Eko akcija: Ove subote održat će se Zelena čistka @ Opatija, Mošćenička Draga

Arhiva

Arhiva

Svi koji se još nisu uključili, a žele pomoći i sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada mogu na internetskoj stranici www.zelena-cistka.org i www.zmergo.hr pronaći koje sredine čiste te se javiti na kontakt lokalnog koordinatora koji će ih uputiti u detalje. Sve detalje provjerite u nastavku teksta…

Opatija, Mošćenička Draga – Akcija Zelena čistka po treći put u Hrvatskoj, po treći put dio svjetske akcije World Cleanup. U subotu, 26. travnja, s početkom u 9 sati tisuće volontera iz cijele Hrvatske udružit će snage i čistiti divlja odlagališta otpada. Do akcije je ostalo svega tri dana, no svi koji žele sudjelovati još uvijek to mogu učiniti, poručuju iz Udruge Žmergo u svome priopćenju medijima.

Zelena čistka je u finalnoj fazi, navode dalje, u kojoj se pozivaju zainteresirani na sudjelovanje, kako bi pridonijeli čišćem i zdravijem okolišu. Svi koji se još nisu uključili, a žele pomoći i sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada mogu na internetskoj stranici www.zelena-cistka.org i www.zmergo.hr pronaći koje sredine čiste te se javiti na kontakt lokalnog koordinatora koji će ih uputiti u detalje.

sim u Hrvatskoj ovaj vikend čistit će se i u Bugarskoj, Belgiji, Latviji i u susjednoj Bosni i Hercegovini. U svijetu se u pokret Let’s do it! uključilo 111 zemalja i 9 milijuna volontera. U Hrvatskoj se kampanja provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i sudjelovanje brojnih obrazovnih institucija – preko 250 vrtića, osnovnih i srednjih škola. I oni nešto stariji mogu naučiti od djece, jer su na njihovi najbolji učitelji, a njihova svijest o ekologiji zalog za bolju i čišću budućnost. I opatijski školarci također sudjeluju u Zelenoj čistki već u petak.

Uz volontere, glavne aktere akcije, sudjelovanje je najavio i predsjednik Ivo Josipović, a podršku će dati Oružane snage RH, brojne udruge i institucije, izviđači, planinari, šumari, ronioci. Cijela Hrvatska će nam biti ponovo zajedno, ujedinjena u plemenitom cilju.

zmergo_sm

Zelenu čistku u Opatiji potpomognulo je komunalno poduzeće Komunalac te će osigurati vreće za otpad, kontejnere za glomazni otpad, mehanizaciju i kamione koji će odvoziti otpad. U sufinanciranju provedbe akcije u Opatiji sudjelovao je Grad Opatija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U petak, 25. travnja, svi zainteresirani mogu dobiti više informacija na štandu Udruge Žmergo. Svakog petka na Žmergovom eko otoku, od ožujka do lipnja, građani Opatije imaju priliku dobiti informaciju o načinu odvajanja otpada te čak i donijeti otpad koji umjesto na odlagalište odlazi na daljnju obradu koncesionarima.

Na području grada Opatije čistiti će se na dvije lokacije:
Tošina (u 9:30 ispred MO Tošina) –> koordinator: Antonia Manestar 091 2325
Milde Sorte (početak u 9:00 sati) –> koordinator: Sonja Dundović 098 1791 483

– Područje Općine Mošćenička Draga obiluje prirodnim i kulturno – povijesnim bogatstvima te je s toga čisti okoliš preduvjet Lokalnog razvoja, pa i onog turističkog. Općina je prepoznala važnost Zelene Čistke te će se potruditi u suradnji sa udrugom Žmergo počistiti koliko može područje od smeća. Stoga ćemo 26. travnja u 9 sati, na dvije lokacije, kod groblja Sv.Stjepana u Brseču i ispred zavoja kod zaseoka Rovini, udružiti napore kako bi pokazali koliko nam je važan kraj, okoliš i priroda, te što sve možemo učiniti zajedno u samo jednom danu, poručili su iz Općine.

Kordinatori za dvije lokacije u dogovoru sa Općinom Mošćenička Draga su Mario Zaccaria, Lea Franković i Mateo Lazarić kojima se možete obratiti za dodatne informacije. Isto tako, ako se želite riješiti krupnog otpada dovedite nam ga na gore dogovorene lokacije. Kontakt za Čistku za područje Brseča: Mario Zaccaria (0918852422), Lea Franković (097 7758673) i kontakt za Čistku za područje Mošćenica: Mario Zaccaria i Mateo Lazarić (0915803272).

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!