomognite napraviti cestu po našoj ideji za 20-30 tisuća kuna, reagirali su tako mještani Benčinića putem priopćenja odaslanog na našu redakciju, nakon što je Općina Matulji krenula u realizaciju čišćenja trase građevinske trase prema Pobrima, čime bi se Benčinićima osigurao ”kakav-takav” kolni pristup. Naime, takvo je rješenje pronađeno nakon što su se općinske strukture pozabavile s pitanjem kako omogućiti mještanima da stignu automobilima do svojih kuća nakon što im je Bina Istra betonskim blokovima zagradila prilaz na tunelsku cestu.

– Kad dođe vrijeme za gradnju čvora Frančići onda nastavite s ovim poslom koji ste sad započeli. Izigrani smo od svih, a samo zato jer smo prvi put išli na kulturan i miran način,pa smo dozvolili da nas zabetoniraju kao da smo luđaci, a sad nakon blagdana čujemo da će i ovo malo ograde što je ostalo poći u betonske blokove. Ukoliko do toga dođe, budite sigurni da više neće biti ni mirnog ni kulturnog načina rješavanja našeg problema. Budite spremni na zatvaranje tunelske ceste satima, a možda i danima, jer smo svi složni u toj odluci. Zato vas molimo i opominjemo pomozite nam napraviti ulaz i izlaz po našoj ideji, koja je jeftina, brza i sigurna, a gospoda iz Bina Istre neka se potrudi što prije da nam makne ove betonske blokove ispred naših kuća. Ovo su naši domovi i domovi naših starih,naša zemlja i naše selo, a mi smo samo mali ljudi koji tu zivimo i mislimo tu živiti kao normalni ljudi, poručuju mještani, koji traže da im se omogući spajanje na novoizgrađeni čvor Anđeli u Kolavićima.

Međutim, kako doznajemo u Općini Matulji, spajanje na Pobri puno je izglednija i lakše ostvariva opcija. Lovci su očistili trasu dugu nešto više od kilometra, nakon čega će se pristupiti snimanju postojećeg stanja i izradi idejnih rješenja za prometnicu. Očekuje se i da će se Hrvatske ceste uključiti u izgradnju Liburnijske zaobilaznice, čiji bi ”krak” stigao i do Benčinića, i to kroz sljedeće dvije godine – 2013. kreće projektiranje, 2014. otkup terena, a 2015. godine mogla bi započeti i izgradnja prometnice.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!